mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.12.2023 15:49:00

Istanbulský plán udržitelné městské mobility

Istanbulský plán udržitelné městské mobility

19.12.2023 / 15:28 | Aktualizováno: 19.12.2023 / 15:49

Magistrát města Istanbulu dne 12. prosince 2023 představil „Istanbulský plán udržitelné městské mobility“, který má být řešením narůstajících dopravních problémů a znečišťování ovzduší ve městě.

Zahajovací konference se zúčastnil starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu, velvyslanec Evropské unie v Turecku Nikolaus Meyer-Landrut i zástupci tureckého Ministerstva dopravy a infrastruktury.

Istanbulský plán udržitelné městské mobility definuje novou vizi jako „inkluzivní a inovativní dopravní systém“, zaměřený na obyvatele, návštěvníky a životní prostředí, který poskytne kombinaci bezpečných, integrovaných a cenově dostupných alternativ mobility. Bude kompatibilní s jedinečnou geografií a historickými hodnotami Istanbulu. Vizionářský projekt má Istanbulu zajistit udržitelnou a komfortní dopravu.

Ekrem Imamoglu sdělil, že obdobný projekt již byl realizován v mnoha městech Evropy, je však prvním svého druhu v Turecku. Studie započaly před dvěma lety jako součást strategie „Green Solution“, jejímž cílem je přeměnit Istanbul na uhlíkově neutrální město do roku 2050.

Snahou je snížit provoz ve městě o 10 % do roku 2030. Toho by se mělo dosáhnout zejména zefektivněním využití městských trajektů na Bosporu, vybudování nové nadzemní i podzemní kolejové infrastruktury a zřizováním vyhrazených silničních pruhů pro autobusy. Dále mají být zavedeny nízkoemisní zóny se zákazem vjezdu nevyhovujících vozidel či zpoplatnění vjezdu v souladu se zásadou „znečišťovatel platí“. Zpoplatnění vjezdu bude v určitých čtvrtích uplatňováno také na soukromá vozidla. První zkušební fáze má být nejdříve implementována na ploše šesti kilometrů čtverečních v historické části istanbulského poloostrova, ve čtvrti Eminönü. Pilotní aplikace bude uvedena do praxe i na asijské straně, v turistické části Moda v Kadiköy.

Plán zavádí i další opatření, která mají odradit od používání soukromých vozidel v Istanbulu. Magistrát pracuje na několika projektech kolejové dopravy současně, modernizuje vozový park a především se také bude soustředit na rozvoj cyklotras, spojených s potřebnou infrastrukturou a doprovodnými službami. Pozornost také budí velkorysý projekt podzemní rychlodráhy HIZRAY. Starosta Imamoglu uvedl, že délka linky HIZRAY, u které se počítá s podporou EBRD, bude 74,5 km a předpokládá se, že denně přepraví 1,5 milionů pasažérů za pouhých 55 minut, z jednoho konce 20-ti milionové megapole na druhý. České firmy se již na projektech výstavby linek istanbulského metra podílely a magistrátem jsou oceňovány za své technologie a profesionalitu.

Pro české subjekty tedy Istanbulský plán udržitelné městské mobility nabízí další příležitosti ke spolupráci a dodávkám nejenom technologií a vlaků, ale také například právě jízdních kol se vším, co k tomuto druhu dopravy v moderním městě patří.

Bližší informace k Istanbulskému plánu udržitelné městské mobility v tomto odkazu:

https://surdurulebilirulasim.istanbul/en/home-page/

René Daněk, ekonomický diplomat, GK ČR v Istanbulu

Jakub Dluhosch, asistent ekonomického úseku, GK ČR v Istanbulu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:13  Scattered severe thunderstorms are expected across parts of the southern High Plains US National Weather Service (weather.gov)
So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688