ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.04.2024 12:08:00

Otázky a odpovědi týkající se chemických látek pro základní použití

Otázky a odpovědi týkající se chemických látek pro základní použití

1. Proč Komise vypracovala koncepci základního použití?

Chemické látky jsou stavebními kameny všeho, co vidíme kolem nás. Chemické látky jsou jádrem většiny spotřebních výrobků i hlavních evropských hodnotových řetězců, jako je elektronika, doprava, včetně baterií pro elektrická vozidla, ale také stavební materiály a další.

Zároveň může expozice škodlivým chemickým látkám vést k závažným chronickým účinkům na zdraví, dlouhodobým dopadům na životní prostředí a kontaminaci našich potravin a vodních zdrojů. To vše má za následek vysoké náklady pro společnost, například na zdravotní péči a sanaci znečištění.

Jedním z hlavních cílů strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látek je zvýšit úroveň ochrany a předcházet poškozování lidí a životního prostředí, zejména postupným ukončováním používání nejškodlivějších látek, a zároveň poskytnout pobídky k investicím do bezpečnějších a inovativnějších řešení.

V rámci strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látek se Komise zavázala vypracovat koncepci nezbytného použití s cílem zajistit, aby nejškodlivější chemické látky byly povoleny pouze tehdy, je-li jejich používání nezbytné pro společnost.

Cílem této koncepce je zvýšit ochranu zdraví a životního prostředí urychlením postupného ukončování používání nejškodlivějších látek, které nejsou podstatné, a v případech, kdy jsou nezbytná, poskytnout čas na jejich nahrazení způsobem předvídatelným pro účastníky trhu.

 

2. Jaká jsou základní použití?

V dnešním sdělení Komise definovala, že použití nejškodlivější látky je nezbytné pouze tehdy, jsou-li splněna tato kritéria:

  • jeho použití je nezbytné pro zdraví nebo bezpečnost nebo má zásadní význam pro fungování společnosti.

a pokud

  • neexistují žádné přijatelné alternativy.

Tato kritéria jsou kumulativní. Aby bylo použití nezbytné, musí být splněna obě kritéria. Poskytují rovněž flexibilitu, aby bylo možné zohlednit specifika a stávající definice v právních předpisech EU, v nichž by tento pojem mohl být integrován a uplatňován.

Pojem „zásadní využití“ zavedený tímto sdělením bude mít právní účinek pouze tehdy, bude-li zaveden do zvláštních právních předpisů. Dosud žádný právní předpis EU neobsahuje právní definici základních použití látek.

 

3. Jaký je rozsah pojmu základního použití?

Pojem základního použití lze použít ve zvláštních právních předpisech EU k určení toho, kdy je použití nejškodlivější chemické látky pro společnost zásadní. Jinými slovy, pokud je ze společenského hlediska odůvodněné používat nejškodlivější látky.

Koncepce základního použití se týká specifického použití určitých chemických látek. Použití látky může být nezbytné v jednom výrobku nebo kontextu, nikoli však v jiném. Kromě toho ne všechna použití mohou být v rámci odvětví nezbytná.

 

4. Které chemické látky jsou považovány za „nejškodlivější chemické látky“?

Nejškodlivějšími chemickými látkami uvedenými ve Strategii pro udržitelnost v oblasti chemických látek jsou látky, které způsobují rakovinu, genové mutace, ovlivňují reprodukční nebo endokrinní systém nebo jsou perzistentní a bioakumulativní; chemické látky ovlivňující imunitní, neurologický nebo respirační systém; a chemické látky toxické pro konkrétní orgán.

Zařazení perzistentních a mobilních látek (nedávno zavedených jako nová třída nebezpečnosti podle nařízení CLP) do nejškodlivějších látek bude předmětem dalšího posouzení.

 

5. Co by bylo považováno za nezbytné pro zdraví nebo bezpečnost? Co by bylo považováno za zásadní pro fungování společnosti?

Kritéria pro použití, která by mohla být považována za nezbytná pro zdraví nebo bezpečnost nebo za kritická pro fungování společnosti, jsou uvedena v příloze sdělení.

