JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Zákony a právo  |  14.05.2024 00:00:00

Evidence investičních nástrojů: Kolik stupňů je potřeba?

Dle českého právního řádu se v současnosti setkáváme s dvoustupňovou evidencí investičních nástrojů. Nadřazenou je centrální evidence zaknihovaných cenných papírů nebo samostatná evidence investičních nástrojů. Na tyto navazují evidence „navazující“, bližší popis uvádíme níže v tomto článku. Přitom se rozlišuje mezi následujícími druhy majetkových účtů, na kterém investiční nástroje v evidencích mohou být vedeny:

  • účet vlastníků (§ 527 OZ), na kterém je vedena evidence zaknihovaných cenných papírů toho, pro něhož byl účet zřízen;
  • účet zákazníků (§ 528 OZ), na kterém je vedena evidence zaknihovaných cenných papírů osob, které zaknihovaný cenný papír svěřily tomu, pro něhož byl účet zákazníků zřízen. Ten, pro koho byl účet zákazníků zřízen, není vlastníkem zaknihovaných cenných papírů evidovaných na tomto účtu, typicky tedy finanční instituce.

Centrální evidence zaknihovaných cenných papírů

Centrální evidencí zaknihovaných cenných papírů je evidence zaknihovaných cenných papírů, kterou vede podle českého práva centrální depozitář nebo zahraniční centrální depozitář. Tuzemské zaknihované cenné papíry jsou (mimo např. evidenci ČNB, které zákon rovněž povoluje vést centrální evidenci zaknihovaných cenných papírů) vedeny zpravidla u Centrálního depozitáře cenných papírů, a.s. (dále jen „CDCP“).

Evidenci navazující na centrální evidenci může vést:

  • obchodník s cennými papíry (dále jen „OCP“) s povolením k investiční službě úschova a správa investičních nástrojů včetně souvisejících služeb,
  • osoba, která je oprávněna dle zákona o investičních společnostech a investičních fondech (dále jen „ZISIF“) vykonávat úschovu cenných papírů nebo vedení evidence zaknihovaných cenných papírů investičního fondu, jde-li o evidenci podílových listů nebo zakladatelských nebo investičních akcií vydávaných investičním fondem (typicky tedy přímo administrátor, případě jím pověřená osoba),
  • banka, která má v bankovní licenci uvedenou investiční službu úschova a správa investičních nástrojů včetně souvisejících služeb.
  • zahraniční osoba s obdobným povolením jako výše uváděné osoby,
  • ČNB.

Samostatná evidence investičních nástrojů

V samostatné evidenci investičních nástrojů mohou být v souladu s § 93 zákona o podnikání na kapitálovém trhu (dále jen „ZPKT“) evidovány:

  • zaknihované cenné papíry kolektivního investování,
  • listinné investiční nástroje v úschově nebo imobilizované cenné papíry,
  • zahraniční investiční nástroje, které má ve své moci OCP za účelem poskytnutí investiční služby,
  • investiční nástroje, které nejsou uvedeny výše a jejichž povaha to umožňuje.

Samostatnou evidenci může na rozdíl od centrální evidence vést mnohem širší spektrum osob, a sice:

  • OCP, který má v povolení ke své činnosti uvedenou investiční službu úschova a správa investičních nástrojů včetně souvisejících služeb,
  • ten, kdo je oprávněn podle zákona upravujícího investiční společnosti a investiční fondy vykonávat úschovu cenných papírů nebo vedení evidence zaknihovaných cenných papírů investičního fondu, jde-li o evidenci podílových listů nebo zakladatelských nebo investičních akcií vydávaných investičním fondem,
  • provozovatel vypořádacího systému, pokud jde o investiční nástroje způsobilé k vedení v samostatné evidenci, s výjimkou zaknihovaných cenných papírů kolektivního investování, u kterých je oprávněn vypořádávat pohledávky a dluhy z obchodů s nimi,
  • zahraniční osoba, jejíž činnost odpovídá činnosti některé z osob uvedených výše a která je oprávněna poskytovat investiční služby v České republice.

Evidenci navazující na samostatnou evidenci mohou vést tytéž osoby, které podle zákona mohou vést samostatnou evidenci, a dále centrální depozitář či jeho zahraniční obdoba.

Zažitou praxí na kapitálovém trhu v České republice bývá mj. situace, kdy je majetek klientů finanční instituce (typicky obchodníka s cennými papíry) veden na účtu vlastníka otevřený danou finanční institucí a vedený na druhém stupni v navazující evidenci. V loňském roce však Česká národní banka ve svém Obecném sdělení v souvislosti s ukládáním investičních nástrojů v majetku zákazníků v evidencích třetích osob uvedla, že uložení cenných papírů zákazníků na účtu vlastníka ve smyslu § 527 OZ vedeném na jméno obchodníka s cennými papíry v centrální, samostatné nebo navazující evidenci nepovažuje za přijatelný postup pro ochranu majetku zákazníků. Tento názor je však dle nás nejen v rozporu s letitou praxí na českém kapitálovém trhu, ale nemá ani dostatečnou oporu v právních předpisech.

Odborná veřejnost opětovně debatuje ohledně zavedení a nastavení vícestupňové evidence zaknihovaných cenných papírů. V takovém případě by účet vlastníků nemusel ukončovat systém evidence na druhém stupni (v navazujících evidencích). Vývoj diskuze mezi regulátorem a obornou veřejností sledujeme a aktivně se jej účastníme. Uvidíme, kam se diskuze vyvine.

SCHEJBAL & PARTNERS

Poskytujeme právní služby se specializací na korporátní právo, cenné papíry a finanční služby. Umíme založit platební instituci, obchodníka s cennými papíry, nebankovního poskytovatele úvěrů, investiční společnosti či fond, licence ČNB tzv. na klíč. Emitentům zajistíme veřejné i neveřejné emise cenných papírů, včetně prospektu. Komplexní právní podpora v oblasti korporátního práva.

Více informací na: www.akschejbal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688