mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.12.2023 13:50:00

Přechod webů a e-mailů Ministerstva zahraničních věcí a všech zastupitelských úřadů pod doménu mzv.gov.cz

Přechod webů a e-mailů Ministerstva zahraničních věcí a všech zastupitelských úřadů pod doménu mzv.gov.cz

15.12.2023 / 09:57 | Aktualizováno: 18.12.2023 / 13:50

V návaznosti na usnesení vlády z 16. srpna 2023 o harmonogramu migrace ústředních orgánů státní správy na jednotnou státní doménu gov.cz došlo 18. prosince 2023 k přechodu domén webových stránek Ministerstva zahraničních věcí i všech zastupitelských úřadů v zahraničí.

Česká diplomacie se tak stala jedním z prvních orgánů státní správy, které přešly na jednotnou doménu pro státní weby a e-mailové adresy. Dosavadní doména mzv.cz zůstane ještě po nějakou dobu funkční a na doménu mzv.gov.cz uživatele přesměrovává.

Klíčovou výhodou jednotné domény je vysoká kybernetická bezpečnost a právní jistota všude tam, kde s občanem komunikuje stát. Uživatel se tak podle adresy webové stránky může nyní ujistit, že se nachází na oficiálních webových stránkách úřadu.

Nejen ze zahraničí, ale i v Česku jsou známy případy, kdy se podvodníci pokusili napodobit oficiální webové stránky nebo zajistit přesměrování z nich na jinou doménu. Tyto phishingové útoky a pokusy je díky doméně gov.cz jednodušší odhalit a předpokládá se, že se tak počet podvodů v důsledku přechodu na jednotnou státní doménu sníží.

Jednotná doména pro státní weby zvyšuje důvěryhodnost a přívětivost i pro zahraniční partnery. Myšlenka státní domény gov není nová, podobně jako Česko ji využívají například v Belgii, Estonsku, Chorvatsku, Polsku nebo ve Spojeném království.

Zároveň se změnou adresy webových stránek Ministerstva zahraničních věcí a zastupitelských úřadů došlo 18. prosince 2023 také ke změně e-mailových adres pracovníků i jednotlivých útvarů. V zájmu zachování kontinuity v komunikaci však zůstaly dosavadní e-mailové adresy s doménou @mzv.cz funkční a zajistí doručení e-mailů do nových schránek s doménou @mzv.gov.cz ještě dalších 10 let, tj. do 17. prosince 2033.

V případě e-mailových adres pracovníků Ministerstva zahraničních věcí i zastupitelských úřadů ČR došlo k odstranění podtržítka mezi jménem a příjmením a k jeho nahrazení tečkou (např. dosavadní adresa jan_novak@mzv.cz je nyní nově jan.novak@mzv.gov.cz). U e-mailových adres zastupitelských úřadů došlo k odbourání slova „embassy“ (např. dosavadní adresa velvyslanectví ČR v Bratislavě bratislava@embassy.mzv.cz je nově bratislava@mzv.gov.cz). Zjednodušila se i syntaxe e-mailových adres útvarů Ministerstva zahraničních věcí.

Migrace domén je proces, při kterém bohužel dochází i k nechtěným chybám. Uvítáme tudíž upozornění na jakoukoli nefunkční webovou nebo e-mailovou adresu, a to zasláním zprávy pomocí tohoto odkazu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:13  Scattered severe thunderstorms are expected across parts of the southern High Plains US National Weather Service (weather.gov)
So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688