Czechtourism (Czechtourism.cz)
Cestování  |  27.05.2024 10:04:50

Udržitelné cestování: Mladí lidé jdou příkladem

letadlo letectví piloti

Pětina Čechů zná pojem udržitelné cestování a 9 z 10 turistů by informace o udržitelnějším cestování uvítalo. Jen jeden z deseti cestovatelů se setkal s ekologickým certifikátem v ubytovacích zařízeních. Vyplynulo to z výzkumu, který pro CzechTourism provedla společnost NMS Market Research. Cílem bylo zjistit povědomí české populace o udržitelném cestovním ruchu, identifikovat hlavní motivátory a bariéry, a poskytnout podklady pro další rozvoj a podporu této oblasti.

Do udržitelné dovolené jsou ochotni investovat hlavně mladí lidé, spotřebitelé by uvítali více informací

Pojem udržitelné cestování zná pouze každý pátý Čech. Nejčastěji si jej spojují s ekologickým cestováním, využíváním hromadné dopravy a snížením uhlíkové stopy. Celkem 68 % respondentů si myslí, že nemá dostatek informací o udržitelném cestování. Nejčastěji se je snaží najít na rezervačních portálech. Významným zjištěním je, že ochranu životního prostředí lidé vnímají jako nejdůležitější součást udržitelného cestování. Přesto většina cestovatelů (72 %) během dovolené preferuje odpočinek a nehodlá aktivně řešit otázky udržitelnosti.

“Spotřebitelé jsou ti poslední v ekosystému cestovního ruchu, kteří by adresovali udržitelnost. Tu musí primárně řešit odvětví jako takové. Jakmile bude udržitelná volba výchozí, nejlevnější či nejjednodušší variantou, poptávka po ní vzroste. Zatím je v Česku tato možnost nastavena spíše jako "niche" a volitelná varianta,” míní Tereza Kadlecová, která má v CzechTourism udržitelný cestovní ruch v gesci.

Až 35 % cestovatelů, zejména z řad mladých lidí do 24 let, je ochotno připlatit si za udržitelnější dovolenou. V průměru jsou připraveni přidat k výdajům 1 000 , což představuje asi 12,5 % průměrné útraty za letní dovolenou.

Češi preferují pohodlí a odpočinek na dovolené

Mezi hlavní bariéry pro udržitelné cestování patří časová náročnost (58 %), nedostatečná infrastruktura (57 %), pohodlnost, vyšší ceny, zdravotní důvody a cestování s dětmi.

Průzkum ukázal, že udržitelnost v cestování řeší zejména mladší generace, ale také senioři. Častěji se touto oblastí zabývají ženy . Turisté jsou během cestování zvyklí šetřit vodou a třídit odpad. Nicméně většina cestovatelů jede na dovolenou s cílem odpočívat a nemá během ní zájem aktivně řešit otázky udržitelnosti. Důvodem je fakt, že ne vždy tento vzorec chování umožňuje infrastruktura v daném místě, nebo by případně volba ekologičtější dopravy mohla znamenat delší dobu na cestě. A tím pádem méně času na trávení dovolené v destinaci, kam dotyčný míří. Dalšími faktory pak mohou být třeba finanční otázky, zdravotní důvody nebo cestování s dětmi, kdy hrají prim jiná hlediska. Při výběru ubytování má důležitou roli kromě ceny také poloha ubytování, jeho recenze, nabízené služby či to, jestli je vhodné pro děti,“ uvádí ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodává: To, jak se chováme k životnímu prostředí a bereme ohled na budoucí generace, se týká života každého z nás. I proto se snažíme motivovat veřejnost a průběžně aktualizujeme naše webové rozcestníky k udržitelnosti na portálech Kudy z nudy a Visit Czechia . Skvělé je, že jim každý rok stoupá návštěvnost, což ukazuje, že jde o téma, které hýbe společností.“

Informovanost, infrastruktura a ekologické chování jako klíč k udržitelné budoucnosti

Z výzkumu vyplynulo, že je třeba pojmout problematiku opravdu komplexně. V první řadě je nutné zlepšit informovanost veřejnosti. Ukázalo se, že 60 % dotázaných vůbec neví, kde informace o udržitelném cestování hledat. A pouze 35 % Čechů zná pojem „slow travel“ tedy opak masové turistiky a správně mu rozumí. Nejčastěji ho spojují s ekologií a pěší chůzí. Vytvoření a šíření informací o udržitelném cestování na dostupných platformách, jako jsou rezervační portály, sociální sítě a cestovní agentury, může pomoci zvýšit povědomí o možnostech udržitelného cestování a usnadnit rozhodování při plánování dovolené. Dalším důležitým krokem je zajištění infrastruktury, která podporuje udržitelné cestování v destinacích. To zahrnuje zvýšení dostupnosti hromadné dopravy a rozšíření nabídky ubytování s ekologickými certifikáty. Takové investice mohou přinést dlouhodobý pozitivní dopad na životní prostředí a zároveň zvýšit atraktivitu destinací pro ekologicky uvědomělé cestovatele.

„Typickým příkladem ekologického ubytování je možnost, kdy poskytovatel bydlení zajistí hostům možnost třídění odpadů, nemění ručníky každý den, ale nechává volbu na návštěvnících, omezí situace, kdy dochází k plýtvání jídlem a nahradí švédské stoly servírovaným jídlem s výběrem z předem daného počtu možností, odebírá suroviny od lokálních dodavatelů, používá ekologické čistící prostředky a v neposlední řadě využívá v rá mci provozu zařízení obnovitelné zdroje energie, úsporné spotřebiče nebo třeba dešťovou vodu, uzavírá Tereza Kadlecová .

Výzkum na téma Udržitelné cestování , kterého se zúčastnilo na 1 500 lidí, je k dispozici na Tourdata .

CzechTourism

Agentura CzechTourism je státní příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a jež vyvíjí svou činnost v souladu s cíli zřizovatele, zřizovací listinou a platným statutem.

Základním cílem CzechTourism je propagace Česka jako destinace cestovního ruchu v zahraničí i v Česku.

Více informaci na: www.czechtourism.cz/cs-CZ/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688