Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  28.05.2024 11:41:00

Jak volit? (Do eurovoleb zbývá 10 dní)

Do eurovoleb zbývá 10 dní: jak volit?

Již příští týden nás čekají volby do Evropského parlamentu, ve kterých si budou voliči vybírat nové europoslance. Připravili jsme kompletní návod, jak postupovat před volbami, kde vyřídit voličský průkaz, či jak kroužkovat konkrétní kandidáty.

Volby do Evropského parlamentu budou probíhat napříč celou Evropskou unií v termínu od 6. do 9. června 2024. Česku náleží v europarlamentu 21 křesel, mandáty jsou rozděleny dle zásady poměrného zastoupení. V tuzemsku si budeme nové zástupce unijního zákonodárného sboru volit v tyto dny:

pátek 7. června 2024 od 14:00 do 22:00 hodin,
• sobota 8. června 2024 od 8:00 do 14:00 hodin.

Kdo může volit a kde

Voleb do Evropského parlamentu se mohou účastnit všichni občané České republiky, kteří alespoň ve druhém dni voleb dosáhnou věku 18 let, a zároveň u nich nebyla omezena svéprávnost k výkonu volebního práva.

Stejné volební právo mají také občané jiných členských států EU, kteří disponují povolením k přechodnému či trvalému pobytu na území (za podmínky, že jim bylo povolení k pobytu vydáno alespoň 45 dní před konáním voleb).

Hlasování pro české kandidáty probíhá pouze na území České republiky, nelze je tedy volit na zastupitelských úřadech v zahraničí. Pokud občan ČR dlouhodobě pobývá v jiném členském státu EU, má možnost volit v zemi svého pobytu, avšak pouze kandidáty uvedeného státu a za podmínek dané země.

Volič se v den konání voleb musí dostavit do příslušné okrskové volební místnosti v místě svého trvalého bydliště. Pokud volič již dopředu ví, že se v době konání voleb bude nacházet mimo své trvalé bydliště, má možnost požádat o voličský průkaz. Občané jiných členských států EU, kteří chtějí hlasovat na území ČR pro české kandidáty, jsou povinni požádat o zápis do seznamu voličů (pokud tak neučinili již v předchozích volbách).

Více informací o volbách pro cizince naleznete zde.

Voličský průkaz

Voličský průkaz umožňuje hlasování v libovolném volebním okrsku na území ČR. Je možné o něj zažádat osobně, písemně nebo prostřednictvím datové schránky u obecního úřadu dle trvalého bydliště, nejpozději však 7 dnů před konáním voleb, tedy do 31. 5. 2024 do 16:00.

Hlasovací lístky

Každý právoplatný volič obdrží hlasovací lístky poštou na adresu trvalého bydliště nejpozději 3 dny před konáním voleb. Pokud mu lístky nebudou doručeny nebo si je doma zapomene, volební komise voliči na vyžádání poskytne kompletní sadu hlasovacích lístků přímo ve volební místnosti.

Jak volit

V termínu konání voleb se voliči musí osobně dostavit do příslušné okrskové volební místnosti dle místa trvalého bydliště (s volebním průkazem kdekoliv). Po vstupu jsou povinni prokázat svou totožnost volební komisi – a to buď občanským průkazem nebo cestovním pasem. Občané jiných států EU dále průkazem o povolení k přechodnému či trvalému pobytu.

Volič následně od volební komise obdrží orazítkovanou úřední obálku. Každá volební místnost má k dispozici prostor k tajnému hlasování za plentou. Tam do obdržené obálky volič vloží pouze jeden volební lístek s preferovanou kandidující stranou a obálku následně vhodí do připravené volební urny (není nutné obálku zalepovat). Hlas je neplatný, pokud obálka obsahuje více hlasovacích lístků a také v případě, kdy na ní chybí úřední razítko.

Kroužkování kandidátů

Ve volbách do Evropského parlamentu je možné hlasovat pouze pro jednu kandidující stranu. Kromě toho můžete vybrat jednoho až dva kandidáty, kterým přidělíte tzv. preferenční hlas. Ten udělíte zakroužkováním pořadového čísla vybraného kandidáta. Pokud zakroužkujete více než dva kandidáty, hlasovací lístek se započítá ve prospěch dané kandidující strany, avšak preferenční hlasy nebudou přičteny.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

St 14:28  Evropská komise zveřejnila čtyři doporučení pro Českou Republiku Svaz průmyslu a dopravy (spcr.cz)
St 11:53  Rozpočet EU na rok 2025 posílí financování priorit Evropy ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688