plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  27.05.2024 09:05:41

Město Plzeň podpoří životní prostředí. Zainvestuje do sedmi projektů 680 tisíc korun

Město Plzeň podpoří životní prostředí. Zainvestuje do sedmi projektů

Sedm projektů zaměřených na životní prostředí finančně podpoří město Plzeň. Ze svého fondu životního prostředí na ně uvolní přes 680 tisíc korun. Mezi příjemci jsou základní školy, které finance využijí například na projekty Včely na střechách, díky dotacím vznikne květnatá loučka v Křimicích, peníze dále poputují na údržbu zelené fasády nebo řezy vzrostlých stromů. Poskytnutí dotací schválilo Zastupitelstvo města Plzně.

Azylový dům Patronus, jehož výstavbu realizovalo město Plzeň, využije 60 tisíc korun na celoroční údržbu zeleně, péči o zahradu, zelené střechy i fasády. Péče o zelenou fasádu je totiž specifická a vyžaduje práci profesionální firmy.

O dotaci ve výši 99 tisíc se přihlásil pátý městský obvod Plzeň-Křimice. „V Chebské ulici plánují vybudovat květinovo-liliovou loučku. Nyní se v místě nachází nepořádek, roste tam plevel. Po odstranění náletových dřevin, plevelných rostlin a založení záhonu různých typů lilií a dalších okrasných rostlin se tento prostor zatraktivní,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Tolar, který má na starost oblast životního prostředí.

Na bezpečnostní řezy listnatých stromů v prostoru Ústředního hřbitova v Plzni a projekt na využití dešťové vody na hřbitovech U sv. Jiří a ve Skvrňanech získá Správa hřbitovů a krematoria 325 tisíc korun. „Údržba stromů je nutná především z důvodu bezpečnosti a také z estetického hlediska. V areálech hřbitovů se nachází vzrostlé staré stromy, u nichž je potřeba zajistit sanaci a úpravu tak, aby nedocházelo k poškození hrobových míst a ohrožení zdraví návštěvníků,“ řekl náměstek Aleš Tolar. Na hřbitovech U sv. Jiří a ve Skvrňanech se pak instaluje nádrž na dešťovou vodu.

Základní škola Plzeň-Újezd a 25. ZŠ finance využije na projekt Včely na střechách. Cílem je seznámit žáky v rámci výuky s významem včel pro životní prostředí a zvýšit povědomí o včelaření. Obě školy mají na svých střechách umístěné včelí úly. S žádostí uspěla také 4. ZŠ v Kralovické ulici, jež dostane 63 tisíc korun na umístění meteostanice na svou zelenou střechu. „Cílem projektu je monitorování a analýza meteorologických dat, které pedagogové s žáky využijí při výuce klimatických podmínek života, ekologie a koloběhu vody v přírodě,“ doplnil Aleš Tolar.

Z fondu bude uhrazen také projekt s názvem Bezpečnostní ořez stromů a výchova veřejnosti k ochraně životního prostředí. O dotaci si zažádala Tělovýchovná jednota Sokol Plzeň.

Text: Monika Krausová


Zveřejněno: 27. 5. 2024, Monika Krausová
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688