ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  12.04.2024 15:32:00

Komise vede s členskými státy konzultaci o omezeném prodloužení dočasného krizového a transformačního rámce pro státní podporu, aby bylo možné i nadále podporovat zemědělství

Dočasný krizový a transformační rámec pro státní podporu

Evropská komise zaslala členským státům ke konzultaci předlohu návrhu na omezené prodloužení dočasného krizového a transformačního rámce pro státní podporu, který by umožnil i nadále podporovat odvětví zemědělské prvovýroby s ohledem na pokračující narušení trhu.

Ruská válka proti Ukrajině a její přímé i nepřímé dopady vyvolaly značnou hospodářskou nejistotu. Způsobila rovněž narušení obchodních toků a dodavatelských řetězců a v první fázi vedla k mimořádně velkému a neočekávanému zvýšení cen, zejména u zemního plynu a elektřiny, ale také u řady dalších vstupů a surovin a základních produktů.

Evropská rada na svém posledním zasedání 21.–22. března 2024 vyzdvihla význam odolného a udržitelného zemědělského odvětví pro potravinové zabezpečení a strategickou autonomii EU a vyzvala Komisi, aby pokročila v práci na zmírnění finanční zátěže zemědělců navržením dodatečné podpory, například rozšířením dočasného rámce.

Komise provedla 27. března 2024 zjišťování mezi členskými státy týkající se konce platnosti některých částí dočasného rámce. Členské státy v odpovědích zdůraznily, že narušení trhu vlivem války Ruska proti Ukrajině přetrvávají a ovlivňují zejména odvětví zemědělské prvovýroby, které čelí významným výzvám a je pod finančním tlakem.

Vzhledem k této situaci konzultuje Komise s členskými státy o omezeném prodloužení platnosti oddílu dočasného rámce týkajícího se odvětví zemědělské prvovýroby, který v současné době umožňuje členským státům poskytovat omezené částky podpory do 30. června 2024. Toto omezené prodloužení umožní členským státům, aby v případě potřeby pokračovaly v poskytování omezených částek podpory zemědělcům a zajistily účinné provádění krizových podpůrných opatření.

Předloha návrhu Komise, která dnes byla zaslána členským státům, nemá vliv na ostatní ustanovení dočasného rámce:

Členské státy se nyní mohou k předloze návrhu Komise vyjádřit. Komise hodlá přijmout omezené změny rámce co nejdříve, přičemž zohlední zpětnou vazbu od členských států.

Souvislosti

Dočasný krizový rámec pro státní podporu přijatý 23. března 2022 umožnil členským státům využít flexibilitu stanovenou v pravidlech státní podpory, a v kontextu války Ruska proti Ukrajině tak podpořit ekonomiku. Dočasný krizový rámec byl změněn 20. července 2022 a 28. října 2022.

Dne 9. března 2023 přijala Komise současný dočasný krizový a transformační rámec, který má v souladu s průmyslovým plánem Zelené dohody podnítit podpůrná opatření v odvětvích, jež jsou klíčová k přechodu na klimaticky neutrální hospodářství.

Dočasný krizový a transformační rámec v platném znění z 20. listopadu 2023 nyní stanoví následující druhy podpory, které mohou členské státy poskytnout:

 

  • Oddíl 2.1: omezené částky podpory, v jakékoli formě a poskytnuté do 30. června 2024 pro podniky postižené stávající krizí nebo následnými sankcemi a protiopatřeními, ve výši až 280 000 eur v odvětví zemědělství, 335 000 eur v odvětví rybolovu a akvakultury a až 2,25 milionu eur ve všech ostatních odvětvích.
  • Oddíl 2.4: podpora na kompenzaci vysokých cen energie. Podpora, kterou lze poskytovat v zásadě v jakékoli formě do června 2024, bude společnostem (a to zejména uživatelům s vysokou spotřebou energie) částečně kompenzovat dodatečné náklady vzniklé mimořádným zvýšením cen plynu a elektřiny.
  • Oddíl 2.5: opatření pro rychlejší zavádění energie z obnovitelných zdrojů. Členské státy mohou zavést režimy pro investice do veškerých zdrojů energie z obnovitelných zdrojů, včetně vodíku z obnovitelných zdrojů, bioplynu a biometanu, skladování a tepla z obnovitelných zdrojů, a to i prostřednictvím tepelných čerpadel. Zadávací řízení budou zjednodušená a rychle proveditelná a budou zahrnovat dostatečné záruky na ochranu rovných podmínek. V rámci těchto režimů lze podporu poskytovat do 31. prosince 2025; po tomto datu se uplatní běžná pravidla státní podpory, mimo jiné zejména odpovídající ustanovení Pokynů pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky.
  • Oddíl 2.6: opatření usnadňující dekarbonizaci průmyslových procesů. V zájmu dalšího urychlení diverzifikace dodávek energie mohou členské státy podporovat investice do postupného ukončování používání fosilních paliv, zejména prostřednictvím elektrifikace, energetické účinnosti a přechodu na využívání vodíku z obnovitelných zdrojů a vodíku získaného elektrolýzou, který splňuje určité podmínky. Kromě toho byly rozšířeny možnosti, jak podpořit dekarbonizaci průmyslových procesů přechodem na paliva vyrobená z vodíku. V rámci těchto režimů lze podporu poskytovat do 31. prosince 2025; po tomto datu se uplatní běžná pravidla státní podpory, mimo jiné zejména odpovídající ustanovení Pokynů pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky.
  • Oddíl 2.8: opatření k dalšímu urychlení investic do odvětví klíčových pro přechod na klimaticky neutrální hospodářství, která umožní investiční podporu na výrobu strategického zařízení, konkrétně baterií, solárních panelů, větrných turbín, tepelných čerpadel, elektrolyzérů a využívání a ukládání uhlíku, jakož i souvisejících klíčových složek, a na výrobu a recyklaci souvisejících kritických surovin nezbytných k výrobě. V rámci těchto opatření lze podporu poskytovat do 31. prosince 2025. Více informací o možnostech, jak podpořit opatření k urychlení přechodu na klimaticky neutrální hospodářství, naleznete zde.

Další informace o dočasném krizovém a transformačním rámci a dalších opatřeních přijatých Komisí s cílem řešit hospodářský dopad války Ruska proti Ukrajině a podpořit přechod na klimaticky neutrální hospodářství naleznete zde.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688