mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:09

Japonsko - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Pandemie přiměla konzervativní japonské úřady i firmy k přechodu na intenzivní on-line provoz. Zvýšila se potřeba zajistit IT technologie, jako je kybernetická bezpečnost, zpracování velkého množství dat, monitoring sítí nebo kvalitní lokalizační a překladatelské programy. Jen v roce 2021 nárůst prostředků do IT vybavení vzrostl o 16 %. K dalším perspektivním odvětvím ICT lze zařadit také oblast internetu věcí, umělé inteligence, efektivního řízení municipalit a jejich kompletní infrastruktury (smart cities) nebo e-commerce.

ICT sektor hraje důležitou roli v japonské ekonomice a technologickém rozvoji. S ohledem na pověstnou technologickou vyspělost země nabízí řadu příležitostí. Také japonská vláda mu přikládá značnou důležitost, kdy se digitalizací ekonomiky a společnost snaží zvýšit produktivitu. Pandemie covidu-19 ještě tento trend umocnila a vedla k významným investicím do digitalizace v řadě odvětví, zvláště v sektorech 5G sítí, automatizace, kyberbezpečnosti a e-commerce.

Během nouzových stavů byly japonské společnosti vyzvány vládou k umožnění práce z domova. Na to reagovalo až 60 % tokijských firem. Lze očekávat, že u řady společností to bude mít dlouhodobé dopady ve změně pracovních návyků a postupů, které mj. povedou k větším požadavků na IT vybavení, zvláště co se týče kyberbezpečnosti, přenosu dat a cloudových služeb. Ty používá již více než 60 % společností, nicméně to s sebou nese vyšší nároky na zacházení s daty. V případě kyberbezpečnosti se Japonsko pravidelně umísťuje na nízkých pozicích v mezinárodním srovnání, což se týká státních institucí i soukromých společností. Pro soukromý sektor je jednou z velkých překážek neochota sdílet informace o kyberincidentech. I tak se ale na veřejnosti v poslední době objevilo několik incidentů týkajících se úniku osobních informací uživatelů komunikačních aplikací, což vyvolalo širší debatu o potřebě investic do kyberbezpečnosti. Japonské státní instituce i firmy se stále častěji stávají terčem kyberútoků ze strany ruských, severokorejských a čínských hackerů. Tyto útoky narůstají zvláště po zavedení protiruských sankcích v důsledku napadení Ukrajiny. Očekává se poptávka po zabezpečovacích řešeních zvláště v oblastech jako automobilová konektivita, kritická infrastruktura, internet věcí a platformy pro sdílení dat.

5G sítě využívají podpory vlády jako nástroje k digitalizaci společnosti a průmyslu v podobě naplnění futuristického konceptu „Society 5.0“. Jen mezi roky 2019 a 2020 se tak navýšil rozpočet pro rozvoj 5G technologií o 20 % (ze 128 mld. na 157 mld. JPY). Také díky tomu se předpokládá, že se Japonsko stane do roku 2025 po Číně a USA třetím největším trhem s 5G technologiemi.

Japonsko se považuje za vůdčí zemi v rozvoji umělé inteligence a jejího uplatnění. Nicméně pokroku dosahuje především v technickém vybavení, zatímco u softwaru zaostává za zahraničními konkurenty. Očekává se, že místní rychle rostoucí AI trh bude v roce 2030 dosahovat hodnoty 87 bil. JPY. Ačkoli je uplatnění AI mezisektorové povahy, za zvláště perspektivní se v této oblasti jeví technologie pro automatizaci výroby a samořiditelná auta, protože japonské společnosti představují přibližně 30 % světové výroby automobilů.

Pandemie covidu-19 dále významně ovlivnila chování spotřebitelů. Výrazně méně jich navštěvuje obchody a místo toho využívají online nakupování. Nedávné průzkumy potvrdily, že 20 % zákazníků bude nakupovat online i po skončení pandemie, 71 % se stále nevrátilo ke svým předpandemickým venkovním aktivitám a téměř 80 % respondentů nakupovalo online v posledních dvou měsících. S rostoucím trhem e-commerce strmě narůstá počet bezhotovostních plateb, ve kterých Japonsko dlouhodobě zaostávalo za jinými vyspělými ekonomikami. Vláda tento trend podporuje a vytyčila si cíl poměr 40 % bezhotovostních plateb do roku 2025 a 80 % později. S tím také nepřímo souvisí rostoucí zájem o fintechové služby (Fintech) a marketingové technologie (Martech).

Novým trendem se stává metaverze. Řada japonských společností oznámila investice do souvisejícího vývoje. Nicméně pro jeho rozvoj i pro herní průmysl obecně platí nedostatek pracovníků, jakými jsou IT odborníci, návrháři 3D modelů apod. Japonské společnosti tak mohou být více otevřené spolupráci se zahraničními partnery. O rostoucím zájmu o tuto oblast svědčí i v prosinci 2021 založená Japan Metaverse Association (JMA), která sdružuje společnosti působící v oblastech blockchainu a kryptoměn. Blockchain se navíc těší podpoře ze strany japonských úřadů, které se snaží vytvářet pro jeho aplikaci regulatorní sandboxy.

Japonsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688