pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  06.05.2024 00:00:00

Pardubický - ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další dva úseky D35 včetně tunelu Homole

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo 6. května 2024 stavbu sedm kilometrů dlouhého úseku dálnice D35 OstrovVysoké Mýto v Pardubickém kraji. Součástí úseku je stavba tunelu Homole dlouhého 800 metrů. Práce na obou stavbách za 3,2 miliardy bez DPH potrvají do roku 2026. Až bude dálnice D35 hotová, měla by se spolu s dálnicí D11 stát alternativní trasou k přetížené dálnici D1.

Dnešní den je velmi významný pro Pardubický kraj. Zahajujeme dvě stavby, které navazují na zprovozněné úseky. Dálnice D35 je jednou z nejdůležitějších staveb, která se aktuálně realizuje nejen v Pardubickém kraji, ale v celé České republice. To, že se postupně blížíme k vytouženému cíli, to jest k realizaci dálnice až do Mohelnice, považuji za velmi důležité. Dálnice odkloní osobní a tranzitní dopravu ze silnice I/35 a z měst jako Vysoké Mýto či následně Litomyšl a usnadní život všem řidičům nejen ve východních Čechách,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který zmínil také stavbu přivaděčů k budované dálnici. „S panem ministrem Kupkou debatujeme o výstavbě dalších přivaděčů k dálnici. Na ně nám stát dal v roce 2017 celkem 2,7 miliardy korun, ale tato částka je nyní zcela nedostatečná. Došlo k razantnímu růstu cen materiálu i prací, takže se projekty výrazně prodražily oproti tehdejším předpokladům. Nyní v rámci naší společné iniciativy hledáme cestu, jak vše dokončit a já doufám, že se nám to podaří,“ řekl hejtman Netolický.

Dálnice D35 je prioritou naší vlády. Je stavbou národního i evropského významu, která uleví přetížené D1 i místním silnicím. Do konce letošního roku se z ní stane největší dálniční staveniště ve střední Evropě, protože pracovat se bude zároveň na 64 kilometrech tohoto klíčového dopravního tahu. Letos začneme v České republice stavět 170 kilometrů nových dálnic a silnic a na nejvyšší příčce stojí právě dálnice D35,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Trasa úseku OstrovVysoké Mýto navazuje na předchozí úsek D35 ČasyOstrov, po němž se jezdí od prosince 2022. Součástí bude šest mostů a čtyři ptačí zábrany. Napojení Vysokého Mýta je navržené jako součást dálničního úseku Vysoké MýtoDžbánov, který ŘSD buduje od konce loňského roku.

Tunel Homole, na jehož výstavbu probíhalo samostatné výběrové řízení na zhotovitele stavby, se bude částečně hloubit, částečně razit. Pro ražbu použije zhotovitel takzvanou Novou rakouskou tunelovací metodu, kdy se nejedná o ražbu, ale o postupné odtěžování jednotlivých částí tunelu. ŘSD už takto stavělo tunel Panenská (se 2,1 kilometru nejdelší silniční tunel v ČR), Lochkovský tunel na Pražském okruhu i tunel Valík na D5. „Nerazí se celý profil tunelové trouby razícím zařízením v kuse, ale po částech. Díky tomu tak lze postupovat jednak rychleji, jednak využít horninu a její tlak jako nosný prvek zpevňující celou stavbu,“ popsal generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Příprava D35 za poslední roky výrazně zrychlila. Nyní vše směřuje k tomu, že bude hotová do šesti let, kdy propojí východní Čechy s Olomoucí. „Výstavbu této dálnice považuji za jeden z nejdůležitějších úkolů pro ŘSD. Intenzita dopravy ve východních Čechách je opravdu vysoká, města jsou přetížená tranzitní dopravou. Tím, že dálnice zatím není dokončená, trpí hlavně lidé v městech a obcích u silnice I/35. Díky dálnici se výrazně sníží dopravní zátěž ve městech a obcích,“ uvedl Radek Mátl.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688