Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  24.05.2024 11:22:34

Spotřebitelská nálada po několika měsících zlepšování opět ochladla

Podle květnového konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu se tuzemská ekonomická důvěra snížila z 97,0 na 96,4 bodu, přičemž ke zhoršení došlo jak mezi podnikateli (z 95,6 na 95,4 bodu) tak mezi spotřebiteli (z 103,8 na 101,6 bodu). Souhrnný indikátor důvěry tak nenavázal na předchozí dvouměsíční rostoucí sérii, u spotřebitelů pak byla prolomena rovnou čtyřměsíční šňůra.

Mírný pokles optimismu hlásí průmyslový sektor, kde se snížil očekávaný objem produkce v nadcházejícím kvartále a nepříznivé zůstává hodnocení momentální poptávky.

Zhoršení nálady hlásí i stavebnictví, kde se sice nepatrně zvýšila vnímaná poptávka, ovšem směrem dolů zamířila očekávaná zaměstnanost.

Optimismus naopak vzrostl v odvětví obchodu, který citelně zlepšil hodnocení nedávné ekonomické situace, byť naopak s mírně větší skepsí hledí do blízké budoucnosti.

Nálada se zlepšila i u poskytovatelů služeb, kteří vnímají oživování poptávky, zatímco celkovou ekonomickou situaci i výhled do příštích měsíců hodnotí přibližně stejně jako před měsícem.

Za ochlazením sentimentu u spotřebitelů stojí primárně menší naděje vkládané do celkové ekonomické situace v příštích 12 měsících, kosmeticky se snížil i optimismus ohledně finanční situace domácností či úmysl uskutečňovat velké nákupy.

Květnová data představují mírné zklamání hlavně s ohledem na opětovný nárůst skepse u českých domácností. Zatímco pokračující mrazivá nálada v průmyslu a stavebnictví patrně nikoho nemohla příliš zaskočit, do spotřebitelů byly vkládány větší naděje. Ti přitom nereportují, že by se zhoršila jejich aktuální situace, jako spíše jejich očekávání ohledně blízké budoucnosti, kde se kromě celkové ekonomické situace poněkud paradoxně více bojí i nezaměstnanosti, která v nedávné době klesala a zůstává nízká v historickém i evropském srovnání. To vše za situace, kdy většina analytických institucí naopak výhled české ekonomiky přepisuje směrem nahoru a ani v politické sféře nejsou diskutována nová úsporná či krizová opatření. Jen velmi malý vliv pak mohlo mít opětovné zvýšení tuzemské meziroční inflace, jejíž výsledek jsme se ale dozvěděli 13. května, zatímco průzkum probíhal v období 1. – 15. 5. a z větší částí tedy tímto nebyl ovlivněn. Aniž bychom chtěli úsudek českých spotřebitelů zpochybňovat, považujeme momentální nárůst pesimismu spíše za statistickou anomálii a předpokládáme, že hned v příštím měsíci dojde ke korekci směrem nahoru. Pokud by se ukázalo, že jde o trvalejší trend, bylo by to s ohledem na toužebně vyhlížené ekonomické zotavování velmi nepříjemné

Vít Hradil
hlavní ekonom

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 23:10  Zlato: slibné vyhlídky Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 17:56  ČNB na pozoru kvůli oživující ekonomice a stále nevyřešené inflaci (Tématické… Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688