Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Obchod a služby  |  28.08.2023 14:44:33

Letní kina a sportovní přenosy: Prodeje domácích projektorů lámou rekordy

Češi ke sledování filmů a sportovních přenosů stále častěji využívají domácí projektory. Jejich prodeje podle dat maloobchodního prodejce DATART meziročně stouply o 15 %. Nejvíce je Češi nakupovali v průběhu květnového hokejového mistrovství světa a v letních měsících, kdy je využívali v domácích letních kinech. Jedním z impulsů, který ke stoupající popularitě domácích projekcí přispěl, je růst cen lístků do kina.

Výrazné zdražování, kterému Češi v posledních letech čelili, se mimo jiné odrazilo i na cenách lístků do kina. Cena základní vstupenky na projekci populárního filmu Barbie se dnes při návštěvě multiplexu blíží k hranici 250 korun. Podle dat Unie filmových distributorů přitom vloni lístek do kina průměrně vyšel na 157 korun. Útrata čtyřčlenné rodiny, která si k filmu zakoupí i občerstvení, se tak v případě jedné návštěvy kina vyšplhá vysoko přes 1000 korun.

Část diváků proto raději volí možnost investice do kvalitního domácího vybavení a vyčkání na zveřejnění filmu na streamingových platformách. Popularitě tohoto řešení nahrává rychlý rozvoj těchto služeb, které v domácnostech nahrazují stárnoucí DVD a Blu-ray přehrávače. Zatímco v roce 2019 sledovala podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) placený obsah na internetu 4 % Čechů, v roce 2021 to bylo už 12 % a vloni dokonce 24 %. Ve věkové skupině do 34 let tyto služby využívají už dva z pěti Čechů.

„Hlavní výhodou streamingových služeb, které z trhu vytlačují tradiční přehrávače médií, je výrazně vyšší uživatelský komfort, který nabízí. Lidé si už nemusí pro film chodit do obchodu nebo do půjčovny. Když zrovna dostanou chuť se na něco podívat, mohou tak učinit prakticky okamžitě. Vše ještě výrazně usnadňuje rozvoj chytrých zařízení a jejich široká dostupnost,“ shrnuje Marek Hudec, Category Manager DATART.

Streamování filmů Češi stále častěji využívají v kombinaci s domácími projektory. Ty se staly velkým trendem posledních let a v letošním roce se těší bezprecedentní popularitě. Meziročně jejich prodeje podle dat maloobchodního prodejce DATART stouply o 15 %. Z celkového počtu prodaných projektorů přitom tvoří zařízení určená pro domácí použití až 80 %.

„Rozložení prodejů v průběhu roku naznačuje, že lidé projektory velmi často využívají ke společnému sledování sportovních přenosů a filmů v domácím letním kině. Výrazný nárůst prodejů jsme zaznamenali v průběhu květnového mistrovství světa v hokeji a podobně jako v předchozích letech také během letních prázdnin,“ popisuje Marek Hudec.

Není projektor jako projektor

Ne každý projektor je však vhodný pro použití ve všech podmínkách. V současné době se těší velké popularitě přenosné projektory, které do svých nabídek zařazuje stále větší množství výrobců. Ačkoliv uživatelům nabízí řadu výhod v podobě kompaktních rozměrů či možnosti bezdrátového provozu s využitím integrované baterie, jsou často limitovány svým projekčním výkonem. Zejména ti, kteří plánují projektor využívat v osvětlené místnosti nebo venku, se tak musí mít při výběru obzvláště na pozoru.

„Nejdůležitější parametr určující, jak široké bude mít projektor využití, je svítivost. Zařízení s nízkou svítivostí pohybující se v nižších stovkách ANSI lumenů zpravidla potřebují pro optimální kvalitu obrazu úplnou tmu. S rostoucí svítivostí se možnosti využití výrazně rozšiřují, výkonným projektorům nedělá problém provoz v osvětlené místnost ani promítání obrazu s několikametrovou úhlopříčkou na stěnu domu. Je však nutné pamatovat na to, že v souboji s přímým sluncem neobstojí ani nejvýkonnější projektory,“ vysvětluje Hudec.

Kromě svítivosti hraje při venkovním promítání důležitou roli také maximální projekční vzdálenost určující, na jakou vzdálenost je projektor schopný obraz zaostřit, a na ní navázaná maximální úhlopříčka promítaného obrazu. Parametrů, které ovlivňují divácký zážitek, je však podle Marka Hudce mnohem více.

„Vše se odvíjí od toho, v jakých podmínkách a situacích člověk plánuje projektor využívat. Někdo má málo prostoru a ocení proto kompaktní projektory s ultrakrátkou projekční vzdáleností. Někdo zase chce hrát hry na obrovské obrazovce a hledá proto projektor s vysokým výkonem a krátkou odezvou. Ať už je motivace pořízení projektoru jakákoliv, je nezbytné si tyto potřeby před nákupem ujasnit a do obchodu jít s jasnou představou toho, co vlastně chci,“ doporučuje Hudec.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688