David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  27.05.2024 11:50:22

Růst společnosti NVIDIA dosahuje nových výšin. Je umělá inteligence bublinou, která může splasknout?

Společnost NVIDIA, globální výrobce grafických procesorů a čipů umělé inteligence (AI), ve středu oznámila své čtvrtletní hospodářské výsledky, které překonaly všechna očekávání a rekordy. Rychlý růst společnosti doprovází novou průmyslovou revoluci, v níž má umělá inteligence hrát významnou roli. Je tento trend udržitelný, nebo jde jen o bublinu, která může brzy splasknout?

V čele obrovského růstu technologického sektoru, který je v posledních letech tažen především umělou inteligencí, stojí bezesporu společnost NVIDIA, jejíž produkty v současnosti nemají konkurenci. Společnost, která je známá především díky vynálezu grafických procesorů, jak je známe dnes (GPU), se po krizi čipů způsobené pandemií Covid-19 vynořila silnější než kdykoli předtím a její hodnota se mnohonásobně zvýšila. Datová centra mnoha světových společností spoléhají na její inovativní architekturu GPU Bluefield, Grace a nejnověji Blackwell. Ještě před zveřejněním finančních výsledků se objevily obavy, zda akcie společnosti NVIDIA nejsou mírně nadhodnocené. Nyní víme, že se tyto obavy nenaplnily. Alespoň prozatím.

Tržby lámou rekordy

Celkové příjmy společnosti NVIDIA za první čtvrtletí fiskálního roku 2025 (období od 29. ledna do 28. dubna 2024) činily 26 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o 262 %. Konsenzuální očekávání tržeb bylo na úrovni 24,7 miliardy USD. Tyto příjmy byly masivně podpořeny zejména příjmy z datových center, které dosáhly historického maxima 22,6 miliardy USD, což je o 427 % více než ve stejném období loňského roku. Aby toho nebylo málo, čistý zisk společnosti vzrostl oproti 1. čtvrtletí fiskálního roku 2024 o 628 % na 14,9 miliardy USD a čistá zisková marže činila neuvěřitelných 57 %, což je pro tak obrovskou společnost, jako je NVIDIA, nebývalé číslo. Jen pro srovnání, čistá zisková marže Microsoftu za poslední čtvrtletí činila přibližně 35 %, zatímco marže Applu dosáhla 26 %. Finanční výhled společnosti NVIDIA na příští čtvrtletí rovněž překonal očekávání - společnost stanovila předpokládané tržby na 28 miliard dolarů, zatímco odhady analytiků hovořily o zhruba 26,7 miliardách dolarů. [1] V návaznosti na tuto zprávu překonaly akcie společnosti NVIDIA hranici 1 000 USD.* Kromě toho společnost také oznámila rozdělení akcií v poměru 10:1, které vstoupilo v platnost 7. června tohoto roku.

Zdroj: Investing.com*

Co stojí za úspěchem společnosti NVIDIA?

Generální ředitel společnosti NVIDIA Jensen Huang vyzdvihl roli společnosti v probíhající průmyslové revoluci založené na umělé inteligenci, a to díky uvedení různých platforem, jako je již zmíněný Blackwell nebo Spectrum-X a NVIDIA NIM, které tuto technologii využívají ve velkém měřítku. NVIDIA také rozšířila spolupráci s významnými poskytovateli cloudových služeb a společnostmi z různých odvětví, včetně automobilového průmyslu a zdravotnictví. Její produkty se prosadily také v oblasti generativní umělé inteligence prostřednictvím nasazení chatbotů a vývoje modelů AI schopných hlasové a video interakce. Huang zdůrazňuje význam 3D videa a pokročilých systémů strojového učení, které zvyšují poptávku po výkonných čipech. Takové čipy využívá například DeepMind společnosti Google nebo Sora společnosti OpenAI, které jsou schopny na základě textových příkazů během několika okamžiků vygenerovat jakýkoli druh videa.

