Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Komodity  |  11.04.2024 16:44:47

Překopnout plynovod se nevyplácí. Zabránit se tomu dá jeho vytyčením

Největší český distributor plynu GasNet zaznamenal v loňském roce 444 případů vnějšího narušení plynárenských zařízení. Nejčastější příčinou byly neodborně prováděné zemní a výkopové práce. Škody spojené s překopnutým plynovodem se mohou šplhat do milionů korun a ohrožují zdraví lidí. Přitom se dá těmto incidentům snadno předejít – distributor plynu zdarma vyznačí stavbařům trasu plynovodu přímo na staveništi.

Stavební sezóna se rozbíhá a plynaři už zaznamenali první případy poškození plynovodů při výkopových pracích. Na začátku letošního roku došlo k poškození středotlakého plynovodu v Plzni. V důsledku špatně provedeného výkopu tady došlo k proražení plynovodního potrubí lžící rypadla. Bez dodávek plynu se vinou této chyby ocitlo dočasně 164 odběrných míst.

Podobný případ se odehrál i na Náchodsku. Bagrista při výkopu starého pařezu překopl plynovod a musel na místo přivolat plynárenskou pohotovost. Kvůli složitým podmínkám museli se zásahem pomáhat plynařům i hasiči.

Ve hře je zdraví lidí. Škody jdou i do milionů

Případ z Plzně je typickým příkladem, jak dochází k narušení plynovodů nebo plynovodních přípojek třetí stranou. Poškození způsobí například lžíce rypadla, nebo i obyčejný krumpáč. Zpravidla k tomu dochází uprostřed zástavby, kde takové havárie pochopitelně ohrožují lidi v okolí. Způsobené škody se pohybují i v řádu milionů korun, které pochopitelně po viníkovi následně vymáháme,“ říká Petr Koutný, provozní ředitel GasNetu.

Plynaři vymáhají po viníkovi nejen částku za uniklý plyn, ale také úhradu za opravu poškozeného potrubí. Závažné případy se navíc předávají na Energetický regulační úřad, který může rozhodnout ještě o pokutě. Často je také nutné část místní sítě vyřadit z provozu, aby mohli plynaři potrubí bezpečně opravit. V důsledku těchto nehod bylo například jen loni dočasně odstaveno od dodávek plynu 2 335 zákazníků.

Bez souhlasu nesmí stavbaři kopnut do země

Základem bezpečného provedení stavebních prací v ochranném a bezpečnostním pásmu plynovodu je souhlas distributora s provedením stavební činnosti. „Stavebník od nás obdrží stanovisko. Na jeho základě si u nás může domluvit vytyčení plynárenských sítí. Tuto povinnost mu ukládá energetický zákon a její nedodržení znamená jednoznačné porušení legislativy. Za vydání stanoviska se nic neplatí. Stejně tak i vytyčení děláme pro stavbaře zdarma,“ vysvětluje Petr Koutný z GasNetu.

Řešení: vytyčení je zadarmo a objednat jde on-line

Vytyčení poskytuje distributor bezplatně. Pro stavebníky i odbornou veřejnost provozuje GasNet portál Distribuce plynu online (dpo.gasnet.cz). Tady je možné po vyplnění Žádosti o vydání stanoviska získat informaci o poloze plynovodů nebo získat souhlas se stavební činností. Všechno vyřeší projektanti i stavebníci pohodlně on-line a bez nutnosti složitého papírování.

Pokud GasNet potvrdí, že práce budou probíhat v blízkosti plynovodu, požádá stavebník ve druhém kroku plynaře o tzv. vytyčení průběhu plynárenských zařízení. Vytyčení spočívá v tom, že přímo na stavbu přijede technik GasNetu a reflexní barvou vyznačí na zemi polohu plynovodů nebo plynovodní přípojky. Je to jasná informace, kde případně kopat s maximální opatrností.

Jakmile stavební práce skončí, je potřeba plynaře znovu přizvat ke kontrole stanovených podmínek pro výkop v blízkosti plynovodního potrubí. Na místě ověří, jestli nedošlo při pracích k poškození plynovodů. Konečné zasypání obnaženého potrubí se řídí přesným technologickým postupem, který musí stavbaři rovněž dodržet.

Při narušení volejte linku 1239!

Pokud už k narušení plynovodní přípojky nebo plynovodu dojde, je nutné okamžitě volat non-stop plynárenskou pohotovost na telefonním čísle 1239, případně přivolat hasiče. Všechna volání plynaři prověřují.

GasNet stavebníkům doporučuje: Nechte si vytyčit plynovody, je to zdarma a může vám to ušetřit statisíce korun. Všechny potřebné informace a postupy najdou stavebníci na www.gasnet.cz/vytyceni.


GasNet je provozovatel největší plynárenské distribuční soustavy v České republice. Zajišťuje spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než 2,3 miliónu zákazníků. GasNet má v tuzemsku zhruba 80% podíl na distribuci zemního plynu a spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů ve všech regionech České republiky kromě Prahy a Jihočeského kraje. Stoprocentním vlastníkem společnosti GasNet je konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management (MAM), do nějž patří British Columbia Investment Management Corporation (BCI) a Allianz Capital Partners zastupující pojišťovací společnosti skupiny Allianz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688