Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  28.09.2003 21:47:12

Souhrn uplynulého týdne na trzích USA (28.9.2003)


 

Minulý týden uzavřely všechny tři hlavní americké akciové indexy po dlouhé době ve výrazné ztrátě a prakticky tak vymazaly veškeré zisky nakumulované během září. Až na úterní obchodní den akciové trhy klesaly a to nejen v USA, ale i ve světě. Důvodem pondělního výrazného propadu bylo rozhodnutí členů sedmi nejvyspělejších zemí světa G7 o podpoře volně směnitelných kursů. To bylo chápáno jako výtka vůči Japonsku a Číně, neboť Japonsko intervenuje v neprospěch své měny, aby podpořilo svoji exportně založenou ekonomiku a Čína již přes 10 let udržuje svoji měnu yuan vůči dolaru na stejné úrovni navzdory raketovému vzestupu v minulém desetiletí. Americký dolar, jelikož je vůči těmto měnám považován za nadhodnocený, výrazně oslabil zejména vůči japonskému jenu. Japonská burza tak v pondělí utrpěla největší ztráty, neboť investoři se obávali o vývoj japonské ekonomiky. Oslabení dolaru způsobilo debatu, zda zahraniční investoři budou stále poptávat americká aktiva v tak vysoké míře.

Dalším pádným důvodem pro pokles akciových trhů v tomto týdnu bylo neočekávané snížení těžební kvóty ropného kartelu OPEC. Organizace na svém středečním zasedání ve Vídni rozhodla o snížení kvóty o 900 tisíc barelů za den. Cena ropy po tomto rozhodnutí vyskočila nahoru a vrátila se přes hranici 28 dolarů za barel. Ropa je přitom klíčovou ekonomickou surovinou. Jedním z důvodů poklesu je také vybírání zisků z předchozího výrazného růstu.

Makroekonomická čísla vyšla smíšeně. Konečné číslo růstu HDP za druhé čtvrtletí ukázalo, že americká ekonomika roste ještě rychlejším tempem než se očekávalo. Růst byl revidován z posledního známého čísla 3,1% na 3,3% na anualizované bázi. Spotřebitelská nálada v září mírně klesla, ačkoliv na výdajích spotřebitelů to není patrné. Silný trend opět potvrdil sektor stavibnictví, neboť srpnové prodeje nových i existujích domů předčily očekávání ekonomů. Nárůst nastal, ikdyž hypoteční sazby v srpnu rostly. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v srpnu meziměsíčně poklesly, ačkoliv se očekával nárůst.

Z firemních výsledků byly nejzajímavější ty od brokerských společností. Goldman Sachs, Lehman Brothers i Morgan Stanley ohlásily lepší než očekávané výsledky. I přesto jejich akcie ztrácely, protože tyto výsledky již byly zahrnuty v ceně akcií ještě před zveřejněním.

Na devizovém trhu ztratil dolar jak proti euru, japonskému jenu tak i proti české koruně. Po pondělním prudkém oslabení částečně ztráty korigoval a celotýdenní oslabení již nebylo tak výrazné. Cena ropy v minulém týdnu prudce vzrostla a vrátila se nad hodnotu 28 dolarů za barel. Výnos z desetiletých dluhopisů ukončil tento týden stejně jako minulý na nížší hodnotě, když se přiblížil k hodnotě 4%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.3.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.03.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (1.3.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (23.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (16.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.02.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (9.2.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste