ZS ČR (zscr.cz)
Zemědělství  |  22.05.2024 15:54:08

Jednání mezi předsedy zemědělských svazů a ministry přineslo naději, ale i varování

22.5.2024

Dnes proběhlo jednání mezi předsedou Zemědělského svazu ČR Martinem Pýchou, prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem, ministrem zemědělství Markem Výborným a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou za přítomnosti Petra Bendla (poslance ODS a místopředsedy Zemědělského výboru PS PČR), Josefa Wolfa (tajemníka ministra zemědělství), Bohumila Belady (viceprezidenta AK) a Leoše Říhy (viceprezidenta AK). Schůzka měla za cíl řešit kritickou situaci v českém zemědělství, která je způsobena nesplněnými finančními sliby a opožděnými platbami záloh na dotace.

Jednání s ministrem financí probíhalo ve velmi otevřené a konstruktivní atmosféře. Ministr financí byl velmi vstřícný, ptal se nás na detaily a nechal si vysvětlit naše čísla. Připomněli jsme ministrovi financí, že zemědělcům bylo slíbeno od vicepremiéra Mariana Jurečky celkem 6 miliard korun za roky 2022, 2023 a 2024, což dosud nebylo splněno. Ministr zemědělství Marek Výborný přislíbil alespoň 2 miliardy korun jako částečné řešení.

V tuto chvíli zemědělcům dochází peníze a potřebují urgentní pomoc s provozním financováním. Kromě toho jsme požádali o doplnění záloh nejen z přímých plateb, ale také z ekoschémat až do výše 15 miliard korun, jak tomu bývalo v minulých letech. Kvůli opožděným platbám záloh na dotace se zemědělci ocitli ve svízelné situaci s cashflow, což ohrožuje jejich schopnost pokračovat v produkci.

Zítra se má uskutečnit další důležitá schůzka s vedením PGRLF (Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond) o možném posílení rozpočtu. Chceme, aby zítřejší jednání s PGRLF bylo vnímáno jako velmi důležité. Na schůzce byl také představen návrh na vyplácení záloh na zelenou naftu, který ministr financí chápal, avšak zdůraznil, že vše bude ještě projednáno s vládou.

Ministr Stanjura vyjádřil ochotu dále jednat o problémech zemědělců a čekáme na termín další schůzky. Nicméně pokud nedojde k žádnému posunu v této věci, jsme připraveni protestovat.

Situace v českém zemědělství je vážná a vyžaduje rychlé a efektivní řešení. Zítřejší jednání s PGRLF může být klíčovým momentem, který určí budoucnost mnoha českých zemědělců.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688