ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  27.05.2024 12:00:00

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise činí EU domovem výroby čistých technologií a zelených pracovních míst

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise

Komise vítá konečné přijetí aktu o průmyslu pro nulové čisté emise, který EU nasměruje na cestu k posílení svých domácích výrobních kapacit klíčových čistých technologií. Vytvořením jednotného a předvídatelného podnikatelského prostředí pro odvětví výroby čistých technologií zvýší posouzení dopadu na nulové čisté emise konkurenceschopnost a odolnost průmyslové základny EU a podpoří tvorbu kvalitních pracovních míst a kvalifikovanou pracovní sílu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Prostřednictvím aktu o průmyslu pro nulové čisté emiseEU nyní regulační prostředí, které nám umožňuje rychle rozšířit výrobu čistých technologií. Akt vytváří nejlepší podmínky pro ta odvětví, která mají zásadní význam pro dosažení nulových čistých emisí do roku 2050. Poptávka v Evropě i na celém světě roste a nyní jsme připraveni uspokojit větší část této poptávky evropskou nabídkou.“

Posílením domácí výroby technologií pro nulové čisté emise v EU sníží akt o průmyslu pro nulové čisté emise riziko, že nahradíme závislost na fosilních palivech technologickou závislostí na vnějších subjektech. To zase přispěje k tomu, aby náš energetický systém byl čistší a bezpečnější, neboť cenově dostupné a domácí čisté zdroje energie nahradí kolísavý dovoz fosilních paliv.

Hlavní opatření zákona

Aby se EU stala lídrem v odvětví čistých technologií, stanoví akt o průmyslu pro nulové čisté emise referenční hodnotu pro výrobní kapacitu strategických technologií pro nulové čisté emise, která má do roku 2030 pokrýt alespoň 40 % ročních potřeb EU v oblasti zavádění. Referenční hodnota poskytuje výrobcům a investorům předvídatelnost, jistotu a dlouhodobé signály a umožňuje sledovat pokrok. S cílem podpořit projekty zachycování a ukládání uhlíku a zvýšit dostupnost úložišť CO2 v Evropě stanoví akt o průmyslu pro nulové čisté emise rovněž cíl, aby do roku 2030 mělo být v geologických úložištích CO2 v EU dosaženo 50 milionů tun roční injektážní kapacity.

Kromě stanovení cílů nové nařízení zlepšuje podmínky pro investice do technologií pro nulové čisté emise zjednodušením a urychlením povolovacích postupů, snížením administrativní zátěže a usnadněním přístupu na trhy. Veřejné orgány budou muset zvážit udržitelnost, odolnost, kybernetickou bezpečnost a další kvalitativní kritéria při zadávacích řízeních na čisté technologie a aukce pro zavádění energie z obnovitelných zdrojů. Členské státy budou moci podpořit soubortechnologií pro nulové čisté emise, jako jsou solární fotovoltaika, větrná energie, tepelná čerpadla, jaderné technologie, vodíkové technologie, baterie a technologie sítí, a to zavedením „strategických projektů“, které by měly prospěch z prioritního statusu na vnitrostátní úrovni, kratších lhůt pro povolování a zjednodušených postupů.

Energeticky náročná odvětví, jako je ocelářství, chemické látky nebo cement, která vyrábějí součásti, které se používají v těchto technologiích pro nulové čisté emise a investují do dekarbonizace, lze rovněž podpořit prostřednictvím opatření uvedených v aktu. Vytvoření údolí pro urychlení čistých nulových emisí dále usnadní vytváření klastrů průmyslové činnosti s nulovými čistými emisemi v EU.

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise zahrnuje opatření na investice do vzdělávání, odborné přípravy a inovací se zřízením akademií průmyslu pro nulové čisté emise, které do tří let vyškolí 100,000 pracovníků a podpoří vzájemné uznávání odborných kvalifikací. Budou zřízena regulační pískoviště pro testování inovativních technologií pro nulové čisté emise za flexibilních regulačních podmínek. Platforma pro nulové čisté emise v Evropě bude sloužit jako centrální koordinační centrum, kde Komise a země EU mohou diskutovat a vyměňovat si informace a shromažďovat podněty od zúčastněných stran.

