europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  29.09.2023 17:44:00

Kolik migrantů v EU je posíláno zpět? (Článek - Repatriace) Nový pakt EU o migraci a azylu zahrnuje nová pravidla a revizi stávajících právních předpisů, například směrnice o navracení

Nový pakt EU o migraci a azylu zahrnuje nová pravidla a revizi stávajících právních předpisů, například směrnice o navracení.

V návrhu usnesení o směrnici o navracení přijatém v prosinci 2020 poslanci zdůraznili význam ochrany základních práv jednotlivce i dodržování procesních záruk.

V dubnu 2023 Parlament přijal svůj vyjednávací postoj k nařízení o screeningu a nařízení o azylovém řízení před jednáním s Radou.

Přečtěte si více o migrační politice EU

Navracení migrantů: klíčová fakta

141 060 osobám z jiných zemí byl v roce 2022 odepřen vstup do EU.

V roce 2022 byl 141 060 osobám odepřen vstup do EU, přičemž hlavním důvodem bylo, že neměly platné vízum nebo povolení k pobytu (23 %) nebo nebyly schopny doložit účel a podmínky pobytu (23 %).

V roce 2022 země EU vydaly 422 400 rozhodnutí o navrácení.

V roce 2022 vydaly země EU 422 400 rozhodnutí o navrácení. Do země mimo EU však byla vrácena méně než čtvrtina státních příslušníků třetích zemí.

Hlavními státními příslušníky, kterým bylo v roce 2022 nařízeno vycestování, byli Alžířané, Maročané a Pákistánci.

Zjednodušené hraniční řízení pro některé žádosti o azyl


V zájmu urychlení rozhodování a zefektivnění azylového řízení navrhla Evropská komise v rámci nového paktu EU o azylu a migraci rychlejší a zjednodušené hraniční řízení pro některé žádosti o azyl.

Zjednodušené řízení umožňuje vyřídit žádost o azyl do 12 týdnů a dalších 12 týdnů je na repatriaci zamítnutých žadatelů. Nezletilé osoby bez doprovodu, děti mladší 12 let a jejich rodiny, jakož i osoby se zdravotními problémy nemohou být v rámci zjednodušeného řízení vyřizovány.

Fabienne Kellerová (Renew, Francie), poslankyně Evropského parlamentu odpovědná za řízení nařízení o azylovém řízení v Parlamentu, uvedla: „Jako poslanci Evropského parlamentu vyzýváme ke spravedlivému a účinnému azylovému řízení, které zajistí, aby lidé, kteří potřebují ochranu, mohli rychle získat status uprchlíka, zatímco ti, kteří zjevně nemají na azyl nárok, obdrží rychlé rozhodnutí a budou vráceni do třetí země.“

Dobrovolné odchody versus nucené návraty


Pokud někdo po obdržení rozhodnutí o navrácení dobrovolně spolupracuje s úřady, označuje se návrat jako dobrovolný, v opačném případě se jedná o nucený návrat. Dobrovolný návrat může být asistovaný (to znamená s finanční a/nebo logistickou podporou hostitelské země) nebo neasistovaný.

Země EU v roce 2022 vrátily zpět 96 795 osob, z nichž 47 % odešlo dobrovolně.

Podle Eurostatu bylo v roce 2022 47 % všech návratů dobrovolných.

Parlament chce, aby země EU investovaly do programů asistovaných dobrovolných návratů a upřednostňovaly dobrovolné návraty, protože jsou udržitelnější a snadněji se organizují, a to i z hlediska spolupráce s cílovými zeměmi.

Mezi hlavní praktické problémy, které brání procesu navracení, patří identifikace migrantů a získání potřebných dokumentů od orgánů zemí mimo EU.

Ochrana základních práv


V usnesení přijatém v dubnu 2023 Parlament vyzval země EU, aby zřídily nezávislé monitorovací mechanismy, které zajistí dodržování unijních a mezinárodních pravidel pro uprchlíky a lidská práva.

Monitorování by mělo probíhat během ostrahy hranic (mezi oficiálními hraničními přechody), při screeningovém řízení a při uplatňování azylového a návratového řízení na hranicích. Nezávislé monitorovací orgány by měly rovněž posuzovat podmínky přijímání a zadržování.

Po hlasování Birgit Sippelová (sociální demokratka, Německo), která vedla návrh nového screeningu, uvedla: „Evropský parlament může být obzvláště spokojen s výrazně rozšířeným mandátem mechanismu monitorování základních práv, který nyní zahrnuje i hraniční dohled. Toto rozhodnutí je jasným signálem Parlamentu, že by se EU měla zabývat porušováním lidských práv na našich vnějších hranicích a postavit se za právní stát a základní práva."

Další informace o migraci v Evropě

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688