Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Finanční rady  |  22.04.2024 11:09:24

Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem?

Vzdělávání a rozvoj je nikdy nekončící proces. Zvlášť, pokud se chcete stále posouvat a kariérně růst. Rekvalifikační kurzy mají tu výhodu, že vám poskytují vzdělání a vy je můžete absolvovat i během zaměstnání. V dnešním článku se podíváme na to, jak se z tolika povinností nezbláznit a jak si můžete celý proces značně ulehčit a i tak dosáhnout kýžených výsledků. 

Správně zvolený rekvalifikační kurz

Dejme tomu, že v této fázi už víte, v čem se chcete vzdělávat a jaký obor vás láká. Máte jasno, kde chcete růst a co nového se chcete dozvědět a v čem se dále rozvinout. Přichází tedy na řadu mapování trhu s rekvalifikačními kurzy.

Na jedno téma, jeden obor, existuje totiž mnoho různých rekvalifikačních kurzů a způsobů, jak je můžete studovat, navštěvovat a absolvovat.

Místo rekvalifikačního kurzu

Místo ve kterém se rekvalifikační kurz koná, je důležité z hlediska časové a dojezdové náročnosti. Snažte se tedy hledat rekvalifikační kurz, který je ve vaše městě, případně v co nejbližší dojezdové vzdálenosti. Ušetříte tím tak dost času a následně i financí a stresu, který se pojí s pozdním příchodem na kurz nebo s neefektivním řízením času.

Spoustu vzdělávacích institucí nyní nabízí rekvalifikační kurzy online. Zaměřte se na téma, obsah i reference a vyberte si ten online kurz, který nejlépe odpovídá všem zadaným kritériím. Pokud ovládáte i cizí jazyk, meze ve vyhledávání se vám nekladou. Můžete tak klidně absolvovat rekvalifikační kurz řízení s USA nebo odjinud na světě. Výhodou takového kurzu je větší spektrum informací a pokud například pracujete v nadnárodní firmě, mohou se vám hodit.

Čas rekvalifikačního kurzu

· Kdy rekvalifikační kurz začíná?

· Jak dlouho trvá?

· Kolik hodin denně mu musíte věnovat?

· Kolikrát týdně probíhá?

Toto jsou opět některé z otázek, na které si odpovězte, když rekvalifikační kurz hledáte. Pomůže vám to najít takový kurz, který krásně zapadne do vašeho pracovního i osobního života.

Někomu může vyhovovat, že kurz probíhá dvakrát týdně ve večerních hodinách a denně vám stačí pár minut na osvojení látky, jelikož je kurz sestaven velmi efektivně. Další mohou ocenit, když je kurz veden přes víkend a věnují mu pár sobot nebo nedělí. Záleží vždy na vašich preferencích a potřebách, pokud ty dobře zvážíte, usnadníte si cestu ve vzdělávání a krásně ho skloubíte i se svým zaměstnáním.

 

Efektivně nastavený time management

V případě, že se výše uvedené ve všech ohledech nesejde, nezoufejte. Existuje totiž ještě několik dalších možností, jak se efektivně zařídit a zvládnou rekvalifikaci s lehkostí a bez zbytečného stresu.

Tím hlavním je dobrý time management. Efektivní správa vašeho času je dovednost, která vám pomůže zvládat více věcí, aniž byste měli pocit, že o něco přicházíte, nebo se cítili vystresovaní.

Kvalitní time management se nenaučíte přes noc, jedná se o proces. Nezoufejte proto, pokud se vám hned ze začátku nebude v některém z níže uvedených aspektů dařit, chce to cvik a zvyknout si na novou formu nastavení.

Zde je několik tipů, které můžete vyzkoušet a naučit se tak efektivně pracovat s časem, který máte.

Organizace kalendáře

Ať už jste zastánce elektronických kalendářů a diářů, nebo preferujete papírovou a fyzickou podobu diářů, jedno je jisté… Využívejte je.

Vytvořte si ve svém kalendáři časové bloky, které si můžete rozlišit i barevně. Každý z takového časového bloku věnujte jedné aktivitě, kterou jste si určili. Při organizaci časových bloků si ze začátku nastavte o něco delší interval, ať vám nestresuje, že nemáte práci hotovou, ale barva v kalendáři přechází ze zelené na modrou už za deset minut.

Postupem času, jakmile si osvojíte přehled o tom, kolik vám daná práce zabere, budete vědět lépe, jak s časovým blokem naložit a rozdělit jej. Vše je o praxi a postupném zdokonalování a poznávání.

