mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:24

Spojené státy americké - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Elektronický a technologický průmysl jsou ve Spojených státech signifikantním přispěvatelem do HDP a mají značný podíl na ekonomice země. Obě odvětví zároveň produkují vysoce inovativní produkty a služby, které podporují růst, zlepšují kvalitu života lidí a bojují proti inflaci. V ICT průmyslu a kyberbezpečnosti se v budoucích letech očekává růst a obě oblasti poskytují řadu investičních příležitostí. Elektronický průmysl je též lukrativní, avšak na rozdíl od zmíněných dvou je více zatížený globálními geopolitickými a makroekonomickými faktory.

ICT

V roce 2021 přispěl technologický sektor k celkovému HDP USA přibližně 1,8 biliony amerických dolarů, což představuje přibližně 9,3 % celkového HDP. Od roku 2018 zůstává podíl technologického sektoru na celkovém HDP relativně konzistentní. Na rozdíl od většiny sektorů, ICT pandemií příliš neutrpěl, naopak se urychlilo zavádění digitálních technologií, což vedlo ke zvýšené poptávce po produktech a službách ICT. Investoři v ICT průmyslu by se měli soustředit na oblasti s vyšším potenciálem růstu a ziskovosti. První z těchto oblastí je cloud computing . Cloud computing je rychle rostoucí oblastí, která má potenciál změnit způsob, jakým podniky a jednotlivci využívají technologie. Společnosti, které vyvíjejí nové inovativní technologie cloud computingu, jako jsou cloudová úložiště, cloudové aplikace a cloudové zabezpečení, budou mít pravděpodobně silný růstový potenciál. Druhou oblastí jsou umělá inteligence (AI) a strojové učení , které hrají stále větší roli v celé řadě průmyslových odvětví, od zdravotnictví po finance. Třetí oblastí s velkým potenciálem je internet věcí (IoT). Za zmínku stojí určitě i 5G technologie , které jsou další generací bezdrátových sítí a nabízí vyšší rychlost, nižší latenci a větší kapacitu. Význam všech zmíněných oblastí dle odhadů v následujících letech poroste.

Elektro

Sektor výroby elektroniky v roce 2020 přímo přispěl zhruba 308 miliardami USD, což je přibližně 1,6 % HDP. Elektronický sektor má však přímý i nepřímý význam - američtí výrobci elektroniky v roce 2020 poskytli téměř 5,3 milionu pracovních míst, přidali přibližně 714 miliard dolarů k HDP a vyprodukovali 1,46 bilionu dolarů. Přímá, nepřímá a indukovaná ekonomická aktivita odvětví výroby elektroniky představuje 3,7 procenta amerického HDP a 2,8 procenta pracovních míst v USA. Americký elektronický průmysl se primárně zaměřuje na návrh, výrobu a distribuci elektronických součástek, zařízení a systémů. Je možné jej rozdělit na 4 nejdůležitější pododvětví, a to na spotřební elektroniku, polovodičové a elektronické součástky, EMS a průmyslovou elektroniku. Všechny tyto oblasti jsou momentálně ovlivněné globálními makroekonomickými a geopolitickými faktory. Rostoucí úrokové sazby, vysoká inflace, nižší spotřebitelská důvěra a technologický ústup akciového trhu vedly k dramatické ztrátě tržní kapitalizace: například kombinovaná tržní kapitalizace 10 největších světových čipových společností klesla o 34 % z 2,9 bilionu USD z listopadu 2021 na 1,9 bilionu USD v listopadu 2022. V reakci na vyšší kapitálové náklady, čerpání zásob od zákazníků a dodavatelského řetězce a pokles výdělků mnoho čipových společností snižuje náklady, snižuje počet zaměstnanců a vytlačuje (ale neruší) kapitálové výdaje na další kapacitu. Očekává se, že maloobchodní tržby z prodeje spotřební elektroniky ve Spojených státech dosáhnou do konce roku 2023 téměř 485 miliard amerických dolarů, což se oproti předchozímu roku sníží o téměř čtyři procenta, protože poptávku tíží hrozící recese a inflační tlaky.

