Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
Okénko investora  |  06.10.2023 09:25:24

Schůdek po schůdku, klesající schodek státního rozpočtu

O 13,9 miliardy Kč se meziměsíčně snížil schodek rozpočtu. Konkrétně na hodnotu 180,7 miliard Kč, meziročně o 33 % nižší. Přestože zimní čtvrtletí bývá výdajově náročné, plánovaný deficit na úrovni 295 miliard korun působí splnitelně. Za září tomu významně přispělo inkaso tzv. windfall tax neboli daně z neočekávaných zisků. Ta funguje jako 60% daňová přirážka uvalená na nadměrný zisk energetických, petrochemických firem a velkých bank. Tato dočasná daň (na dobu 3 let) byla schválená prezidentem ČR 28. listopadu 2022 jako součást daňového balíčku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 1 Vývoj deficitu v roce 2023 v mld. Kč. Zdroj: www.mfcr.cz

Kontext reality však není až tak pozitivní. I přes klesající schodek (rozpočtové příjmy se ke konci září zvýšily o 23 %, přičemž výdaje vzrostly pouze o 12,4 %) se ale zadlužení českých vládních institucí zvyšuje. Dle ČSÚ se do konce druhého čtvrtletí meziročně vládní dluh zvýšil o 8 p. b. na 44,3 % HDP na 3,15 bilionu. Přestože hospodaření vládních institucí v druhém čtvrtletí roku 2023 skončilo v přebytku 26,9 miliardy Kč (celkové příjmy stouply meziročně o 13,2 % - důchody z vlastnictví a daně z příjmu; a celkové výdaje vzrostly o 9,9 % - zejména výdaje na sociální dávky a náhrady zaměstnancům) vládní dluh vzrostl v druhém čtvrtletí o 51,3 miliardy korun, meziročně o 357 miliardy korun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 2 Dluh sektoru vládních institucí, 2. čtvrtletí 2021–2. čtvrtletí 2023. Zdroj: czso.cz

Zatímco u státního rozpočtu známe data z posledního měsíce, u státního dluhu zatím vidíme pouze data z 2Q 2023. Otázkou jsou tedy výsledky třetího kvartálu a jak stát ustojí náročný závěr roku, který podmiňují investiční výdaje a platby na financování projektů ze společných programů s EU. Poradkyně premiéra a členka Národní ekonomické rady Helena Horská přichází s opačným názorem k optimistickému postoji ministerstva financí a upozorňuje mimo jiné na to, že příjmy z mimořádných daní byly nižší než v původních kalkulacích.

I přes klesající schodek 4 měsíce v řadě je tedy třeba brát na zřetel kontext situace, jeho potenciální dopady na inflaci, tudíž spotřební vs spořivé chování domácností, které zpětně ovlivní další vývoj těchto makroekonomických ukazatelů společně s hrubým domácím produktem. Zásadní ovšem bude zhodnocení na konci roku, kdy budou dostupné finální účty.

Vladislav Hetfleiš

Vladislav Hetfleiš má dlouholetou praxi napříč odlišnými společnostmi v sektoru Fintech. Studuje doktorát na Vysoké škole ekonomické v Praze v oboru Účetnictví a finanční řízení podniku a ve společnosti RONDA INVEST se stará o komplexní správu účetních procesů, finanční plánování, analýzu dat, daňové poradenství a nákladový controlling. Ve svém volném času se věnuje akademické činnosti na Vysoké škole ekonomické v Praze a finanční správě odlišných neziskových organizací.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
25.04.2024  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688