Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.04.2024 12:36:43, aktualizováno 12:51:55

Pražská burza před startem dividendové sezóny již vzrůst nedokázala. Výrazná prodejní transakce na akciích COLT


Hlavní zahraniční akciové trhy pokračují ve střízlivění z euforie posledních měsíců. Ať už akcie na Wall Street, v Japonsku či v sousedním Německu vykázaly v týdnu další více než procentní ztráty. Pražské burze se sice třetí týden v řadě již negativnímu zahraničnímu směrování nepodařilo vzdorovat, nicméně ztratila méně výrazně. Index PX odepsal 0,54 %. Své jistě stále ještě sehrává blížící se každoroční domácí štědrá dividendová sezóna, která vlastně odstartuje v nadcházejícím týdnu valnými hromadami společností MONETA a KB (celkový přehled k dispozici zde).

Nejrůstovějším titulem se v týdnu staly akcie COLT, přestože všechny zisky neudržely. Regulatorními úřady v týdnu posvěcené převzetí Sellier & Bellot nakonec pro titul znamenalo proražení dosavadních historických maxim z roku 2022. V pátek se obchodoval až za 633 . Stalo se tak přestože regulatorní hlášení poodkrylo blíže neupřesněnou prodejní transakci předsedy představenstva firmy. Jan Drahota mimo organizovaný trh prodal minulý pátek 100 tis. akcií za kurz 580 . Tedy v ten den zhruba 6 % pod aktuální tržní cenou. Zda byl například kupujícím majoritní akcionář (Česká zbrojovka Partners SE), jako tomu bylo při podobné transakci na podzim roku 2022, nebylo zveřejněno. Podíl šéfa firmy se transakcí každopádně snížil výrazněji pod procentní hranici.

Navázat lze naopak nákupními transakcemi u společnosti KOFOLA. Loni aktivní šéf dceřiné Leros František Beneš uskutečnil na burze svou letošní první transakci. Vlastně po zveřejnění Výroční zprávy potažmo výhledu pro letošní rok, koupil v pátek 12. dubna 1 077 akcií KOFOLA za kurz 277 . Tento týden ve středu ho následoval marketingový šéf nápojové firmy Pavol Chalupka. Ten do firemních akcií zainvestoval výraznější téměř milion korun, když koupil 3 600 akcií KOFOLA za kurz 275 . Ten den titul zaznamenal nadprůměrnou likviditu 4,6 mil. (letos třetí nejvyšší), nicméně kurzově nakonec zamířil zpět k blízkosti svých letošních minim. Uzavřel na 269 . Následné pokusy o růst ve zbytku týdne měly jen drobný úspěch.

Každopádně pražskou burzu do červených čísel svou vahou více stáhly hlavní tituly. Akcie MONETA oddychly z dosažených historických maxim z předchozího pátku. Podobně začaly mířit na jih akcie KB, které nejprve v pondělí dále posunuly svá více než 2letá maxima. Pak však vykazovaly jen červená čísla jako by již naznačovaly konec růstové vlny před dividendou. Po skoku z předchozího týdne začaly oslabovat i akcie ČEZ, které však předváděly intradenně poměrně výraznou volatilitu. O minulém víkendu slunečné a větrné počasí dopomohlo například domácím spotovým cenám elektřiny k dlouho nevídaným záporným hodnotám až 60 EUR/MWh, které jako by indikovaly i následující vývoj dlouhodobých kontraktů. Ty po předchozím skoku v týdnu oddychly o cca 6-8 %. Například domácí kontrakt pro příští rok pod 93 EUR/MWh, pro rok 2026 k 80 EUR/MWh. Zmínit také lze, že ve čtvrtek začne soud projednávat žalobu ČEZ proti ČNB, ve které se energetická firma brání regulátorem udělené milionové pokutě za pozdní zveřejnění informace týkající se dividendového protinávrhu státu z roku 2022.

Z pravidelně sledovaných titulů však v týdnu nejvíce ztratily mimo index stojící akcie GEN DIGITAL a PILULKA. Zatímco na akcie antivirové firmy mohla jistě negativně působit udělená pokuta domácím ÚOHS ve výši 351 mil. za prohřešky Avastu z roku 2019, na akcie PILULKA pak celý souhrn firemních zpráv. Prodejce léků za nezveřejněných podmínek prodal aktiva v Rakousku, tedy opustil další zahraniční trh. Zároveň oznámil, že výsledků za loňský rok se akcionáři dočkají až v květnu, potažmo podrobností k transformaci.

Zveřejnění Výroční zprávy pak o týden na 30.4. posunula PHOTON ENERGY, kde jinak prezentovaná pravidelná měsíční zpráva ukázala na meziroční téměř pětinový růst dubnové produkce elektřiny. Za plány firmy nicméně i tak zaostala o téměř 19 %.

K rakouským titulům možno zmínit v týdnu výrazný kurzový obrat. Po nejprve dalším jižním směrování začaly následně vykazovat v domovské Vídni jen zelená čísla. ERSTE se tak navrátila téměř zpět ke svým letošním maximům. Akcie VIG ukázaly ukázkovou techniku, kdy se při poklesu zastavily na předchozích vrcholech cca 28,35 EUR, aby se na konci týdne obchodovaly i o téměř euro výše.

Více si u nás každopádně polepšily akcie GEVORKYAN, přestože všechny zisky neudržely. Podobně i akcie PHILIP MORRIS, které se před blížící dividendou po více než 2 měsících podívaly i zpět nad hranici 16 tis. Kč.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688