Kritická použití mohou být například ta, která poskytují zdroje nebo služby, které musí zůstat v provozu, aby mohla společnost fungovat.

To může zahrnovat případy, kdy má technická funkce látky zásadní význam pro poskytování infrastruktury, služeb nebo údržby – například v oblasti přeměny energie, mobility, dopravy, zdravotní péče, digitálních technologií nebo služeb – nebo pro poskytování infrastruktury a vybavení pro zajištění obrany a bezpečnosti společnosti.

V praxi nelze předem vyvodit žádné obecné závěry a každé konkrétní použití bude muset být posuzováno na základě vlastních zásluh podle kritérií.

 

6. Jaká je definice pojmu „použití“ v souvislosti s pojmem základního použití? Vztahuje se na látky nebo výrobky, nebo na obojí?

Pojem základního použití se vztahuje na použití látek samotných nebo obsažených ve směsích, předmětech, výrobcích nebo postupech.

Sdělení definuje použití jako „jakékoli zpracování, formulaci, spotřebu, skladování, uchovávání, úpravu, plnění do nádob, přepravu z jednoho kontejneru do druhého, mísení, výrobu předmětu nebo jakékoli jiné využití“.

Aby bylo možné posoudit nezbytnost konkrétního použití látky, je třeba vzít v úvahu jak technickou funkci látky při konkrétním použití, tak i kontext tohoto použití. Látka může být nezbytná pro použití v jednom výrobku, nikoli však v jiném.

 

7. Jak bude tato iniciativa přínosem pro podniky?

Sdělení bude přínosem pro společnosti a podniky tím, že zajistí předvídatelnost, pokud jde o typy chemických látek a použití, na něž se bude vztahovat postupné ukončení prostřednictvím budoucích regulačních procesů a které mohou být nadále využívány k uspokojení společenských potřeb, pokud nejsou k dispozici žádné alternativy. Poskytuje tak jasné signály o tom, kde je třeba směřovat investiční a substituční úsilí, a investiční horizont pro zachování nebo zvýšení výrobní kapacity v EU, zejména na podporu ekologické a digitální transformace nebo posílení obranných schopností, pokud jsou technologie nebo produkty v současné době závislé na nejškodlivějších látkách.

Sdělení rovněž poskytuje pobídky pro větší výzkum a inovace v oblasti bezpečnějších a udržitelnějších alternativ nejškodlivějších látek. Bude rovněž podporovat inovativní společnosti, které mohou nabízet přijatelné alternativy nebo spotřební výrobky bez toxických látek.

Iniciativa přispěje k postavení průmyslu EU jako globálního průkopníka a využije vysoké poptávky spotřebitelů po bezpečnějších výrobcích bez toxických látek na velkém jednotném trhu EU.

V neposlední řadě může být tato koncepce rovněž nástrojem k poskytování pobídek v rámci dobrovolných režimů, jako je udržitelné financování, a případně dalších iniciativ zaměřených na podporu a odměňování přechodu na bezpečné a udržitelné výrobky a postupy.

 

8. Jak bude sdělení o základním využití propojeno s probíhajícími legislativními iniciativami, jako je omezení látek PFAS podle nařízení REACH, revize nařízení REACH a jakékoli další legislativní revize?

Sdělení stanoví hlavní zásady a kritéria pro koncepci základního využití. Definuje hlavní zásady a kritéria pro harmonizované začlenění tohoto pojmu do právních předpisů EU a objasňuje, že při začleňování tohoto konceptu do právních předpisů EU je třeba pečlivě zvážit specifika právních předpisů a regulované oblasti. Pojem základního použití má právní účinek pouze tehdy, je-li zahrnut do právních předpisů. K tomu by došlo na základě posouzení dopadů.

V současné době není tento pojem součástí nařízení REACH, a tudíž ani stávajících iniciativ, jako je omezení PFAS. Sdělení však znovu opakuje a dále objasňuje, že Komise je odhodlána postupně ukončit používání nejškodlivějších látek a zároveň umožnit jejich používání tam, kde se prokáže zásadní význam pro společnost, a zejména pro zajištění ekologické a digitální transformace.

 

Pro více informací

Tisková zpráva

Sdělení o základním použití

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688