Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Kriminalita a bezpečnost  |  07.12.2023 17:53:38

Nová vlna podvodů spojená s akciemi ČEZ. Láká tvář šéfa Beneše i prezidenta Pavla

Dalo by se říci, že inflace, ceny energií, potažmo letos celkově horší ekonomické podmínky mají za následek i vyšší aktivitu podvodníků. Třeba pojišťovny letos evidují nadměrný počet hlášených pojistných událostí, kdy zdaleka ne všechny jsou oprávněné. Asi nebude překvapením, pokud dojde k překonání již loňských vysokých čísel. V roce 2022 totiž pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) prověřily celkem 13 820 podezřelých pojistných událostí (meziročně o 21 % více), ve kterých odhalily pojistné podvody v celkové hodnotě přes 1,42 miliard korun. Každopádně řada jiných podnikavců pak nadále připravuje různé phishingové pasti, aby v návaznosti vybílili důvěřivým a neopatrným občanům jejich bankovní účty. Aktuálním lákadlem objevujícím se v reklamách na internetu je investice do akcií ČEZ. Dle jedné z nich například stačí 1 akcie a měsíčně máte vydělat 80 000 korun. Podvodníci si na youtube dokonce zřídili zavádějící kanál s názvem "Skupina Cez".

Z dané reklamy například na youtube (viz. obrázek výše) se zvědavec dostane na internetové stránky podvodné firmy, která pod logem skupiny ČEZ, navíc pod špatnou češtinou, konkrétně zmiňuje: „Investiční projekt Skupina ČEZ schválilo Ministerstvo hospodářského pro všechny občany České republiky“. Jako lákadlo je vedle „garance státu“ zmíněn výdělek při nákupu balíku akcií ČEZ minimálně 70 tis. korun měsíčně. K tomu je ještě přidáno heslo jak z 50tých let: „Energie a elektrárni jsou nyní v rukou lidu!“ Tedy navíc s další hrubkou.

Dále na stránkách jako by šéf ČEZ Beneš uváděl, že firma se rozhodla třikrát zvýšit výrobu. To by jistě potěšilo nejednoho akcionáře ČEZ, když v tomto ohledu lze z hlediska instalované výrobní kapacity firmy hovořit za poslední dvě dekády bohužel o stagnaci.

Každopádně účelem zmiňované reklamy je prvotně získat od důvěřivců základní osobní údaje včetně telefonního spojení, aby se s nimi mohl spojit příslušný finanční „odborník“. Což se následně stane a pokud navolaný nešťastník postupuje dle rad, přijít může o nemalé finanční prostředky. Kroky podvodníků směřují k získání přístupu do internetového bankovnictví. Opavští policisté již aktuálně řeší dva konkrétní případy. V rámci prvního si tak vlastně dotyčná poškozená zřídila nevědomky kreditní kartu, ze které bylo odčerpáno 90 tis. korun. Navíc mělo dojít ke sjednání dvou úvěrů ve výši 500 tis. korun.

V druhém případu vylákali podvodníci na 85letém důchodci navíc také údaje k platební kartě, včetně CVC (CVV) kódu. Nainstalovat si měl dle pokynů i údajnou aplikaci pro investování, která se měla propojit s bankovním účtem. Řečeno mu bylo, že v dalších dvou hodinách bude probíhat propojování jeho bankovního účtu s investičním, a tudíž se do svého internetového bankovnictví nesmí po tuto dobu přihlásit, aby proces nenarušil. Podezřelých transakcí si banka v daný den všimla a svého klienta kontaktovala. Pryč již však z účtu bylo okolo 150 tis. korun…

Prezident Pavel „vyzývá“ ke koupi 10 akcií ČEZ

Další falešná reklama na internetu (viz. obrázek níže) zneužívá osobu prezidenta. Koho naláká, dostane se následně na internetové stránky zpravodajství Novinky.cz. Avšak falešné, což lze jednoduše zjistit pohledem do řádku internetové adresy. Ta však spíše ale falešně indikuje spojitost s ČEZ, jelikož začíná https://cez-group.digital/.... Článek nicméně zmiňuje údajný nový zákon na podporu občanů, když titulek hlásá „První zákon Petra Pavla o zajištění finančního zabezpečení občanů – přijat“. Zákon má právě umožnit každému občanovi automaticky zajistit příjem ze zisků ČEZ. Stačí se jen zaregistrovat, resp. koupit si akcie energetické firmy. Z textu článku se lze dostat na další fake stránky, na kterých se lze vedle již i videa dočíst, že „České elektrárny spouštějí program podpory občanů“.


Závěrem nezbývá než zopakovat, že sdělit někomu všechny údaje z platební karty, či mu povolit vzdálený přístup ke svému počítači nebo si na jeho výzvu nainstalovat nějakou aplikaci, je velkým krokem k přilepšení. Avšak nikoliv pro majitele, ale podvodníka…

10.12. 19:49  Google tyhle praktiky schvaluje (David001)
07.12. 20:35  Reklama nahlášena (Petr Houžvička)
07.12. 17:59  podvod (R2)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688