Pozadí

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise oznámila předsedkyně von der Leyenová v rámci průmyslového plánu Zelené dohody předloženého dne 1. února 2023. Plán stanoví, jak EU posílí svou konkurenční výhodu tím, že zvýší výrobní kapacitu EU pro technologie a produkty s nulovými čistými emisemi, které jsou nezbytné ke splnění ambiciózních cílů EU v oblasti klimatu. Komise předložila návrh aktu o průmyslu pro nulové čisté emise dne 16. března 2023 spolu s aktem o kritických surovinách a reformou uspořádání trhu s elektřinou. Evropský parlament a Rada dosáhly předběžné dohody dne 6. února 2024 a Parlament o tomto právním předpisu hlasoval dne 25. dubna 2024. Dnešní hlasování v Radě je posledním krokem v legislativním procesu. Akt vstoupí v platnost prvním dnem po vyhlášení v Úředním věstníku, které se očekává koncem června.

Pro více informací

Otázky a odpovědi týkající se aktu o průmyslu pro nulové čisté emise

Akt o průmyslu pro nulové čisté emise

Quote

Díky aktu o průmyslu pro nulové čisté emiseEU nyní regulační prostředí, které nám umožňuje rychle rozšířit výrobu čistých technologií. Akt vytváří nejlepší podmínky pro ta odvětví, která mají zásadní význam pro dosažení nulových čistých emisí do roku 2050. Poptávka roste v Evropě i na celém světě a nyní jsme připraveni uspokojit větší část této poptávky evropskou nabídkou.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-05-26

Konečným přijetím aktu o průmyslu pro nulové čisté emise dále zjednodušujeme a urychlujeme povolovací postupy a snižujeme administrativní zátěž. EU tak získá spolehlivý rámec na podporu inovací a zvýšení konkurenceschopnosti při přechodu na udržitelné hospodářství ve prospěch všech Evropanů.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-05-26

Prostřednictvím aktu o průmyslu pro nulové čisté emise se EU snaží stát v čele rostoucího trhu s čistými technologiemi, a to v zájmu naší klimatické neutrality, ale také evropské konkurenceschopnosti, pracovních míst, energetické bezpečnosti a hospodářské a politické odolnosti. Akt o průmyslu pro nulové čisté emise stanoví ambiciózní cíle pro zvýšení naší výrobní kapacity čistých technologií do roku 2030. Protože bez průmyslové výroby hrozí, že se staneme čistými dovozci, ztratíme pracovní místa a obnovíme závislost, kterou si po získání ruských zkušeností s plynem nechceme reprodukovat. Strategie byla snadná – nyní je důležité provádění a výsledky v praxi. A jsem přesvědčen, že na základě svých návštěv na místě napříč evropskými regiony a diskusí s členskými státy, finančními institucemi a průmyslem je Evropa připravena přilákat a urychlit investice. Komise je odhodlána nabídnout veškerou podporu, aby se NZIA stalo úspěchem.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-05-26

Energetická krize nás poučila o hlavní ponaučení: musíme se vyhnout jakékoli závislosti na jediném dodavateli. Díky aktu o průmyslu pro nulové čisté emise bude Evropa dobře vybavena silnější průmyslovou základnou pro dosažení přechodu na čistou energii. Díky snazšímu a rychlejšímu povolování výrobních projektů, podpoře inovací a dovedností a lepšímu přístupu na trh pro vysoce kvalitní čisté technologické výrobky zajistíme, aby evropští výrobci čistých technologií mohli soutěžit za rovných podmínek. Tím se zajistí, že budeme schopni dosáhnout našich ambiciózních cílů v oblasti obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti do roku 2030 a zároveň zachovat naši konkurenceschopnost průmyslu.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-05-26

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688