cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  24.05.2024 11:55:34

Meziroční růst HDP v prvním čtvrtletí ve výši 5,3 % byl blízko většině předpovědí analytiků - Globální ekonomický výhled květen 2024 - Čína

Meziroční růst HDP v prvním čtvrtletí ve výši 5,3 % byl blízko většině předpovědí analytiků (konsensus 5,2 %) a v celkovém souladu s cílem pro letošní rok stanoveným čínským vedením (5 %). Jako významný faktor v pozadí mírného zrychlení růstu oproti závěru loňského roku se často uvádí vládní stimulační opatření, která se projevila i v lepší nežli loňské spotřebě domácností v období oslav lunárního nového roku. Nicméně následné (březnové) údaje o průmyslové produkci a spotřebě domácností poněkud zaostávaly za očekáváními. Upřesněné údaje o nezaměstnanosti v městských oblastech za březen (5,2%) naopak signalizují zlepšení o 0,3 p. b. oproti stejnému období loňského roku.

Index Caixin PMI ve výrobě (51,4) byl nejvyšší za posledních šest měsíců a překonal tím i nejvyšší hodnoty dosažené v roce 2023. Caixin ve službách (52,5 v dubnu), ačkoli mírně pokles oproti březnu (52,7), byl v souladu s očekáváními a signalizuje stabilní růst aktivit v sektoru služeb již od listopadu minulého roku. Podobně optimisticky vypadal v dubnu i Caixin General Composite PMI (52,8) při hodnotách velmi podobných předchozím čtyřem měsícům.

Spotřebitelská inflace byla v dubnu v meziročním vyjádření kladná (0,3%) již třetí měsíc v řadě a převýšila jak březnovou hodnotu, tak tržní očekávání (oboje 0,1%). Oproti březnu zaznamenal CPI drobný nárůst (0,1 %) také meziměsíčně. Ačkoli ceny potravin se nadále snižovaly (meziroční pokles činil v dubnu 2,7 %), jádrová inflace v dubnu oproti březnu ještě nepatrně zrychlila (0,7% vs. 0,6%). Naopak ceny výrobců v dubnu opět meziročně poklesly (o 2,5 p. b).

Vývozy z Činy v dubnu meziročně rostly o 1,5 %, čímž částečně korigovaly výrazný (o 7,5 %) březnový propad. V teritoriální struktuře pokračoval již delší dobu viditelný trend poklesu vývozů do většiny průmyslových ekonomik při současném růstu vývozů k blízkým sousedům (mj. do zemí ASEAN nebo Taiwanu). V dovozech byl zaznamenán silný růst (o 8,4 %) spojovaný s efektem vládních politik v oblasti podpory spotřeby. Z teritoriálního hlediska se růst dovozů v dubnu týkal prakticky všech hlavních obchodních partnerů. Obchodní bilance zůstává kladná, i když se z rekordní úrovně zaznamenané v únoru vrátila blíž k hladinám pozorovaným v posledním čtvrtletí roku 2023.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 23:10  Zlato: slibné vyhlídky Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 17:56  ČNB na pozoru kvůli oživující ekonomice a stále nevyřešené inflaci (Tématické… Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688