I přes zmíněné komplikace je elektronický průmysl v USA atraktivní a rychle se vyvíjející obor s mnoha různými oblastmi inovací a investičního potenciálu. Jednou z oblastí, která se bude rozvíjet, je výroba polovodičů . Společnosti, které vyvíjejí inovativní polovodičové technologie, jako jsou pokročilé mikroprocesory a paměťové čipy, budou mít pravděpodobně silný růstový potenciál. Další oblastí, do které by bylo vhodné investovat, je spotřební elektronika. USA jsou hlavním trhem pro toto zboží a nové produkty jako skládací smartphony a inteligentní domácí asistenti by zde měly jít dobře na odbyt. Další lukrativní oblastí je již zmíněný IoT, který pohání inovace v elektronickém průmyslu. Vyvíjení nových senzorů, komunikačních protokolů, nástrojů pro analýzu dat a jiných je tedy nezbytné. Robotika v sobě má také velký potenciál a stejně tak nositelné technologie , jako jsou chytré hodinky a přístroje pro sledování zdraví. Zásadní roli i v elektro průmyslu bude hrát udržitelnost – rostoucí zaměření na snižování odpadu, zvyšování energetické účinnosti a používání materiálů šetrných k životnímu prostředí. Společnosti, které upřednostňují udržitelnost, budou mít v nadcházejících letech pravděpodobně konkurenční výhodu, a zároveň je tato oblast vhodná pro investice a inovace.

Kybernetická bezpečnost

Vzhledem k tomu, že používání digitálních technologií neustále roste, kybernetická bezpečnost se stává stále důležitějším problémem. V USA je KB aktuálně žhavým tématem i v politické sféře. Od začátku roku byly v Kongresu představeny hned dva zákony (DATA a RESTRICT Act), které by rozšířily pravomoci vládních institucí v této oblasti. Ke konci března také prezident Biden podepsal exekutivní příkaz, který poprvé zakazuje vládě Spojených států operativní používání komerčního spywaru. Novinkou také je aplikace kyberbezpečnosti na oblast vesmíru . Bílý dům vydal novou strategii, která pojednává o budování ekosystému digitálních a vesmírných sítí. V rámci této iniciativy byli vyzváni aktéři soukromého i veřejného sektoru v oblasti vesmíru ke spolupráci a proaktivnímu řešení tématu. Další zajímavou oblastí, která je již řešena několik let a vzhledem k současnému dění s Ruskem a Čínou je opět aktuální, je odolnost a bezpečnost fyzické infrastruktury - konkrétně se jedná o podmořské kabely. Bezpečnost a odolnost podmořských kabelů a dat a služeb, které se přes ně pohybují, jsou často nedoceněným prvkem moderní internetové geopolitiky. Spojené státy v koordinaci se spojenci a partnery v zahraničí musí výrazně zvýšit své zapojení do ochrany bezpečnosti a odolnosti podmořských kabelů. Všechny tyto iniciativy si žádají kvalifikovanou pracovní sílu. V USA je nedostatek kvalifikovaných odborníků v oblasti kybernetické bezpečnosti, což organizacím ztěžuje najít a najmout talenty, které potřebují k ochraně svých systémů a dat. V březnu byla zveřejněna Cyber Workforce Strategy 20232027, která stanovila jednotný směr pro řízení a začleňování kybernetické pracovní síly. Zde spočívá příležitost jak pro jednotlivce, tak pro firmy, které by mohly s dodáním kvalitních lidí pomoci. Dalším trendem, a zároveň příležitostí, je cloudová bezpečnost. Vzhledem k tomu, že se během pandemie rozšířila práce na dálku, cloudové technologie nabyly na popularitě. S tím se váže i zvýšená přístupnost dat, a tak společnosti, které poskytují zabezpečení v této oblasti, narůstají na popularitě. To samé platí i v oblasti zabezpečení koncových zařízení (laptopy, telefony aj.) a v IoT . I v kyberbezpečnosti jsou populární a lukrativní již zmíněná AI a strojové učení, které se v kybernetické bezpečnosti používají stále častěji, aby pomohly rychleji a efektivněji odhalovat hrozby a reagovat na ně.

ICT, elektronika a kyberbezpečnost jsou odvětví, které by měly být v perimetru českých firem, které zvažují americký trh jako další etapu do portfolia svých byznysových destinací.

Spojené státy americké, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:48  Česká daňová rozumnost Research (Česká spořitelna)
Út 11:41  EURUSD roste po výsledcích ZEW indexu (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:40  Spanilá jízda koruny Research (Česká spořitelna)
Út 11:33  Hotelnictví: Check-in do roku růstu a digitálních změn. V České republice je... Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688