mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:06

Španělsko - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor zaznamenává v posledních letech konstantní růst. Probíhá modernizace výzbroje, materiálu, infrastruktur, systémů a informačních a telekomunikačních technologií. Rozpočet Ministerstva obrany v roce 2023 byl navýšen o 12,5 mld. EUR ve srovnání s rokem 2022, což je nárůst o 26,3 %.

Podle ročního nákupního plánu ministerstva obrany dojde k navýšení investic, zejména pak do modernizace, kde bude alokováno o 72 % více prostředků než v roce 2022, včetně investic do výzkumu, vývoje a inovací.

Španělsko je jedním z významných hráčů na poli evropského obranného průmyslu a silným podporovatelem trendu směřujícího ke konsolidaci evropské politiky vyzbrojování. Je aktivním zastáncem mezinárodní obrany – průmyslové spolupráce, a to především v high-tech sektorech, letectví, systémů řízení a velení, komunikačních a elektronických systémů a softwaru.

Rozpočet Ministerstva obrany v roce 2023 byl navýšen o 12,5 mld. EUR ve srovnání s rokem 2022, což je nárůst o 26,3 %.

Obranný a bezpečnostní sektor má v zemi strategickou důležitost a mezinárodní spolupráci považuje Španělsko za zásadní.

Španělské společnosti v oblasti obrany, bezpečnosti, letectví a vesmírných technologií v roce 2021 fakturovaly více než 11,5 mld. EUR, což představuje 1,4 % HDP. 10 % z této částky směřovalo do oblasti výzkumu a vývoje.

Společnosti z tohoto sektoru neustále usilují o nová partnerství se zahraničními firmami v rámci projektů Evropského obranného fondu. Pro český obranný průmysl existuje řada příležitostí na uplatnění výrobků a služeb s vysokou přidanou hodnotou a moderních technologií a postupů.

Stejně jako v ostatních sektorech hraje digitalizace a technologie klíčovou roli i v tomto odvětví, které se musí přizpůsobit novým okolnostem a prostředí.

Španělská vláda identifikovala strategický projekt pro hospodářskou obnovu a transformaci (PERTE), který se bude týkat podpory leteckého sektoru. Tento projekt bude znamenat veřejnou investici ve výši 400 mil. EUR. Zaměří se na zlepšování a vytváření technologických a průmyslových kapacit a posílení postavení strategického průmyslu.

Bude financovat také R+D+I, který bude mít dopad na dodavatelský řetězec.

Z evropských fondů bude španělská armáda financovat také pozemní logistické centrum poblíž města Córdoba. Toto centrum by mělo fungovat za využití nejmodernějších technologií a konektivity, avšak dbát i na energetickou udržitelnost.

V oblasti vesmíru je kladen důraz na využití vesmírných technologií, které přinesou moderní a inovativní průmyslové schopnosti.

V této oblasti vykazují španělské subjekty zájem o spolupráci s českými firmami na projektech Evropské kosmické agentury. České firmy tak mohou být zapojeny do mezinárodních dodavatelských řetězců a mají možnost spolupracovat prestižními španělskými subjekty.

Španělsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688