Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.05.2024 17:57:00

Extrémem světových trhů jsou stále Spojené státy na straně jedné a UK na straně druhé

Na světových trzích nyní pozorujeme téměř plošnou větší či menší valuační našponovanost. Sazby a výnosy dluhopisů se přitom už nějaký čas nenachází na vyloženě nízkých hodnotách. To znamená, že investoři celkem plošně věří v silný dlouhodobý růst zisků. A k tomu mohou mít nízkou averzi k riziku. Nejméně se tomuto nastavení těší Evropa a hlavně britský trh.

Graf od Goldman Sachs ukazuje aktuální valuace světových trhů. Protipóly tu jsou americký trh na straně jedné a trh britský na straně druhé: První se obchoduje vysoko nad svým historickým standardem a s extrémní prémií oproti zbytku světa. Britské akcie jsou naopak historicky hodně nízko a to samé platí ve vztahu ke zbytku světa. Příčina je v tomto případě často skloňovaná – vychýlení trhu směrem k sektorům a firmám s nízkým očekávaným růstem a případně vyšším rizikem. Energetika a další.

sous1
Zdroj: X

Včera jsme se ve vztahu k novým technologiím dívali na valuace jednotlivých sektorů na americkém trhu. Druhý sloupec grafu přitom ukazuje, že mimořádné jsou i valuace trhu bez velkých technologií – ten se za posledních 20 obchodoval „standardně“ za cca patnáctinásobek zisků očekávaných v následujících 12 měsících. Nyní je ale jeho PE znatelně nad 18. A stejná valuační prémie je nyní podle grafu v celém vyspělém světě (kde je samozřejmě znát velký vliv Spojených států). Prémie v Japonsku je o něco menší a Evropa není tak daleko od svého standardu. Zejména pokud vezmeme v úvahu vliv jejích nejoblíbenějších akcií ve skupině nazývané Granolas.

Nejvýraznějším „prémiovým“ příběhem grafu by se mohly zdát Spojené státy, či UK. Ale takovým skrytým kandidátem by mohlo být i Japonsko. Jeho valuační prémie sice nejsou tak vysoko, ale obecný zájem, který nyní o tento trh panuje, docela mimořádný je. Hovoří se v této souvislosti s možným cyklickým obratem v ekonomice, ale i strukturálními změnami ve firemním sektoru. V souvislosti s Japonskem, respektive celým grafem, si také můžeme připomenout tabulku, kterou jsem tu ukazoval nedávno. Jde o makroekonomické predikce Commerzbank:

sous2
Zdroj: Commerzbank

Pokud by se měly naplnit predikce CB, tak Japonsko míří zpět do ekonomického mustru dlouhé řady let před rokem 2020. Tedy do utlumeného růstu a inflací pod cílem. Z tohoto pohledu by se tedy žádná revoluční změna nekonala. Ale jak jsem psal, sází se tu z nemalé části zřejmě i na reformy v korporátním sektoru. CB to pak nevidí na žádný růstový boom ani v případě USA, inflace by se tam navíc měla stále držet nad cílem. Tj., situace, která by zřejmě nenahrávala nějak příznivému makroekonomickému poměru sazeb k tempu růstu (pro akcie rozhodující).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:38  S&P 500: A ještě výše! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:24  Amerika včera mírně rostla, Evropa výrazněji klesala Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688