mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  06.03.2024 01:00:00

Poprvé zasedla mezinárodní pracovní skupina k řešení světelného znečištění. Stalo se při konferenci MŽP, na kterou přijelo na 80 odborníků z Evropy

Poprvé zasedla mezinárodní pracovní skupina k řešení světelného znečištění. Stalo se při konferenci MŽP, na kterou přijelo na 80 odborníků z Evropy

U příležitosti českého předsednictví ve Visegrádské čtyřce uspořádalo Ministerstvo životního prostředí konferenci Světelné znečištění 2024. Více než 80 odborníků z různých evropských států na ní diskutovalo přístupy k regulaci světelného znečištění. Konference upozornila i na úspěšné mezinárodní projekty, které se zabývají nepříznivými dopady světelného znečištění na životní prostředí, bezpečnost a lidské zdraví. V jejím průběhu proběhlo první setkání neformální pracovní skupiny zástupců evropských států pro řešení problematiky světelného znečištění.

MŽP se podařilo téma světelného znečištění zvednout na evropskou úroveň již v roce 2022, kdy v rámci českého předsednictví v Radě EU zvolilo tuto problematiku jako jednu ze svých priorit a uspořádalo úspěšný mezinárodní workshop Světelné znečištění 2022, kde se setkali experti z celé Evropy. Na tyto aktivity pak v minulém roce navázalo španělské předsednictví, kde byla problematika dále diskutována. MŽP nyní odborníky pozvalo k další společné události do Prahy.

„Hrdě se hlásíme k tomu, že je to právě Česká republika, kdo se stal popularizátorem tématu světelného znečištění v celoevropském měřítku. V návaznosti na dnešní konferenci Světelné znečištění 2024 chceme pokračovat a věnovat se problematice i na připravovaném setkání ministrů V4+, které proběhne v Brně příští týden,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a doplňuje: „Snažíme dělat smysluplné kroky k omezení světelného znečištění především v té nejpraktičtější rovině, tak například od 1. července by měla být účinná vyhláška k novele stavebního zákona, která učiní technickou normu omezování nežádoucích účinků venkovního osvětlení závaznou,“ uzavírá ministr Hladík.

První část programu představila současné přístupy ke světelnému znečištění na evropské úrovni, a to nejen z pohledu legislativy a strategických dokumentů, ale také v rámci technických norem, monitorování a financování výzkumu světelného znečištění a jeho dopadů. Živé diskusi předcházela prezentace příspěvků zástupců Evropské komise, Mezinárodní komise pro osvětlování, České republiky a Španělska. V dalším bloku si účastníci vyslechli nové poznatky o nepříznivých dopadech tohoto druhu znečištění na urbánní i životní prostředí a lidské zdraví. Výstupy prezentovali zástupci projektu ENLIGHTENme (v rámci Horizont Evropa) a studentského projektu EMISE, který dlouhodobě běží na Slezském gymnáziu. Zástupci think tanku Light Pollution a Asociace POLARIS pak představili výsledky prvního reportu ke světelnému znečištění v Polsku. Zástupci UCEEB ČVUT (https://www.uceeb.cz/) seznámili účastníky konference s podrobnostmi k projektu zkoumajícího architektonické osvětlení v kontextu historických budov. V odpolední části konference proběhlo první setkání neformální pracovní skupiny pro řešení problematiky světelného znečištění. Její snahou je přispět zejména ke koordinaci mezi evropskými státy, ke sdílení přístupů k regulaci světelného znečištění na národní i evropské úrovni a zastřešení spolupráce mezi státy, které mají k problematice obdobný přístup. Skupina vznikla na vzájemné dohodě mezi Českou republikou, Chorvatskem, Německem, Slovinskem a Francií. K dnešnímu jednání se připojili rovněž zástupci Rakouska, Polska, Slovenska a Malty, Norska a Švýcarska.

Závěry z konference a ze setkání neformální pracovní skupiny bude MŽP prezentovat 12. 3. na setkání ministrů životního prostředí V4+, které se bude konat v Brně.

Odborné workshopy ke světelnému znečištění pořádá MŽP pravidelně. V letech 2020 a 2021 se konaly dva úspěšné webináře s mezinárodní účastí. V roce 2020 se jednalo o Workshop Light Pollution 2020 a o rok později se jako partnerská akce k Evropskému Zelenému týdnu EU 2021 konal Webinar Light Pollution 2021. Během českého předsednictví EU v roce 2022 uspořádalo MŽP u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské Unie Mezinárodní workshop Světelné znečištění 2022. Na podzim minulého roku se konal expertní webinář Světelné znečištění 2023.

Veronika Krejčí &Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688