Martin Daneš (Srovnejto)
Finanční rady  |  24.11.2023 08:54:31

Na co myslet při pojištění chaty? Zloději nejsou zdaleka jediným rizikem

Chaty jsou přes letní sezónu pro mnoho lidí druhým domovem. S příchodem podzimu a klesající teplotou ale majitelé své chaty zazimovávají a nechávají je neobydlené i několik měsíců. Jaká rizika vašim sezónním nemovitostem (nejen) přes zimu hrozí a na co byste se měli zaměřit při jejich pojišťování?  

Podle dlouhodobých statistik je jedním z nejčastějších viníků poškození majetku voda. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) stály vodovodní škody v loňském roce dokonce za více než 44 tisíci pojistnými událostmi, tedy zhruba za 16 % všech případů.

„Vodovodní škody jsou sice v základním pojištění chaty standardně zahrnuty, majitelé nemovitostí si ale často myslí, že z pohledu pojišťovny představují vodovodní škody totéž co například zatečení střechou při prudkých srážkách nebo oblevě. Jde však o dvě různé skupiny rizik. Obleva či průtrž mračen zapříčiní takzvané škody z atmosférických srážek,“ upozorňuje odborník na pojištění Skupiny Srovnejto.cz Martin Daneš.  

Přístup pojišťoven se podle něj v otázce vodovodních škod a škod z atmosférických srážek liší.  

Kromě rozsahu pojistného krytí by si podle něj měli majitelé chaty zkontrolovat, zda pojistka platí na nemovitost, nebo na domácnost.  

První typ pojištění se totiž vztahuje na samotnou stavbu a součásti, které jsou s ní pevně spojeny – tedy okna, zdi či dveře. Druhý typ pojistky pak kryje škody na vybavení.  

 

Vybavení neohrožují jen zloději 

Co se vybavení chaty týče, většina lidí má obavu ze zlodějů a vandalů. Nepochybně se jedná o jedno z největších rizik – každoročně je v Česku vykradeno více než tisíc víkendových chat s celkovými škodami v řádu desítek milionů korun. Nepříjemné důsledky nejen pro vybavení chaty může mít i přepětí v síti a následný požár.  

Nejlepší cestu, jak pojistit vybavení chaty, představuje kombinace pojištění nemovitosti i domácnosti. Zloděj totiž při krádeži může odnést cennosti, ale také zničit dveře či okna. Stejně tak oheň při požáru nerozlišuje, co je pevnou součástí budovy. Nicméně většina vybavení interiéru spadá do pojištění domácnosti.  

Pokud si v rámci interiéru chcete pojistit jen některou část, můžete si k pojištění nemovitosti sjednat také speciální připojištění. Některé pojišťovny nabízejí například samostatné připojištění skel, což využijí například majitelé designového skleněného nábytku, hodnotných zrcadel či akvárií.  

„Pojištění skel dává smysl také v případě, kdy máte chatu osazenou větším množstvím oken a dalších skleněných ploch. Rozbité sklo se totiž může pěkně prodražit. Jeho⁠ výměna vás u běžného plastového okna vyjde přibližně na 2 až 5 tisíc korun podle velikosti a typu, výměna celého okna stojí v průměru až okolo 10 tisíc korun,“ vypočítává Daneš.  

Pojištění skel by si podle něj měli sjednat také majitelé zimních zahrad a skleníků. „Nezapomeňte si ale ověřit, jak pojišťovna přistupuje k pojištění takzvaných vedlejších staveb. Na trhu se totiž opět můžete setkat se dvěma základními přístupy. Buď si klient zvolí pojistnou částku vedlejších staveb samostatně, nebo je dána sublimitem z pojistné částky hlavní budovy, například do výše pětiny hodnoty pojištěné budovy,“ dodává.  

Martin Daneš

Zkušený odborník na oblast pojištění, který téměř deset let působil ve slovenské Union pojišťovně, kde vykonával i pozici ředitele pro český trh. Od května 2021 se stal součástí týmu Skupiny Srovnejto. Zde vede všechny produkty pojištění a zastává funkci ředitele divize pojištění. Díky svým bohatým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače osobních financí a vyhledávaným odborníkem na pojišťovacím trhu.



Skupina Srovnejto

Skupina Srovnejto se zaměřuje na poradenství a kompletní sjednávání produktů pro oblast rodinných financí, ať už je to pojištění od povinného ručení až po pojištění domácnosti, energie nebo mobilní tarify. Její služby doposud využily na slovenském i českém trhu více než 3 miliony uživatelů, kteří si prostřednictvím webů Srovnejto.cz, ePojisteni.cz, Tarifomat.cz, Pujcky.cz, Porovnajto.sk a  Superpoistenie.sk snadno a rychle snížili své životní náklady.

Více informací na https://www.srovnejto.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
29.04.2024  Fixace cen energií: Jak mít jistotu a ušetřit v nejistých časech Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
29.04.2024  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688