ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.04.2024 12:08:00

Komise definuje zásady pro omezení nejškodlivějších chemických látek na základní použití

Omezení nejškodlivějších chemických látek na základní použití

Komise dnes přijala hlavní kritéria a zásady pro to, co by představovalo „základní použití“ nejškodlivějších chemických látek.

Dnes přijaté sdělení poskytuje průmyslu a investorům předvídatelnost, pokud jde o výrobu produktů nezbytných pro ekologickou a digitální transformaci, zdraví a obranu v EU. Jedná se o konkrétní výsledek strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látek, jejímž cílem je zlepšit ochranu lidského zdraví a životního prostředí před nejškodlivějšími chemickými látkami a přejít k životnímu prostředí bez toxických látek.

Sdělení o základních použitích

Pojem „základní použití“ pomáhá posoudit, zda je ze společenského hlediska odůvodněné používat nejškodlivější látky. V případech, kdy je použití nezbytné pro zdraví a/nebo bezpečnost a/nebo je zásadní pro fungování společnosti a pokud neexistují přijatelné alternativy, může být tato látka pro tento účel po určitou dobu nadále používána. Podrobná ustanovení by měla být stanovena ve zvláštních právních předpisech EU, které by uplatňovaly pojem základního použití.

Celkovým cílem této koncepce je dosáhnout vyšší regulační účinnosti a předvídatelnosti pro orgány, investory a průmysl, pokud jde o rychlejší postupné ukončení používání nejškodlivějších látek v jiných než nezbytných použitích, a zároveň poskytnout více času na postupné ukončení používání, která jsou pro společnost zásadní. Rovněž pomůže průmyslu řídit a upřednostňovat investice do inovativních a udržitelných chemických látek.

Pro použití, která jsou považována za zásadní pro společnost, může tento koncept společnostem poskytnout jistotu, že látky používané v kritických aplikacích – zejména pro ekologickou a digitální transformaci, ale také pro bezpečnost a obranu – mohou být nadále používány, dokud nebudou k dispozici alternativy.

Tato koncepce může rovněž poskytovat pobídky v rámci dobrovolných režimů, jako je udržitelné financování a výzkum a inovace, a podpořit a usnadnit přechod k bezpečnějším a udržitelnějším výrobkům a metodám.

Přechod na bezpečné a udržitelné chemické látky: zpráva agentury EEA

Na podporu přechodu na bezpečné a udržitelné chemické látky Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) zveřejnily 17. dubna rámec ukazatelů pro posouzení příčin a dopadu chemického znečištění. Zpráva zjistila, že zatímco transformace v některých oblastech pokračuje, v jiných teprve začíná. Při srovnávání bylo zjištěno, že ke snížení dopadu škodlivých látek na lidské zdraví a životní prostředí je stále zapotřebí více práce, a poskytuje doporučení pro budoucí opatření.

Pozadí

Dnešní sdělení je důležitým výstupem strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látek. Strategie stanoví opatření k zajištění bezpečnosti a udržitelnosti chemických látek již od návrhu a k zajištění toho, aby chemické látky nepoškozovaly planetu pro současné i budoucí generace, jakož i pomoc při podpoře inovací v oblasti bezpečných a udržitelných chemických látek. To zahrnuje zákaz používání nejškodlivějších chemických látek ve spotřebitelských výrobcích, jako jsou předměty pro péči o děti, materiály určené pro styk s potravinami a textilie, pokud se neprokáže, že tato použití mají zásadní význam pro společnost, a zajištění bezpečnějšího a udržitelnějšího používání všech chemických látek.

Bylo zavedeno několik inovačních a investičních opatření, která mají během tohoto přechodu doprovázet dotčená odvětví. Na podporu bezpečných a udržitelných chemických látek a čistých výrobních procesů se v období od března 2021 do září 2022 uskutečnilo 12,000 projektů v rámci programů Horizont Evropa, Digitální Evropa, ERASMUS+, Inovačního fondu a programu LIFE. Více než 1 miliarda EUR byla vyčleněna na 190 výzkumných a inovačních projektů.

Strategie rovněž upozorňuje členské státy na možnosti Nástroje pro oživení a odolnost investovat do ekologické a digitální transformace průmyslových odvětví EU, včetně chemického průmyslu. Podobně „Cesta transformace pro chemický průmysl“(zveřejněná v roce 2023) navrhuje opatření a podmínky k dosažení ekologické a digitální transformace a zlepšení odolnosti chemického průmyslu.

Pro více informací

Sdělení o základním použití

Společná souhrnná zpráva EEA a ECHA o rámci ukazatelů EU pro chemické látky,

Strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látekNástroj pro oživení a odolnost

Cesta transformace pro chemický průmysl

Otázky a odpovědi

Quote

Základní využití je dalším nástrojem v našem souboru nástrojů, který nám umožní jednat rychleji při odstraňování nejškodlivějších chemických látek na ochranu našeho zdraví a životního prostředí. Přijetím kritérií a zásad, které definují, která použití škodlivých chemických látek mají pro společnost zásadní význam, poskytujeme průmyslu a investorům jistotu, ale zároveň vysíláme jasný signál, že škodlivé chemické látky nemají místo, pokud nejsou pro společnost nezbytné. Existují bezpečnější a udržitelnější alternativy, které se nyní stanou normou.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-04-21

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688