OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.04.2024 17:00:00

Tři aktuality z evropských trhů - Řecko: Strmý růst pojistného za zdravotní připojištění

Jak se vyvíjí některé vybrané pojistné evropské trhy? Podívejte se, co trápí pojistitele v Řecku, Lotyšsku a Moldavsku.

Řecko: Strmý růst pojistného za zdravotní připojištění

Růst pojistného na soukromé zdravotní pojištění, který je z velké části způsoben zvýšením nákladů poskytovatelů zdravotní péče, má negativní dopady jak na pojistníky, tak na zprostředkovatele, píše lokální server insurancedaily.gr. Podle odborníků na trh se letos pojistné v tomto segmentu zvýší o 14 %, přičemž v některých zdravotních programech dochází k velkému nárůstu škodní kvóty, která dosahuje zvýšení o 20 %.

Asociace pojišťovacích zprostředkovatelů Řecka upozorňuje, že jedním z možných řešení je „revize smluv mezi pojišťovnami a medicínskými zařízeními, jejichž smlouvy jim zřejmě umožňují provádět selektivní cenovou politiku mezi individuálními pacienty a pacienty připojištěnými u soukromých pojišťoven“. Pojišťovny rovněž požádaly o daňové úlevy a pobídky, které budou pozitivně působit z hlediska zvýšení poptávky, neboť pojištění v Řecku podléhá 15% dani z pojistného a 24 % DPH, uvedl zdroj.

Lotyšsko: Ombudsmanka řeší každý rok jen několik desítek stížností

V roce 2023 obdržela ombudsmanka Lotyšské asociace pojišťoven (LAA) 44 stížností zákazníků na pojišťovací služby. Nejvíce stížností se týkalo pojištění majetku (18), uvedla asociace. „Vzhledem k tomu, že pojišťovny v Lotyšsku uzavřely s jednotlivými klienty několik milionů smluv, je 44 stížností velmi malé číslo. Pojišťovny samozřejmě musí nadále zlepšovat své služby a komunikaci se zákazníky, ale obecně počet stížností na pojištění není vysoký a již několik let se pohybuje kolem několika desítek,“ říká ombudsmanka LAA Kristina Petersone.

V loňském roce bylo druhým největším segmentem po pojištění majetku z hlediska přijatých stížností pojištění motorových vozidel (15), následovalo cestovní pojištění (4) a zdravotní pojištění (3). „Vzhledem k náročným povětrnostním podmínkám se v loňském roce rapidně zvýšil počet stížností na pojištění majetku obecně – o 42 %. V souladu s tím, že narostl ve sledovaném období i počet pojistných událostí, je přirozené, že nejvíce stížností bylo podáno právě v tomto segmentu,“ vysvětluje ombudsmanka LAA.

Upozorňuje, že oproti roku 2022 se počet přijatých stížností v tomto segmentu zvýšil z 35 na 44. Druh pojištění, na který si klienti nejvíce stěžovali, se tak meziročně změnil z pojištění motorových vozidel na pojištění majetku.

Moldavsko: 15 % škod z pojištění aut řešených dohodou bylo loni chybných

V loňském roce bylo přibližně 15 % žádostí o vyřízení škody z povinného ručení na základě dohody o narovnání podáno nesprávně. Uvádí se, že během prvních 8 měsíců roku 2023 bylo podáno 5 302 takových žádostí, píše lokální server bizlaw.md. Podle dohledové Národní komise pro finanční trhy (CNPF) se nejčastější nedostatky týkají absence fotografií nebo naopak předložení fotografií, které plně neodpovídají deklarovaným okolnostem nehody.

Dohoda o narovnání je lokální zjednodušený a dobrovolný postup pro procesu vyřízení škody z dopravní nehody, na které se podílela dvě vozidla a při které vznikla menší hmotná škoda, jejíž náklady nepřesahují 15 tisíc MDL (784 EUR).

Postup dohody o narovnání u dopravních nehod byl v Moldavsku do provozu uveden v září 2019. Od roku 2019 do září 2023 podali řidiči téměř 30 000 žádostí o tento druh vypořádání, z nichž bylo vyřízeno 25 600. Celková částka odškodnění z povinného ručení za dopravní nehody vyplacená v tomto období dosáhla 219 milionů MDL (11,44 milionu EUR), z čehož 33 milionů MDL představovaly škody vyplacené za dopravní nehody vyřešené smírnou dohodou.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:28  Novinka u asistence vozidel: PVZP zahajuje spolupráci s UAMK OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688