Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Stát  |  22.09.2023 13:40:55

Nová organizace SSSVD převezme roli Národní certifikační autority pro elektronické služby

Důležitá změna na poli poskytování služeb Národní certifikační autority v České republice. Nová příspěvková organizace s názvem Správa státních služeb vytvářejících důvěru (SSSVD) převezme vydávání kvalifikovaných certifikátů pro elektronické podpisy, pečeti, časová razítka a další služby, které dosud zajišťovala Správa základních registrů vybraným segmentům státní správy.

Vznik SSSVD souvisí se vznikem Digitální a informační agentury, na kterou byly přesunuty kompetence Správy základních registrů (vyjma poskytování služeb Národní certifikační autority), a také některé činnosti, které byly původně vykonávány na Ministerstvu vnitra včetně dohledu nad oblastí služeb vytvářejících důvěru dle nařízení eIDAS (nařízení Evropského parlamentu a Rady EU). SSSVD bude fungovat jako státní příspěvková organizace Digitální a informační agentury (DIA) na základě vydaného statutu a jmenování ředitele.

Hlavním cílem SSSVD je poskytovat služby vytvářející důvěru pro potřeby České republiky, přičemž mezi tyto služby se řadí například vydávání kvalifikovaných certifikátů pro elektronické podpisy či vydávání kvalifikovaných elektronických časových razítek. Adresátem těchto služeb jsou bezpečnostní sbory a některé další segmenty státní správy, jako např. celní správa, či policie.

„Je důležité poznamenat, že stát bude nadále hrát klíčovou roli při poskytování služeb vytvářejících důvěru některým svým orgánům, a to i přes přenos těchto povinností na SSSVD. Ředitel SSSVD je prvním zaměstnancem této nové organizace, a plánuje se postupně zajištění činností tak, aby byla SSSVD plně schopna zajišťovat veškeré činnosti podle zákona do konce roku 2023,“ říká Michal Pešek, ředitel nové organizace.

Podle tzv. “transformačního” zákona má poskytování služeb vytvářejících důvěru, které předtím poskytovala Správa základních registrů, přejít nejpozději do konce roku 2023 na nově vzniklou SSSVD, jelikož Správa základních registrů se zrušuje k 1. lednu 2024. DIA vykonává od 1. dubna dohled nad oblastí služeb vytvářejících důvěru ve smyslu nařízení eIDAS a neměla by tudíž figurovat sama jako kvalifikovaný poskytovatel služeb vytvářejících důvěru. Z těchto důvodu byla založena SSSVD, aby poskytování služeb Národní certifikační autoritou nebylo realizováno stejným subjektem, který by na oblast služeb vytvářejících důvěru dohlížel.

Systém Národní certifikační autority je klíčový pro vybrané subjekty státu, které mají vysoké nároky na bezpečnost poskytování důvěryhodných služeb – tedy například policie či další bezpečnostní složky. Jedná se o další službu, která pomáhá státu v rozvoji digitalizace,“ doplňuje Martin Mesršmíd, ředitel DIA.

Veškeré informace o NCA jsou uvedeny na https://www.narodni-ca.cz/ a postupně budou uvedeny do souladu se vznikem a činnostmi SSSVD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688