ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  23.05.2024 12:06:00

Nový průzkum Eurobarometr odráží názory a očekávání občanů EU před volbami do Evropského parlamentu

Očekávání občanů EU před volbami

Nejnovější standardní průzkum Eurobarometru, který byl dnes zveřejněn, ukazuje, že Evropané chtějí, aby EU byla silnější a nezávislejší, zejména tváří v tvář současným globálním výzvám, zatímco v budoucnosti rostou optimističtí.

 

Očekávání silnější, nezávislejší a odolnější EU

Více než tři čtvrtiny Evropanů (77 %) jsou pro společnou obrannou a bezpečnostní politiku zemí EU, zatímco více než sedm z deseti občanů EU (71 %) souhlasí s tím, že EU musí posílit svou kapacitu pro výrobu vojenského vybavení. Zároveň se téměř sedm z deseti občanů EU (69 %) účastní společné zahraniční politiky členských států. Více než dvě třetiny občanů souhlasí s tím, že EU je místem stability v neklidném světě (67 %) a že EU má dostatečnou moc a nástroje na obranu hospodářských zájmů Evropy ve světovém hospodářství (69 %).

Podle Evropanů je bezpečnost a obrana (34 %) prioritní oblastí činnosti EU ve střednědobém horizontu, po níž těsně následuje klima a životní prostředí (30 %). Zdravotnictví (26 %) přichází na třetí místo, ekonomika a migrace – na druhé straně (obě 25 %). Zároveň se téměř polovina (46 %) všech občanů domnívá, že zajištění míru a stability bude mít v krátkodobém horizontu největší pozitivní dopad na jejich život. Následuje zajištění dodávek potravin, zdraví a průmyslu v EU (28 %), vytváření více pracovních příležitostí a řízení migrace (26 %).

 

Pokračující a značná podpora reakce EU na válku na Ukrajině

Tváří v tvář ruské útočné válce proti Ukrajině téměř devět z deseti (87 %) souhlasí s poskytováním humanitární pomoci lidem postiženým válkou a více než osm z deseti (83 %) souhlasí s přijímáním osob prchajících před válkou do EU. 72 % občanů EU podporuje hospodářské sankce vůči ruské vládě, společnostem a jednotlivcům a 70 % souhlasí s poskytnutím finanční podpory Ukrajině. Šest z deseti schválilo udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a financování nákupu a dodávek vojenského vybavení Ukrajině ze strany EU.

Mezi posledními krizemi měla největší vliv ruská invaze na Ukrajinu na budoucnost (42 %), po níž následovala pandemie a další zdravotní krize (34 %) a hospodářská a finanční krize (23 %).

Válka na Ukrajině je na seznamu patnácti považována za jeden ze dvou nejdůležitějších problémů, kterým EU čelí, a to celkem 35 % preferencí, což je 7 procentních bodů než v listopadu loňského roku. Následuje přistěhovalectví (24 %), mezinárodní situace (22 %) a inflace (19 %). Nejčastěji uváděným problémem, jemuž země čelí, zůstává inflace (38 %), zatímco ve srovnání s předchozím průzkumem klesla o šest procentních bodů.

 

Optimismus ohledně ekonomiky roste

Vnímání situace evropského hospodářství se od podzimu 2023 zlepšilo, přičemž 47 % respondentů ji nyní hodnotí jako „dobrou“, což je nejvyšší úroveň od roku 2019. Pluralita občanů (45 %) si myslí, že evropská hospodářská situace zůstane v příštích 12 měsících stabilní. Pozitivní trend se rovněž odráží v trvale vysoké podpoře eura, a to jak v EU jako celku (70 %), tak v eurozóně (78 %).

 

Pozitivní vnímání EU a občanství EU

Před volbami do Evropského parlamentu téměř tři čtvrtiny respondentů (74 %) uvedly, že se cítí být občany EU, což je opět nejvyšší úroveň za více než dvě desetiletí. Více než šest z deseti občanů EU (62 %) je rovněž optimistická, pokud jde o budoucnost EU, což ve srovnání s předchozím průzkumem z podzimu 2023 představuje mírný nárůst. Jejich důvěra v EU se rovněž zvýšila a nyní dosahuje 49 %, zatímco důvěra ve vlády členských států činí 33 %.

Téměř šest z deseti občanů EU je spokojeno se způsobem fungování demokracie v EU (57 %) a ve své zemi (58 %).

Pozadí

Standardní průzkum Eurobarometr 101 (jaro 2024) byl proveden ve dnech 3. až 28. dubna 2024 ve všech 27 členských státech. Osobně bylo dotazováno 26,399 občanů EU.

 

Pro více informací

Standardní průzkum Eurobarometr 101

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688