Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.05.2024 07:42:49

Tuzemská průmyslová produkce zůstává volatilní (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek bude zejména o datech z českého a německého průmyslu. Německé tovární objednávky a exportní výkon by měly za březen vykázat růst. Naopak tuzemská průmyslová produkce podle nás v březnu meziměsíčně klesla o 1,7 %, především vlivem slabé výroby aut. Nadále by tak mělo platit, že vývoj tuzemského průmyslu je v posledních měsících velmi volatilní. Zveřejněny budou také březnové maloobchodní tržby v eurozóně, které podle tržního konsensu meziměsíčně rostly.

Německý průmysl vykazuje známky mírného zlepšení

Opatrné náznaky zlepšující se situace v německém průmyslu. Po výrazné volatilitě na přelomu roku očekáváme, že tamní tovární objednávky v březnu meziměsíčně vzrostly o 0,3 % po únorovém růstu o 0,2 %. Vyšší měrou by se na tom měly podílet objednávky ze zahraničí. Nárůst počtu objednávek by měl být v souladu se zlepšující se náladou v německém průmyslu, na což ukazuje již většina předstihových indikátorů. Jejich úroveň je stále nízká, trend vývoje je však vzestupný, což dává naději na mírné oživení německé ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí. V tom prvním tamní HDP vzrostl podle předběžného odhadu pouze o 0,2 % po předchozím poklesu o 0,5 % q/q. Zveřejněny budou také březnové výsledky německého zahraničního obchodu. Oživující průmyslová aktivita by měla být patrná ze zvýšení vývozu, zatímco dovoz by podle nás měl korigovat předchozí růst. Výsledkem by mělo být zlepšení bilance zahraničního obchodu z 21,4 na 22,4 mld. EUR.

Tuzemská průmyslová produkce v březnu podle našeho odhadu meziměsíčně klesla o 1,7 % po únorovém růstu 1,9 %. Nadále by tak pokračovala vysoká volatilita průmyslových statistik z měsíce na měsíc, která souvisí především s kolísavou výrobou automobilů. Ta podle nás v březnu klesla poté, co v únoru vzrostla o výrazných 6 % m/m. Podle dostupných informací byla výroba největší české automobilky v březnu omezena kvůli chybějícím součástkám. Ačkoliv globální dodavatelské řetězce se již vrátily do normálu, lokální krátkodobé problémy se občas stále objevují. Největší bariérou v průmyslu je podle šetření ČSÚ stále nedostatečná poptávka. Podobně jako německý průmysl, tak i ten český prostřednictvím předstihových indikátorů vysílá signály o postupném zlepšování situace. To se týká i nových objednávek, jejichž reálná hodnota v posledních měsících roste hlavně v automobilovém průmyslu. Meziročně byla podle nás průmyslová produkce v březnu nižší o 11 %, po očištění o vliv meziročně nižšího počtu pracovních dní (o tři méně) pak o 2,9 %.

Důvěra v ekonomiku eurozóny postupně roste

Důvěra v evropskou ekonomiku se nadále zlepšuje. Indikátor Sentix měřící důvěru investorů v ekonomiku eurozóny v květnu zaznamenal zlepšení z -5,9 b. na -3,6 b. a dosáhl nejvyšší úrovně od února 2022. Výsledek zároveň překonal tržní očekávání, když podle konsensu mělo dojít k pouze drobnému nárůstu na -5,0 b. Konečný odhad PMI ze služeb za duben pak pro eurozónu přinesl vzestupnou revizi z 52,9 b. na 53,3 b. Ceny v evropském výrobním sektoru nadále klesají. V březnu se snížily meziměsíčně o 0,4 % a meziročně byly nižší o 7,8 %.

Americký dolar včera vůči euru oslabil o zhruba 0,2 %. Spíše než o reakci na silnější evropská data šlo pravděpodobně o dozvuky pátečních překvapivě slabých dat z USA, které zvýšily sázky na snižování sazeb Fedu v letošním roce. Posilující euro pomohlo k silnějším pozicím měn středoevropského regionu. Koruna včera zpevnila o přibližně 0,2 % a dostala se k hladině 25 CZK/EUR, kterou v jednu chvíli i prolomila. Tuzemské měně pomáhá také jestřábí komunikace bankovní rady ČNB, která pokračovala na zasedání v minulém týdnu. Centrální bankéři nadále chtějí úrokové sazby snižovat pouze pozvolnými kroky navzdory tomu, že se inflace již nachází na dvouprocentním cíli. Jestřábím signálem byla pro trhy také nová prognóza centrální banky, která na konci letošního roku vidí repo sazbu poblíž 4 %, zatímco ta předchozí ještě ukazovala na zhruba 3 %.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

So 13:15  Zlato: rekordní závěrečná cena >$2410/oz Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

10.05.2024Tuzemský trh práce potvrdí svou utaženost (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688