Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  29.02.2024 12:10:24

Bankovní statistika - leden 2024: jen pomalý rozjezd

Celkový objem aktiv bankovního sektoru v prvním měsíci roku 2024 dosáhl 10 394 mld. , což je o 4,6 % více než na konci loňského roku. Za typickým nárůstem na počátku roku stojí úvěry a jiné pohledávky za centrálními bankami a úvěrovými institucemi (+440 mld. m/m). V meziročním srovnání dosahuje tempo růstu bilanční sumy hodnoty 7,7 %. 

Celkové vklady vzrostly v lednu o 5,6 % na konečných 7 077 mld. . K tomuto růstu přispěly hlavní měrou vládní instituce, které již tradičně v lednu vrátily na své účty v prosinci vyvedenou částku a ještě něco navíc. Jejich vklady vzrostly o více než 37 % m/m (+269 mld. m/m). Také nefinanční podniky a domácnosti navýšily své úspory, a to o 2,6 % m/m resp. 1,3 % m/m. Na vývoji nad-vkladů, které sledujeme od počátku pandemie Covid-19, je patrné, že spoření nadále vyhrává nad spotřebou. Jejich objem opět razantně vzrostl a poprvé překročil hranici 500 mld. . Téměř 70 % z této finanční rezervy drží na svých účtech domácnosti. 

Celkový objem úvěrů vzrostl v průběhu ledna jen mírně, o 0,2 % m/m, a dosáhl hodnoty 4 365 mld. . V meziročním srovnání tempo růstu lehce zpomalilo na 6,8 %. Nové firemní úvěry zahájily nový rok ve zhruba stejném objemu jako v roce 2023, když bylo během ledna sjednáno 40,5 mld. čistě nových úvěrů, z toho 18,7 mld. v korunových úvěrech a 21,7 mld. v eurových. Podíl eurových úvěrů tak aktuálně dosahuje necelých 51 % všech firemních úvěrů poskytnutých v rámci bankovního sektoru. Nových hypotečních úvěrů bylo v lednu načerpáno lehce přes 9,2 mld. , což je téměř dvojnásobek loňské lednové hodnoty. Úroková sazba nových hypoték od loňského ledna poklesla z 6,03 % na aktuálních 5,62 %. Spotřebitelské úvěry i v počátku letošního roku pokračují ve své krasojízdě. Objem nových úvěrových smluv dosáhl v lednu hodnoty 9,4 mld. , což je o 28 % více než v lednu 2023. Jak jsme již v minulém reportu zmiňovali, postupně narůstá objem spotřebitelských úvěrů se změnami ve smlouvách, což může naznačovat blížící se potíže zadlužených domácností se splácením svých závazků. Objem spotřebitelských úvěrů, které již jsou zahrnuty v kategorii nevýkonné, tedy s prodlením ve splácení, vzrostl ve srovnání s loňským lednem o 14 % a jejich podíl na celkovém objemu spotřebitelských úvěrů se mírně zvýšil na 4,1 %. Je to jistě vývoj, který je třeba sledovat, na druhou stranu z historických dat vyplývá, že to není ani nijak vysoký podíl, ani nijak výjimečná situace. Podíl nesplácených spotřebitelských úvěrů se v letech 20162018 pohyboval vysoko nad aktuální 4% hodnotou.

Autor: Lenka Kalivodová, analytička
Editor: Vratislav Zámiš, analytik


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688