mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:02

Velká Británie - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Spojené království je největším trhem ICT v Evropě. Sektor zaznamenal velký boom v období pandemie koronaviru, ve fiskálním roce 2022 přispěl k HDP země podílem zhruba 7,4 %. Panuje velká poptávka po inovativních a interaktivních IT řešeních v e-commerce, vzdělávání či zdravotnictví. Příležitost mohou mít firmy, které jsou schopné přispět k vybudování fyzické infrastruktury pro připojení k internetu, do níž chce vláda v nejbližších letech investovat až 5 mld. GBP. V UK došlo k významným investicím do různých IT řešení s celkovým přijetím softwaru jako služby (SaaS) a zvýšených cloudových produktů. Roste také poptávka po řešeních v souvislosti s rozvojem automatizace.

Pandemie umocnila poptávku po digitálních a online řešeních prakticky všeho druhu. Tento trend do velké míry zůstává i nadále. Mnohé firmy již trvale přešly na hybridní model v podobě práce z domova. Poptávka bude i nadále vzrůstat po platformách a řešeních pro e-commerce, herní průmysl, rozšířenou a virtuální realitu, digitální marketing, vzdělávací technologie, ale i technologie v oblasti zdravotnictví, kdy digitální platformy přímo spojují lékaře a pacienty. Konkrétně oblast e-commerce, využívá v Británii přibližně 60 mil. obyvatel (z 67 mil.). Příležitosti budou tedy mimo jiné v inovativních, interaktivních, personalizovaných, na umělé inteligenci založených řešeních. V UK působí asi 100 tis. softwarových společností. Britský trh datových center je největší v Evropě a vytváří nové zdroje poptávky po poskytovatelích ICT. Rostoucí příliv SaaS vytvořil průmysl produktů a služeb, které vyžadují opakované platby podobné předplatnému. Velká většina britských podniků navíc spoléhá na mobilní konektivitu svých zaměstnanců, což je ideální prostředí pro poskytovatele SaaS a cloudu. Rovněž se očekává růst využití blockchainových technologií či téměř plné automatizace některých odvětví.

Pokud jde o fyzickou infrastrukturu pro připojení, vláda hodlá zajistit rozvoj infrastruktury, aby každá domácnost měla možnost gigabitového širokopásmového připojení kabelem do roku 2025. Aktuálně takovou možnost mají 4 mil. domácností a dalších 26 mil. stále potřebuje modernizaci připojení. Celkově se odhaduje, že internet využívá 65 mil. obyvatel, přičemž tento počet se pravděpodobně do roku 2027 zvýší na 99,9 % britské populace. Vláda chce proto posílit digitální infrastrukturu a investovat do výzkumu a vývoje 5G a 6G, a to až ve výši 110 mil. GBP. 5G sítě poslouží jako základ pro konektivitu autonomních vozidel či internetu věcí (IoT). Vláda přislíbila 5 mld. GBP, aby umožnila venkovským oblastem rychlé připojení optickým vláknem.

Rovněž ve finančním sektoru budou hrát inovace zásadní roli, zejména v oblastech finanční inkluze, financování malých a středních podniků a digitální transformace sektoru finančních služeb. Vládní regulační rámec pro finanční služby z konce roku 2022 má za cíl učinit britský finanční sektor lídrem technologických inovací. UK má více než 10 % celosvětového podílu na trhu v oblasti fintech a tento sektor má nyní pro britskou ekonomiku hodnotu více než 11 mld. GBP ročně. Fintech inovace také budou moci těžit ze státní podpory, vytvořen byl již například fond Future Fund ve výši 1,25 mld. GBP.

Rychlý rozvoj digitalizovaných služeb doprovází významný nárůst kybernetické kriminality, což vede k vyšším výdajům na bezpečnost ve veřejném i soukromém sektoru, a zvyšuje poptávku po sofistikovanějších a na míru šitých kybernetických řešeních. Vláda vydala v roce 2022 aktualizovanou National Cyber Strategy s alokací 2,6 mld. GBP pro období 20222025, která poskytne o 114 mil. GBP více na program Národním kybernetické bezpečnosti. V roce 2021 přispěl sektor 5,3 mld. GBP do britské ekonomiky, což je o třetinu více než v předchozím roce.

V roce 2022 aktualizovala vláda UK Digital Strategy, která se zaměřuje právě na technologický růst a produktivitu. V roce 2023 bylo vytvořeno nové ministerstvo pro vědu, inovace a technologie.

V novém rámci pro vědu a techniku Science and Technology Framework z března 2023 se vláda dále zavázala k investicím ve výši 250 mil. GBP do tří transformačních technologií v oblasti umělé inteligence (AI), kvantových technologií a engineeringu biologických systémů, které mají pomoci řadě průmyslových odvětví vypořádat se s největšími globálními výzvami, jako jsou klimatické změny a zdravotní péče. Vláda se v rámci plánu zavazuje k podpoře dalších dvou technologií - polovodičů a telekomunikací budoucnosti. Další financování 900 mil. GBP bude alokováno na výzkum umělé inteligence AI Research Resource a vývoj superpočítače. V rámci podpory inovativních řešení chce například vláda v průběhu příštích 10 let každoročně udělovat cenu v hodnotě 1 mil. GBP výzkumníkům, kterým se podaří docílit pokroku v oblasti umělé inteligence. UK má jednu z nejsilnějších strategií umělé inteligence na světě s vládním financováním, výraznou výzkumnou činností, silným financováním VC.

Velká Británie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688