mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.05.2024 12:20:00

Cestování do Slovinska – základní informace

24.05.2024 / 13:40 | Aktualizováno: 27.05.2024 / 12:20

Před odjezdem si zkontrolujte platnost dokladů (cestovní pas nebo občanský průkaz, evropský průkaz zdravotního pojištění, doklady k vozidlu aj.) a pojistěte se (pojištění úhrady léčebných výloh pro pobyt v zahraničí, havarijní pojištění vozidla zahrnující asistenční služby). Desatero na cesty Desatero na cesty | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (gov.cz). Zvažte registraci v DROZD | Drozd - Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (gov.cz)

 

Cestovní doklady

Před cestou vždy zkontrolujte platnost cestovních dokladů (cestovního pasu nebo občanského průkazu) všech cestujících (tedy i dětí včetně novorozenců).

Cestování osobním vozem

Při cestách osobním vozem/karavanem je třeba mít při sobě platné řidičské oprávnění, osvědčení o registraci vozidla (technický průkaz), vytištěnou tzv. zelenou kartu. V případě cesty po zpoplatněných silnicích je nutné mít zakoupenou elektronickou dálniční známku (eVinjeta) – buď elektronicky před cestou zde Home (dars.si) nebo nejpozději na hranicích Slovinska. Při pořízení eVinjety elektronicky před cestou zkontrolujte: délku platnosti (data od kdy/do kdy), správné kategorie dle typu motorového vozidla (zejména 2A vs 2B) a správného znění registrační značky (RZ).

Upozorňujeme na povinnost dodržovat silniční pravidla – zejména jízda s platnou dálniční známkou na zpoplatněných úsecích slovinských silnic (jejich mapa zde E-vignette validity | E-vinjeta (dars.si) Platnost elektronické dálniční známky | E-vinjeta (dars.si)) a rychlostních limitů. Pro hrazení poplatků za parkování je možné využít např. aplikaci EasyPark. V případě přestupku a uložení pokuty doporučujeme mít u sebe hotovost a pokutu zaplatit (pokud je zaplacena na místě či do 8 kalendářních dnů je třeba uhradit pouze 50% částky), jinak mohou být řidiči (nebo i dalším spolucestujícím) dle slovinských zákonů dočasně zadrženy doklady na 6 měsíců nebo do doby uhrazení vyměřené pokuty.

Dopravní informace při cestách je možné aktuálně získat při poslechu Radio SI se zprávami ve slovinském, anglickém a německém jazyku, dále na PROMET.SI, nebo v aplikaci Promet+

Kempování

Zejména v letním období upozorňujeme, že kempování není ve Slovinsku dovoleno na jiných místech, než která jsou k tomu vyhrazena a mají k tomu oprávnění. Tedy kempování a přespávání mimo kempy není dovoleno a je to i přísně kontrolováno. Místa s oprávněním je možné nalézt např. zde Home - Camperstop.si

Cestování nezletilých bez doprovodu rodičů

Pro cestování nezletilých v doprovodu jiných osob než rodičů doporučujeme při cestě do Slovinska vybavit doprovod písemným souhlasem s vycestováním nezletilých.

Pro poskytnutí souhlasu s vycestováním nezletilých doporučujeme využít formulář Cestování s dětmi | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (gov.cz)

Cestování se psem

Při cestování na území EU je třeba, aby byl pes označen mikročipem a doprovázen Evropským pasem zvířete v zájmovém chovu (Pet passport) s vyznačeným platným očkováním proti vzteklině (očkování se považuje za platné 21 dnů po provedení očkování).

Slovinsko je možné považovat za „dog friendly“ destinaci, i přesto doporučujeme se vždy ve vybraném ubytování či zvoleném pohostinství ujistit, že můžete se svým psem vstoupit. Pro psy jsou vyhrazena místa, kde se mohou volně pohybovat, u moře hledejte pláže, kde je povolené koupání psů, případně jejich volný pohyb. Slovinsko nemá seznam nebezpečných nebo zakázaných plemen psů.

Pomoc v nouzi

V případě nouze se můžete se žádostí o pomoc obrátit na náš zastupitelský úřad. Poskytováním pomoci se rozumí způsoby řešení situace občana ČR (dále jen „občan“), který se ocitl v nouzi v zahraničí v důsledku mimořádné události hodné zvláštního zřetele, např. při autohavárii, hospitalizaci, v souvislosti s náhlým úmrtím, při omezení osobní svobody, při odcizení nebo ztrátě cestovních dokladů nebo finančních prostředků, a jestliže není schopen řešit tuto situaci bez pomoci ZÚ.

Občan má možnost obrátit se na ZÚ a žádat o poskytnutí jeho pomoci či jiné součinnosti, přitom je však potřebné, aby občan v odpovídající míře kooperoval se ZÚ při řešení svého problému. ZÚ za tímto účelem zajišťuje nepřetržitou službu na telefonním čísle: +386 41 679 103.

Je možné se též obrátit na Operační a informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR tel. +420 224 182 425.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:11  Economist: Ve volbách zvítězí Trump Research (Česká spořitelna)
Po   9:58  Sázkové kanceláře favorizují Anglii na vítězství v ME ve fotbale Research (Česká spořitelna)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688