Vytvořte si „to-do“ list

Každé ráno, nebo večer před tím, si sepište úkoly, které je potřeba za ten den udělat. Následně vám takové sepsání úkolů pomůže nejen s organizací kalendáře. Úkoly na „to-do“ listu seřazené podle důležitosti vám pomohou s jejich plněním a vy nebudete přeskakovat od jednoho k druhému. Stejně tak budete vědět, že kdyby se stalo cokoliv naléhavého během dne, můžete ty méně důležité úkoly přesunout a kolikrát i třeba úplně vyškrtnout ze seznamu.

Osvojte si efektivní metody

Každý je jiný a každému vyhovuje jiný druh práce. Sledujte svůj rytmus. Kdy máte nejvíce energie? Co vám tu energii ubírá? Někteří rádi pracují ráno, jiní zase lépe fungují večer.

Vyberte si i podle toho, jaký jste typ, rekvalifikační kurz. Pokud máte možnost flexibilní spolupráce i v zaměstnání, máte prakticky vyhráno.

Vyzkoušejte také metodu Pomodoro, kdy si na minutce nastavíte například 45 minut soustředěné práce a 10 minut zcela nerušeného odpočinku. Naučit se vědomě odpočívat je totiž velmi důležité pro zvládání stresu a pracovních povinností.

Nenechte se rozptylovat

Předtím, než se pustíte do práce, zbavte se všeho, co by vás mohlo rozptylovat. Vypněte si upozornění na mobilu i v počítači. Ukliďte si pracovní stůl, případně místo, kde pracujete.

Vše, co vás svádí k prokrastinaci nebo k lenošení „vyzmizíkujte“ ze svého pracovního prostoru. Usnadní vám to soustředění a zefektivní to váš výkon.

Priority a hranice

Pokud se rozhodnete věnovat své kariéře a rozvoji, určete si jasné priority. Díky dobře nastaveným prioritám a hranicím totiž snadněji skloubíte rodinu, práci i studium. Vše je o komunikaci a vyjednání podmínek.

Dejte dopředu své rodině a blízkým vědět, kdy máte svůj vyhrazený prostor na práci a rozvoj. Domluvte se s nimi na pravidlech, která je teď potřeba dodržovat více než dřív, abyste mohli efektivně studovat, pracovat a zároveň se plně věnovat svým blízkým.

V práci dejte svým kolegům i nadřízenému vědět, že se vzděláváte a zdokonalujete. Někteří zaměstnavatelé tento krok ocení a vyjdou vám v mnohém vstříc. Zjistěte si, co váš zaměstnavatel nabízí a zkuste těchto výhod využít.

Můžete si například prohodit směny, případně pracovat častěji z domu, nadpracovat si nějaké hodiny navíc, vzít si neplacené volno apod.

Závěrem

V celém tomto procesu, do kterého se rozhodnete jít, je důležité nebát se a chytit příležitost za pačesy. Nebojte se zeptat svého nadřízeného, jestli a jak vám může pomoci usnadnit tuto momentální část vašeho života. Nebojte se promluvit se svými blízkými o tom, kam směřujete a čeho chcete dosáhnout. Naučte se efektivní metody práce a nastavte si pevné časové bloky. Postupem času uvidíte, že práce, studium i rodinu skloubíte tak hladce, že až rekvalifikační kurz skončí, nebudete vědět, co s volným časem.

Zuzana Dubová

Po vystudování vysoké školy začala působit v HR, kde se věnuje hlavně náborům a v poslední době i HR marketingu a employer brandingu. Již třetím rokem se zabývá školením zaměstnanců v oblasti soft skills. Silnou stránkou jsou její komunikační dovednosti a zápal pro vzdělávání nejen ostatních, ale i sebe. Od roku 2021 spolupracuje se společností Orange Academy s.r.o., kde zastává roli lektorky kurzů Personalistiky a také redaktorky. Práce, kterou dělá musí dávat smysl, a tak přistupuje i k psaní článků. Chce, aby byly přínosné a čtenáři se dozvěděli podstatné informace, které mohou prakticky využít ve své práci i životě.


RekvalifikacniKurzy.cz

Aktuální nabídka kurzů s akreditací seřazená podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing, kurz programování a kurz asistentky/sekretářky. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Pomáháme lidem zvýšit kvalifikaci a najít uplatnění v nových oborech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688