Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  24.05.2024 15:59:07

Úrokové sazby na obou stranách Atlantiku rostly (Komentář)

Úrokové sazby na obou stranách Atlantiku vlivem silnějších ekonomických dat tento týden rostly, vítězně z toho ale vyšel americký dolar. Květnové PMI skočily vesměs nad odhady jak v Německu, eurozóně, tak i USA. Ve všech zmíněných zemích nadále platí, že podnikatelé ve službách jsou výrazně optimističtější než ti v průmyslu. Důvodem je nerovnoměrný charakter poptávky, z které prozatím více těží sektor služeb. K tomu přispívá skutečnost, že průmyslové zboží je zpravidla dražšího charakteru, a to i v důsledku vyšších cen energií. Trend postupně rostoucího spotřebitelského sentimentu přitom podle ukazatele od Evropské komise v květnu pokračoval. Významný vliv na to má obnovený růst reálných příjmů evropských domácností. Růst nominálních mezd v prvním čtvrtletí letošního roku podle průzkumu ECB o výsledku mzdových vyjednání v jednotlivých státech eurozóny dosáhl 4,7 % y/y a zrychlil tak z 4,5 % dosažených v posledním čtvrtletí loňského roku. ECB přitom naopak očekávala jeho zpomalení. Podle dosavadních vyjádření centrálních bankéřů se zdá, že k prvnímu snížení úrokových sazeb ECB letos v červnu přesto dojde. Vývoj v dalších měsících je však nejistý a bude záviset na nově příchozích datech. Finanční trh červnovému snížení sazeb aktuálně přisuzuje zhruba 90% šanci, do konce roku však plně zaceňuje pouze dvojí snížení. V USA byl zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu. V něm někteří představitelé FOMC vyjádřili obavy, zdali je měnová politika dostatečně přísná. Vlivem dosud odolné americké inflace se centrální bankéři shodují v tom, že snížení úrokových sazeb přijde pravděpodobně později, než se původně domnívali. Tedy až ve chvíli, kdy budou k dispozici jednoznačné signály, že inflace udržitelným způsobem míří ke dvouprocentnímu cíli. Finanční trh nyní zaceňuje první snížení sazeb Fedu až v prosinci, zatímco před týdnem tuto událost očekával o měsíc dříve. Americký dolar na výše zmíněný vývoj reagoval mírným posílením a za celý týden oproti euru zpevnil o zhruba 0,3 % k hladině 1,084 USD/EUR.

Ve středoevropském regionu po celý týden převládal klidný charakter obchodování bez významnějších kurzových výkyvů. Zveřejněná makroekonomická data nepatřila k těm nejdůležitějším. V tuzemsku byl zveřejněn dubnový vývoj cen průmyslových výrobců a květnový konjunkturální průzkum. Prvně zmíněný ukázal na pokračující umírněnou dynamiku výrobních cen, která se ve většině sektorů v meziročním vyjádření drží pod cílem centrální banky. Naopak růst cen tržních služeb pro podniky inflační cíl ČNB nadále významně převyšoval. Více jsme dubnový vývoj cen komentovali zde: https://bit.ly/4dPC7We. Situace je tak podobná jako v případě spotřebitelských cen. Důvěra v tuzemskou ekonomiku zklamala, když došlo k jejímu nepatrnému snížení. To se týkalo spotřebitelů i podnikatelů. Především v případě spotřebitelů je ale situace stále poměrně příznivá, když navzdory meziměsíčnímu poklesu byla jejich důvěra nejvyšší od října 2021. Více jsme psali zde: https://bit.ly/4bxOmVA. Na kurz koruny ale zveřejněná data významný vliv neměla, a ten tak v mezitýdenním srovnání zůstal v podstatě beze změny a pohyboval se mírně nad 24,70 CZK/EUR. V Maďarsku zasedala centrální banka, která v souladu s očekáváními snížila úrokové sazby o 50 bb. V Polsku pak pozitivně překvapil dubnový výsledek průmyslové produkce, která po sezonním očištění meziměsíčně vzrostla o výrazných 7 % a korigovala tak březnový pokles. Kurz maďarského forintu a polského zlotého v průběhu týdne mírně oslaboval, pravděpodobně hlavně vlivem posilujícího amerického dolaru.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Et 12:11  Hypotéky se trochu zklidnily Research (Česká spořitelna)
Út 15:53  Euro i celý region slabší (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688