David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  13.05.2024 12:14:20

Nová tržní rally v Evropě: STOXX 600 a další indexy překonávají rekordy

Tento týden se na evropských trzích stalo něco mimořádného, když index STOXX 600 a další evropské indexy dosáhly historických maxim. Hospodářský růst v Evropě byl rychlejší, než se očekávalo, a díky dobrým finančním výsledkům společností v různých odvětvích a vyhlídce na červnové snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou (ECB) zavládla na starém kontinentu nová tržní rally.

 

Zlepšený výhled společnosti Siemens Energy a její hospodářské výsledky překonávající očekávání táhly vzhůru akcie průmyslových podniků, zatímco dobré výsledky výrobce piva Anheuser-Busch Inbev podpořily hlavní belgický index a posílily potravinářský a nápojový sektor v indexu STOXX 600.* Puma i Ahold Delhaize zaznamenaly růst hodnoty, protože jejich čtvrtletní výsledky byly v souladu s očekáváním trhu.* Hlavní německý index DAX rovněž překonal své dosavadní nejvyšší hodnoty. Podle analytiků Deutsche Bank navzdory některým obavám na trhu převládá optimismus, který je podpořen rychlejším než očekávaným hospodářským růstem v Evropě i v Číně. Pozitivnímu sentimentu napomáhá také možnost, že ECB začne snižovat úrokové sazby již v červnu, což se díky klesající inflaci jeví jako stále pravděpodobnější. Nicméně válka na Blízkém východě a širší geopolitické napětí stále představují riziko pro budoucí hospodářský růst. [1]

 

Ne všechny sektory však slavily tržní růst. Akcie automobilek se od začátku měsíce potýkaly s problémy, přičemž výrazný pokles zaznamenala společnost Mercedes-Benz.* Akcie německé automobilky utrpěly v důsledku obchodování ex-dividend, což odráží širší trend v automobilovém sektoru. Zdá se však, že index STOXX 600 těmto problémům zatím úspěšně odolává.

 

Jako by to nestačilo, údaje z Velké Británie dále posílily celkový optimismus, když vyšlo najevo, že HDP země v prvním čtvrtletí vzrostl o 0,6 %, což překonalo očekávání 0,4 %. To znamená, že se britská ekonomika vymanila z recese, do které upadla ve druhé polovině loňského roku. Přestože Bank of England (britská centrální banka) na svém čtvrtečním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny, zvyšuje se pravděpodobnost, že v příštím měsíci dojde ke snížení úrokových sazeb. Na svých rekordních úrovních se pohybuje i britský index FTSE 100, který táhne dolů zejména prudký meziroční nárůst zisků leteckých společností pod hlavičkou IAG, jež zároveň naznačují, že jsou připraveny na vrchol letní sezóny.

 

V zámoří byla nálada na trzích rovněž pozitivní. Přestože hlavní americké indexy zatím nedokázaly plně smazat dubnové ztráty způsobené napětím na Blízkém východě a klesající pravděpodobností uvolnění měnové politiky, po zveřejnění většího počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, než se očekávalo, si připsaly zisky. Tyto údaje tak opět podpořily naděje na snížení sazeb Fedu, a to i přes přetrvávající inflaci. Průmyslový index Dow Jones uzavřel ve čtvrtek sedmý den po sobě v zisku, zatímco index S&P 500 dosáhl nejvyšší úrovně od první poloviny dubna 2024.*

 

Vše nasvědčuje tomu, že pozornost investorů se nyní soustředí především na Evropu, přičemž všechny hlavní evropské indexy v čele s indexem STOXX 600 překonaly svá maxima, svědčící o probíhající širší tržní rally v Evropě. Přispěly k tomu slibné hospodářské výsledky spolu se silnými výhledy zisků největších hybatelů průmyslu i dalších odvětví. Ve Spojených státech se trhům naopak daří také, ačkoli tamní údaje za Evropou prozatím zaostávají. Tento pozitivní vývoj by však mohla narušit hrozba geopolitické eskalace, která je bohužel stále přítomná. 

 

 

 

Zdroj: Investing.com*

David Matulay, InvestingFox

 

* Údaje z minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

 

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení jsou ze své podstaty spojena s rizikem a nejistotou, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.    

 


 

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být považován za investiční poradenství. Údaje o minulé výkonnosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání měny. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak ke ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

 

Zdroje: 

 

https://www.investing.com/news/stock-market-news/europes-stoxx-600-hits-record-high-on-earningsdriven-optimism-3427457

 

https://www.investing.com/news/stock-market-news/european-shares-pause-after-recent-rally-boe-decision-in-focus-3430635

 

https://www.investing.com/news/stock-market-news/european-stocks-rise-as-uk-growth-data-adds-to-positive-sentiment-3433643

 

https://www.investing.com/news/economy/futures-dip-on-higher-treasury-yields-jobless-claims-data-awaited-3430805

 

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Út 18:20  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 10. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Po 15:05  Francouzské trhy se hroutí. Bojí se, že se ve Francii odehraje něco jako Brexit… Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
Pá 15:03  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF – 9. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
11.06.2024  Inflace brzdí. Otevírá prostor k malému snížení úrokových sazeb Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688