europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Volby  |  28.05.2024 17:03:00

Tisková zpráva - Evropské volby 2024: praktické informace pro média ve volebních dnech a během volební noci

Během volební noci v neděli 9. června budou zveřejněny předběžné výsledky voleb. Média budou nicméně v Evropském parlamentu vítána i před tímto datem a po něm.

Denní brífinky pro média ve volebních dnech

Základní informace o evropských volbách, včetně užitečných faktů a čísel o Parlamentu budou poskytovány médiím tiskovou službou Parlamentu během brífinků pro média (účast bude možná na místě i na dálku prostřednictvím interactio).

Novináři se také dozvědí podrobnosti o metodice, kterou parlamentní útvary používají k odhadu výsledků, o opatřeních, která mají zaručit integritu voleb, a o klíčových politických momentech po volbách. Tisková služba EP bude rovněž informovat o přechodu do nového volebního období, včetně informací o probíhajících legislativních pracích, o volbě předsedy Komise a o postupu jmenování příštího kolegia komisařů.

Harmonogram těchto brífinků je následující:

  • Čtvrtek 6. června v 11:00 hodin: Volby do Evropského parlamentu v kostce
  • Pátek 7. června v 11:00 hod: Vše, co potřebujete vědět o Parlamentu
  • Sobota 8. června v 11:00 hod: Volební noc
  • Neděle 9. června v 11:.00 hod: Vše, co potřebujete vědět o Parlamentu a volební noci (pouze účast na místě)
  • Neděle 9. června v 17:30: Brífink na záznam o užitečných informacích pro volební noc
  • Pondělí 10. června v 11:00 hod: Předběžné výsledky voleb a další kroky (pouze účast na místě)


Zveřejnění předběžných výsledků voleb v neděli 9. června

Předběžné výsledky evropských voleb mohou být zveřejněny až po 23:00 hodinách, kdy se uzavřou poslední volební místnosti v Itálii. Předtím Parlament zveřejní odhady založené na předvolebních průzkumech a exit pollech.

Plenární sál v Bruselu bude přeměněn na tiskový sál s pódiem a stanovišti pro televizní stanice, kde budou médiím předávány nejnovější informace. Přístup bude omezen na akreditované zástupce médií a nezbytné pracovníky EP. Na Karamanlisově lávce a v rue Wiertz budou rovněž umístěna živá audiovizuální stanoviště.

Během volební noci bude na EbS vysílán speciální program a od 17:30 hodin také přenos v multimediálním centru Parlamentu. Plánovaný program zahrnuje:

  • první soubor dostupných vnitrostátních odhadů bude zveřejněn kolem 18:15 hodin;
  • první prognóza nového Parlamentu se očekává kolem 20:15 - 20:30 hodin, rovněž na základě vnitrostátních odhadů a předvolebních průzkumů;
  • první předběžné výsledky z některých členských států a odhady pro ostatní členské státy, jakož i druhá projekce nového složení Parlamentu, budou zveřejněny přibližně ve 23:15 - 23:30 hodin (orientační čas).


Aktualizované projekce budou následovat, jakmile útvary Parlamentu obdrží informace od vnitrostátních orgánů. Poslední aktualizovaná projekce se očekává v pondělí 10. června kolem 1:00 hodin.

Podrobný harmonogram odhadů a předběžných výsledků bude zveřejněn v následujících dnech.

Všechny údaje budou k dispozici na oficiálních internetových stránkách s výsledky voleb.

V průběhu večera vystoupí před médii lídři politických skupin EP a vedoucí kandidáti na post předsedy Komise. Politické skupiny budou mít rovněž k dispozici své tiskové týmy, které budou odpovídat na dotazy médií a zprostředkovávat kontakty. Jejich kontaktní údaje naleznete zde.

Informace o evropských volbách podle jednotlivých zemí

Na tomto odkazu naleznete stránky s podrobnými informacemi o organizaci evropských voleb v jednotlivých členských státech, vnitrostátních kandidátních listinách, kandidátech a výsledcích předchozích voleb.

Na volební noc budou mít přístup všichni držitelé interinstitucionální akreditace EU a roční akreditace EP. Stačí předložit novinářský průkaz, není třeba žádat o zvláštní akreditaci.

Ostatní zástupci médií, kteří si přejí se volební noci zúčastnit, si musí zažádat o krátkodobou akreditaci v online akreditačním systému JOUREG. Budete-li žádat o krátkodobou akreditaci a již jste držitelem novinářského průkazu EP, bude vám průkaz po schválení registrace na dálku aktivován. Pokud průkaz EP zatím nemáte, budete si jej moci poté, co bude vaše žádost v systému JOUREG schválena, vyzvednout ve dnech 6. až 9. června v akreditačním středisku v budově Altiero Spinelli (vchod z Esplanade Solidarność, kancelář 01F035).

Z plenárního sálu budou moci pracovat pouze novináři, kterým v něm bylo přiděleno místo. Novináři budou mít rovněž možnost pracovat ze zasedací místnosti před plenárním sálem (3C050 v budově SPAAK) a z tiskové místnosti (přízemí budovy SPAAK).

Parkovací stání

Během volební noci budou médiím k dispozici garáže v budově Parlamentu. U vjezdu bude nutné předložit platný novinářský průkaz. Aplikace IZIX, která se běžně používá v týdnech, kdy probíhají parlamentní jednání, v tomto případě nebude třeba.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688