Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  01.09.2023 14:07:21

Premiér Fiala představil hlavní vize směřování Česka. V energetice dostavět jaderné elektrárny a těžit lithium

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v pátek 1. září 2023 na konferenci Česko na křižovatce - Vize a strategie pro dalších 30 let se zahajovacím projevem, ve kterém představil střednědobé vize směřování ČR. Premiér zmínil šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit naši zemi. Zdůraznil také, že ČR může opět patřit mezi nejvyspělejší země světa, pokud v následujících letech dokáže naplno využít svoji geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál tak, aby se z ní stala opravdová hlavní křižovatka Evropy.

Premiér v projevu zdůraznil, že problémem České republiky je hlavně absence široké a dlouhodobé celospolečenské shody na hlavních prioritách směřování naší republiky. Pojmenoval rovněž čtyři pilíře, na kterých má stát budoucnost naší země. Prvním je potřeba stát se sebevědomou zemí, která je schopna prosazovat své zájmy. Druhým pilířem je štíhlý a efektivní stát. Modernizaci státní správy má moje vláda ve svém programovém prohlášení. Některé věci se nám už povedly. Podstatné změny nastaly třeba při vyplácení některých sociálních dávek nebo v oblasti dopravy, na dalších změnách systematicky pracujeme,“ uvedl premiér.

Třetím pilířem vize České republiky pro dalších deset let je vzdělávání, které má smysl a které připravuje na budoucnost. Samostatnou kapitolou je potom způsob podpory a organizace vědy a výzkumu, a také jejich propojení do reálné ekonomiky. ČR musí být do deseti let centrem vzdělanosti a nových myšlenek. Musíme mít školy, které rozvíjejí každý talent. Musíme mít univerzity, kam se hlásí talentovaní studenti z celého světa. A musíme mít respektovaná centra vědy, jejichž výsledky budou svět měnit,“ řekl předseda vlády.

Čtvrtým pilířem jsou konkrétní strategické investice, které musí Česká republika podniknout, aby dokázala zásadně podpořit a dlouhodobě nastartovat naši ekonomiku. Doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích, to je podle mě 6 konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit naši zemi. Proto tam musí směřovat velká část strategických investic,“ zdůraznil v projevu premiér.

V případě dopravní infrastruktury musí stát do deseti let zvládnout dobudovat základní dálniční síť a konečně spustit výstavbu vysokorychlostních tratí. Letos dosáhnou investice do dopravy rekordních 150 miliard, začne se stavět 105 km dálnic.

Energetika byla v minulých obdobích zanedbávána podobně jako doprava. Předseda vlády zdůraznil, že Česko musí dostavět nové bloky jaderných elektráren a pracovat na rozvoji malých modulárních reaktorů. Lithium je klíčovou surovinou pro elektromobilitu, zejména bateriová úložiště. „Proto pracujeme na tom, abychom co nejdříve spustili těžbu, ideálně v roce 2026. Můžeme mít celý řetězec od těžby, zpracování, výroby baterií, výroby čipů až po produkci finálních aut. Na Cínovci je 5 % celosvětových zásob lithia.Zároveň se pro ČR pokoušíme získat projekt výstavby takzvané gigafactory, tedy továrny na výrobu automobilových baterií. Úspěch v těchto obou projektech by byl pro naše hospodářství obrovským impulzem,“ řekl premiér.

Další strategický projekt se týká čipů a naší šance být významnou součástí jejich evropské produkce. Už teď v České republice působí několik velice úspěšných firem v tomto perspektivním oboru, jehož význam pro naši ekonomiku bude brzy stejně velký jako význam například automobilového průmyslu. Země se také musí více orientovat na umělou inteligenci a další trendy, které změní svět.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688