Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  23.05.2024 12:54:00

Colt zveřejnil výsledky za 1Q24

Colt vykázal upravený EBITDA zisk za 1Q24 ve výši 488 mil. (-29 % r/r) z důvodu slabé 13 % marže, zatímco tržby vzrostly o 22 % r/r na 3,68 mld. . Upravený čistý zisk dosáhl 360 mil. (-48 % r/r), když pozitivní finanční výsledek částečně kompenzoval slabou EBITDA. Výsledky byly pod konsensem o 18 % na úrovni EBITDA a 13 % na úrovni upraveného čistého zisku, zatímco tržby byly o 4 % nad odhady. EBITDA byla nízká kvůli relativně slabé hrubé marži, také náklady na služby rostly rychleji než výnosy. Firma to zdůvodnila marketingovou podporou oživení tržeb na americkém civilním trhu a dočasnými problémy ve výrobě při uvádění nových modelů. Oba tyto efekty podle vyjádření managementu už odezněly. 

Výnosy byly taženy dodávkami v Kanadě (+86 % r/r – čistě armádní trh), ale také americký trh se zotavil o 7 % r/r (což bylo o něco pod našimi odhady). Tržby v Evropě rostly o solidních 20 % r/r (včetně ČR +28 % r/r). Společnost potvrdila svůj celoroční výhled jak pro Colt samostatně, tak i pro nedávno koupenou Sellier & Bellot. Výhled předpokládá tržby 20-22 mld. (cca +40 % r/r) a upravenou EBITDA 4,3-4,7 mld. (cca +48 % r/r) při 14 %, resp. 16 % organickému růstu a díky konsolidaci S&B od 16. května. Výhled na CAPEX byl potvrzen na max. 5 % tržeb. Colt také poskytl výhled na 1H24, aby uklidnil investory po slabém 1Q24: Tržby čeká 8,4-8,6 mld. (+24 % r/r) a upravenou EBITDA 1,45-1,6 mld. (+4 % r/r) na organické bázi. Včetně S&B pak čeká tržby 9-9,2 mld. a upravenou EBITDA 1,65-1,8 mld.

Výsledky byly na úrovni EBITDA poměrně nízké kvůli slabé hrubé marži i přes rostoucí podíl ziskovějšího segmentu M/LE z 30 % na 47 % a kvůli rostoucím nákladům na služby. Očekávali jsme také rychlejší oživení na americkém trhu, což bylo kompenzováno vysokými dodávkami v Kanadě díky armádním kontraktům. Nelíbil se nám mezikvartální nárůst čistého dluhu ze 7,5 mld. na 8,0 mld. , firma ovšem potvrdila výhled poakvizičního zadlužení pod 3x čistý dluh/EBITDA. CEO Colt na následném konferenčním hovoru řekl, že firma měla nejlepší duben v historii a ubezpečil, že problémy ve výrobě/skladování i vyšší marketingové náklady v 1Q byly dočasné.   

Očekáváme, že trh slabou marži za 1Q24 víceméně přejde, když společnost poskytla výhled celé pololetí, který implikuje výrazné zlepšení upravené EBITDA již ve 2Q24, s růstem o zhruba 60 % r/r na 1,2 mld. , resp. o 33 % r/r na 1,0 mld. organicky bez S&B. CEO následně řekl, že za 2Q24 očekává minimálně organicky 1,0 mld. EBITDA, CEO S&B také očekává rekordní výsledky.
Petr Bártek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 17:44 Co se děje ve firmách? (Patria Finance) Investice





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688