Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  22.05.2024 18:24:00

Jablonec nad Nisou - Tramvaje opět jezdí mezi sousedními městy

Na prvního máje se takřka po třech letech vrátily tramvaje meziměstské linky MHD č. 11. Skončila tak náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Cílem bylo uvést trať do stavu dle platných technických norem, zlepšit některé parametry a současně odstranit dopravní závady. S tím byla spojená změna rozchodu na 1 435 mm.

Jednalo se o jednu z historicky největších staveb v novodobé historii obou měst – Liberce a Jablonce nad Nisou a projekt přispěl k vytvoření podmínek pro vyšší využívání hromadné dopravy v její tramvajové trakci. Modernizace trati započala již v roce 2000, kdy se provedly rozsáhlé práce včetně přípravy na zdvoukolejnění v úseku Nová Ruda – U Lomu. Od spuštění modernizace byl projekt rozložený do několika etap, tou poslední byla od dubna 2022 rekonstrukce tramvajového tělesa z Vratislavic nad Nisou do Jablonce nad Nisou. Veřejná nadlimitní soutěž na zhotovitele začala 18. 11. 2021 a skončila podpisem smluv s vybranými dodavateli 22. 4. 2022. Pracovalo se nepřetržitě na čtyřech úsecích současně.

Stavba se skládala ze 128 stavebních objektů a k tomu dalších 20 zajišťovaly ČEZ distribuce a CETIN. Kompletně se vyměnily koleje na celé trati, kanalizace, přebudovaly výhybny. Trať se částečně přetrasovala a v některých místech se oddělila od silničního provozu. Musela se prodloužit životnost kanalizační stoky, vybudovat lávka a nové přemostění, dělají se nové povrchy a signalizace,“ zdůrazňoval v průběhu roku Ludvík Lavička, provozně-technický ředitel DPMLJ, a. s.

Pro povolení zkušebního provozu stavby bylo rozhodující vyjádření a schválení drážního úřadu pro společný přejezd se železniční tratí v Proseči nad Nisou. Trať musí splňovat současné technické a bezpečnostní parametry, a právě v tomto místě se jedná o celorepublikovou raritu. V prostoru bývalého nádraží byl vybudovaný společný přejezd pro vlaky i tramvaje osazený závorami, kde cestující mohou nově pohodlně přestoupit z jednoho dopravního prostředku do druhého.

„Jedná se o jednu z největších investičních akcí v novodobých dějinách dopravního podniku, ale i z hlediska Libereckého kraje. Stála zhruba 893 milionů korun bez DPH,“ informuje Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ, a. s.

Ve druhé polovině dubna na nové tramvajové trati lektor zácvičil 110 zaměstnanců dopravního podniku. Ti poznali trať, a hlavně objevili nové úseky. K tématu vznikl také nový manuál pro provoz na lince MHD č. 11.

Společná tramvajová trať mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou byla otevřena v roce 1955. Svými 12 kilometry délky je druhou nejdelší meziměstskou tramvajovou tratí v České republice. Za rok přepraví téměř milión cestujících. Nyní se hovoří a plánuje i její prodloužení o dalších cca 800 metrů do dolního centra Jablonce nad Nisou. (tk)

Dodavatelé na úsecích

1. úsek KyselkaProseč, škola: zhotovitel Chládek a Tintěra, Pardubice + Metrostav DIZ

2. úsek Proseč, školaProseč, výhybna: zhotovitel Chládek a Tintěra, Pardubice + Metrostav DIZ

3. úsek Nový svět – Měnírna: zhotovitel Swietelsky stavební + Swietelsky Rail

4. úsek Jablonec nad Nisou – Budovatelů: zhotovitel Swietelsky stavební + Swietelsky Rail

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688