mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.05.2024 14:27:00

Česká republika pomáhá s poválečnou obnovou etiopského regionu Tigraj

28.05.2024 / 14:18 | Aktualizováno: 28.05.2024 / 14:27

Dne 22. května byl zahájen projekt humanitární asistence v Etiopii. Dva roky trvající konflikt za sebou zanechal více než pět milionů lidí ohrožených hladomorem. Obnova válkou zničeného regionu je financována mj. Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

Inagurace projektu

Inagurace projektu

Celkem pět milionů korun věnuje Česká republika na projekt, zajištující potravinovou bezpečnost v Etiopii. Konflikt, který začal v Tigraji na konci roku 2020, vedl k jedné z nejhorších humanitárních krizí současnosti. Více než pět milionu lidí v Tigraji potřebuje naléhavou pomoc. Infrastruktura regionu včetně nemocnic, škol, továren a dalších civilních objektů byla během konfliktu zcela zničena.

Projekt, který Ministerstvo zahraničních věcí podpořilo částkou téměř pěti milionů korun, přímo pomůže tisícovce obyvatel, především ženám a dětem. Další tisíce obyvatel z přilehlých oblastí pak budou přímo profitovat z výsledků projektu díky dostupnosti potravin na trhu, včetně produktů s dobrou nutriční hodnotou, které budou za příznivější cenu než produkty dovážené ze vzdálenějších oblastí“, uvedl při zahájení projektu Miroslav Kosek, velvyslanec České republiky v Etiopii.

Česká republika pomáhá.

Česká vláda vyčlenila pro letošní rok celkem 165 mil. na záchranu lidských životů, na omezení utrpení lidí, na snižování jejich zranitelnosti a rychlou stabilizaci a posilování odolnosti obyvatelstva, zemí a regionů ve vztahu ke katastrofám i konfliktům po celém světě. Část těchto peněz putuje právě do Etiopie.

V reakci na situaci v severní Etiopii poskytuje Česká republika humanitární pomoc prostřednictvím projektu s názvem "Stabilizace vybraných, válkou zasažených oblastí v regionu Tigraj v Etiopii díky zajištění potravinové a nutriční bezpečnosti ohrožených skupin obyvatel a vytvoření pracovních příležitostí pro mladé obyvatele". Projekt v Tigraji realizuje česká nevládní organizace Development Alliance.

Poválečná obnova včetně investic do infrastruktury a poskytnutí zemědělského vybavení jsou součástí projektu, jehož cílem je podpora tvorby udržitelných zdrojů obživy a naděje na lepší budoucnost pro obyvatele severní Etiopie,“ uvedla Barbora Žák Vlasová, vedoucí rozvojové spolupráce a humanitární pomoci na české ambasádě v Addis Abebě.

Přetrvávající boje a omezený přístup k humanitární pomoci přinutily více než dva miliony Tigrajců opustit své domovy. Podle některých odhadů zemřelo během konfliktu přibližně 600 000 lidí. V listopadu 2022 dosáhla etiopská federální vláda a regionální vůdci v Pretorii dohody o ukončení konfliktu. Lidé i nadále v důsledku války přesto trpí. V současné době umírají Tigrajci kvůli nedostatku potravin, přístřeší, léků a dalších základních potřeb.

V letošním roce potřebuje v Etiopii humanitární pomoc a ochranu více než dvacet milionů lidí. Konflikt v severní části země, nepokoje na jihu a přírodní katastrofy včetně extrémního počasí, jsou hlavními příčinami složité humanitární situace v druhé nejlidnatější africké zemi. Etiopie zároveň zažívá nejhorší sucho za posledních 40 let a čelí jedné z nejhorších potravinových krizí na světě, přičemž bezmála čtyři miliony dětí trpí vážnou podvýživou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688