Návratnost investic do umělé inteligence

Společnosti jako NVIDIA a její dodavatelé zaznamenávají obrovské příjmy díky odhodlání stále více firem naskočit na vlnu AI. Mnohé z nich již do této technologie investovaly nebo plánují investovat velké prostředky, často kvůli tomu odklonily svůj původní hlavní byznys. Jedním z takových příkladů je společnost Meta, která sice v posledním čtvrtletí vykázala slušné tržby, ale její ohlášené miliardové výdaje na výzkum AI zklamaly investory a vyvolaly obavy o návratnost těchto investic. Tyto obavy vycházejí ze skutečnosti, že ne každá firma dokáže takové výdaje proměnit v dlouhodobý zdroj příjmů. Není pochyb o tom, že využití AI má obrovský potenciál napříč odvětvími, ale existuje možnost, že současný explozivní růst může mít stále křehké základy.

Energetická náročnost datových center

Výzkum společnosti Goldman Sachs odhaduje, že spotřeba elektrické energie v datových centrech vzroste do roku 2030 o 160 %. Chatboti, jako je ChatGPT, spotřebovávají podle zprávy přibližně desetkrát více elektřiny než vyhledávač Google, nemluvě o modelech AI, které dokáží generovat obrázky a videa. Tato technologie bude v budoucnu vyžadovat obrovské množství energie, což znamená také více emisí, což je v přímém rozporu s dohodami o snižování emisí skleníkových plynů. V současné době se datová centra podílejí na světové spotřebě elektřiny 1-2 % a do konce desetiletí se očekává, že tento podíl vzroste na 3-4 %. Naděje však existuje nejen v podobě obnovitelných zdrojů energie, ale také v pokračujícím úsilí o zvýšení energetické účinnosti těchto center. NVIDIA je jednou ze společností, která neustále inovuje své technologie s cílem dosáhnout co nejnižší spotřeby energie, což dokládá její vysoké umístění v seznamu energeticky nejúspornějších počítačů Green500.

Závěr

Společnost NVIDIA je bezpochyby důkazem obrovského růstu globálního dopadu umělé inteligence. Podle slov jejího generálního ředitele se zdá, že skutečně zažíváme novou průmyslovou revoluci. Teprve čas však ukáže, zda se společnostem podaří z této technologie dlouhodobě profitovat a zda jejich miliardové investice budou mít smysl. I přes mnohé překážky se však zdá, že nás s umělou inteligencí čeká vzrušující budoucnost.

David Matulay, InvestingFox

Zdroje:

https://www.nvidia.com/en-eu/data-center/

https://www.investing.com/news/stock-market-news/nvidia-earnings-beat-by-039-revenue-topped-estimates-3452817

https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-for-first-quarter-fiscal-2025

https://www.tweaktown.com/news/97140/openai-sora-video-tool-large-scale-deployment-uses-720-000-nvidia-h100-gpus-worth-21-6-billion/index.html

https://www.investing.com/news/stock-market-news/nvidia-ceo-huang-expects-aigenerated-videos-to-drive-more-demand-for-its-chips-3454092

https://www.investing.com/news/stock-market-news/meta-platforms-reports-softer-q2-revenue-guidance-on-plans-to-boost-spending-on-ai-3395222

https://www.goldmansachs.com/intelligence/pages/AI-poised-to-drive-160-increase-in-power-demand.html

https://blogs.nvidia.com/blog/green500-energy-efficient-supercomputers/

 

* Údaje z minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení jsou ze své podstaty spojena s rizikem a nejistotou, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být považován za investiční poradenství. Údaje o minulé výkonnosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak ke ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Pá 15:03  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 9. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 15:34  Inflace brzdí. Otevírá prostor k malému snížení úrokových sazeb Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.06.2024  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 8. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
10.06.2024  Fed bude jestřábí, od Apple se čeká AI update Siri Tomáš Cverna (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688