BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Zdravotní  |  21.05.2024 12:43:55

Dlužíte zdravotní pojišťovně? Pomoci vám může další milostivé léto

Poslanci budou na své aktuální schůzi, která začíná dnešním dnem, schvalovat návrh dalšího milostivého léta. Akce má začít 1. července 2024 a skončit 30. listopadu 2024. Během tohoto období budou mít dlužníci možnost zaplatit dlužné pojistné bez penále a dalších nákladů. Příslušný návrh zákona o mimořádném odpuštění penále z pojistného na veřejné zdravotní pojištění, který milostivé léto zavádí, poslancům vrátili senátoři, jelikož požadují rozšíření okruhu dlužníků, kteří by byli schopni o prominutí penále úspěšně požádat. Vyhověli tak požadavkům odborné veřejnosti, která původní návrh kritizovala s tím, že by se dotkl jen minima lidí. Tématu se dále věnuje Vít Křivánek, vedoucí oddělení daňových sporů a partner společnosti BDO.

„Letošní milostivé léto navazuje na předchozí tři ročníky, které se zaměřovaly na exekuce, sociální pojištění a daňové nedoplatky. Tentokrát půjde o specifické případy týkající se dluhu na zdravotním pojištění, přičemž lze předpokládat, že se tím okruh zaměření vyčerpá a půjde tak o poslední milostivé léto v dohledné době,“ prohlašuje Vít Křivánek.

Podle původního poslaneckého návrhu mělo být penále odpuštěno pouze těm, kteří mají dluhy vymáhané pojišťovnou v rámci tzv. daňové exekuce, konkrétně zároveň jak jistinu, tak penále. Navíc návrh předpokládal, že k zahájení daňové exekuce muselo dojít nejpozději 31. prosince 2023. Kritici však tvrdí, že takové případy jsou relativně vzácné a že by se opatření dotklo jen úzké skupiny pojištěnců.

Prominutí dluhů se bude týkat převážně klientů VZP

Daňovou exekuci využívá pouze Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Ostatní pojišťovny vymáhají zpravidla prostřednictvím soudních exekutorů. I z toho důvodu senátoři vyhověli kritikům a okruh osob, které budou moci milostivé léto využít, rozšířili. Přepracovaný návrh vrátili k projednání Poslanecké sněmovně.

„Podle senátorského návrhu by se milostivé léto mělo týkat těch, po kterých pojišťovna nevymáhá penále prostřednictvím soudních exekutorů podle exekučního řádu. Jíž zde není rezolutní podmínka daňové exekuce. Vedle toho rovněž odpadá požadavek na to, aby již k 31. prosinci 2023 probíhala daňová exekuce dlužné jistiny. Obecně senátorský návrh původní text oprostil o pasáže vázané na daňovou exekuci, což lze vnímat jako jasnou snahu umožnit mimořádné prominutí penále výrazně většímu počtu aktuálních dlužníků,“ shrnuje Vít Křivánek z BDO.

Přesto se letošní milostivé léto bude s vysokou pravděpodobností týkat zejména klientů VZP, jelikož ostatní pojišťovny, jak bylo výše uvedeno, dluhy vymáhají zpravidla klasicky, soudní exekucí. Těchto dluhů se klienti ostatních pojišťoven mohli zbavit během prvních dvou milostivých let.

Dlužné pojistné půjde platit na splátky v průběhu až tří let

Zaplatit jistinu, díky čemuž pojištěncům bude prominuto penále a další poplatky, bude možné jednorázově, nebo ve splátkách. Pro dluhy přesahující 5 000 lze vyžádat až 12 splátek, pro vyšší částky nad 50 000 dokonce až 36 pravidelných měsíčních splátek.

„Akce se vztahuje k dluhům vzniklým do konce roku 2023 a je nastavena tak, aby nebyla zneužitelná. Cílem je kromě ulehčení situace dlužníkům také výběr finančních prostředků prostřednictvím zaplacených jistin, které by bez milostivého léta mohly zůstat nedobytné,“ objasňuje Vít Křivánek.

BDO Česká republika

BDO je poradenská společnost poskytující auditorské, daňové, právní, účetní a poradenské služby. Na českém trhu působí již 30 let. S téměř 500 odborníky a dlouholetou praxí se řadí k předním společnostem s tímto zaměřením v České republice, kde má kanceláře v Praze, Plzni, Brně, Domažlicích, Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a Ostravě.

BDO je v České republice zastoupena společnostmi BDO Audit s.r.o., BDO Czech Republic s.r.o., BDO Consulting s.r.o., BDO Legal s.r.o., advokátní kancelář a BDO Valuation, s.r.o. Společnost je součástí mezinárodní sítě BDO, která celosvětově tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských skupin. Zaměstnává více jak 91 tisíc odborníků a působí ve 167 zemích, v nichž čítá více než 1 650 kanceláří.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdravotní:

28.02.2024  Zdravotnictví 2030 představuje manuál zdravotních pojišťoven k zajištění… Svaz zdravotních pojišťoven ČR (Svaz zdravotních pojišťoven ČR)
27.02.2024  OSVČ, pozor: zdravotní problémy jako časovaná bomba Tisková zpráva (Tisková zpráva)
10.01.2024  Plány zdravotních pojišťoven letos budou v mínusu o 10 miliard. Svaz zdravotních pojišťoven ČR (Svaz zdravotních pojišťoven ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688