mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.05.2024 11:38:00

Očekávané změny v thajském energetickém sektoru otevírají zajímavé příležitosti

23.05.2024 / 10:40 | Aktualizováno: 23.05.2024 / 11:38

Thajské podniky volají po změně systému obchodu s elektřinou pro větší využití obnovitelných zdrojů.

Svaz thajského průmyslu, konkrétně Klub odvětví obnovitelných zdrojů energie, vyzval v květnu 2024 vládu k revizi stávajícího systému obchodu s elektřinou. Ten funguje na principu enhanced single buyer (ESB), kde státní společnost Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT) je jediným prodejcem elektřiny pro veřejnost. Podle Klubu odvětví obnovitelných zdrojů energie tento model brzdí rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Hlavním problémem stávajícího systému ESB je, že neumožňuje přímý prodej elektřiny od výrobců z obnovitelných zdrojů přímo firmám. Současný systém funguje tak, že výrobci obnovitelné energie musí nejprve prodat svou elektřinu společnosti EGAT a státním distributorům, kteří ji pak distribuují konečným zákazníkům.

Mnoho firem, zejména zahraničních, které se zaměřují na snižování emisí, potřebuje přímý nákup obnovitelné energie. Stávající systém je omezuje a brání jim v dosažení environmentálních cílů. Některé firmy si dokonce stanovily cíl uhlíkové neutrality do roku 2035, což je výrazně dříve než thajský vládní plán na rok 2050.

Klub odvětví obnovitelných zdrojů energie, zdůraznil také celosvětový trend zpřísňování regulací týkajících se emisí uhlíku. Ty vedou k rostoucí poptávce po energetickém systému, který dokáže usnadnit přechod na obnovitelné zdroje energie. Možným řešením je pak úprava politik v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Změna systému ESB by podle odborníků nebyla složitá a vyžadovala by pouze souhlas vládních orgánů. Navrhují začít s pilotním programem přímého obchodu s elektřinou ve zvláštní ekonomické zóně EEC (Eastern Economic Corridor / Východní ekonomický koridor).

Energetický regulační úřad již testuje tento typ obchodu s elektřinou, ale pouze v malém měřítku a není vhodný pro velké firmy. Thajské ministerstvo energetiky uvádí, že dodávka elektřiny formou peer-to-peer není zahrnuta do revidovaného národního plánu rozvoje energetiky. Této otázce se však hodlá věnovat v blízké budoucnosti.

Asistent guvernéra EGAT Warit Rattanachuen uvedl, že EGAT a státní distributoři energií jsou připraveni na částečnou změnu systému ESB. Reagují tak na zavedení mechanismu uhlíkového hraničního vyrovnání EU (CBAM), který má lépe kontrolovat uhlíkově náročné výrobní procesy dováženého zboží.

Očekávané změny v thajském energetickém sektoru otevírají zajímavé příležitosti pro české firmy působící v oblasti obnovitelných zdrojů energie. České společnosti mohou nabízet své technologie a know-how na budování a správu solárních elektráren, větrných parků či bioplynových stanic. Další příležitostí je konzultační činnost v oblasti energetické transformace a poradenství firmám, které chtějí přejít na využívání obnovitelné energie.

odkazy:

https://www.bangkokpost.com/business/general/2785652/push-for-new-power-trade-system

https://thethaiger.com/news/business/thai-renewable-energy-industry-urges-government-to-revise-electricity-trade-system

https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/cs/news/mechanismus-uhlikoveho-vyrovnani-na-hranicich

Václav Hejtmánek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bangkoku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688