Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  27.05.2024 15:00:00

Jak vybudovat špičkové vládní analytické útvary, přibližuje mezinárodní konference v Praze

Praha, 27. května 2024 – Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun zahájil dnes v Lichtenštejnském paláci v Praze na Kampě konferenci s mezinárodní účastí „Budování interních analytických kapacit.“ Organizuje ji Vládní analytický útvar Úřadu vlády ČR, který vybudoval ministr Šalomoun. Jde o zahajovací konferenci mezinárodního projektu, jejímž cílem je otevřít diskusi o dalším postupu budování expertních analytických útvarů ve státní správě. Zajištění podmínek pro profesionální fungování těchto týmů je nezbytným předpokladem pro tvorbu kvalitních strategií, politik a regulací založených na datech (evidence-informed policymaking) a pro efektivní výkon chytré státní správy.

Konference se účastní představitelé Evropské komise – DG REFORM, UNESCO, OECD, Joint Research Centre, Úřadu vlády ČR, řady ministerstev a zástupců z think-tanků a neziskového sektoru.

Česká republika čelí řadě velkých výzev vyplývajících ze zhoršování globální bezpečnosti, klesající ekonomické konkurenceschopnosti, z demografických či klimatických změn, digitalizace, technologického pokroku a dalších problémů. Aby jim byla vláda schopná účinně čelit, musí přijímat rozhodnutí založená na faktech, objektivní interpretaci dat a na komplexním posouzení dopadů předkládaných návrhů. K tomu ale potřebujeme na Úřadu vlády a na ministerstvech silné, špičkové analytické jednotky. Toto se nám postupně daří jak na Úřadu vlády, tak i na jednotlivých resortech postupně budovat. Ve výsledku mohou kvalitní datové analýzy a práce analytiků ušetřit státnímu rozpočtu miliardy korun,“ říká ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun.

Mezi témata konference patří návrhy, jak reformovat analytické prostředí v ústřední státní správě tak, aby se výrazně zvýšil počet politik a regulací, které budou založeny na detailním vyhodnocení dostupných dat a informací.

Dnes se hodnocení dopadů provádí povinně jen u některých legislativních předpisů. Většinou ho nezpracovávají analytici, ale legislativní či věcní experti, a to na konci celého legislativního procesu místo na jeho začátku. Díky časovému tlaku, velice „formálnímu“ přístupu i nedostatku analytické odbornosti je kvalita tohoto hodnocení velmi nízká. V mnoha případech je takové hodnocení prakticky těžko využitelné pro posouzení reálných nákladů a přínosů zvoleného řešení či jakýchkoli alternativních řešení“, doplňuje Šimon Vydra, vedoucí Vládního analytického útvaru Úřadu vlády ČR.

Projekt [1] navazuje na dosavadní úsilí vlády, kdy v roce 2022 na Úřadu vlády ČR vznikl pod vedením ministra Šalomouna tzv. Vládní analytický útvar. Od ledna tohoto roku postupně vznikají další obdobné analytické jednotky na Ministerstvu financí, Ministerstvu pro místní rozvoj a Ministerstvu spravedlnosti. Současně dochází na Ministerstvu práce a sociálních věcí, Ministerstvu průmyslu a obchodu a Ministerstvu životního prostředí k posílení dosavadních analytických týmů. Tyto aktivity jsou hrazeny z Národního plánu obnovy. Finanční podpora z tohoto programu potrvá do konce příštího roku.

Už teď proto musíme zahájit otevřenou debatu o budoucím nastavení interních analytických služeb vlády. Musíme diskutovat o jejich zapojení do tvorby politik, legislativy a do strategického řízení státu,“ uzavírá ministr Šalomoun.

Poznámky:

[1] Projekt „Developing in-house capacity for Austria, Belgium, Cyprus, the Czech Republic, France, Greece and Latvia” je realizován Evropskou komisí (DG Reform) ve spolupráci s UNESCO.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688