mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:06

Španělsko - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor je považován za prioritní napříč všemi odvětvími. Země se chce soustředit na zlepšení digitálních služeb, kybernetickou bezpečnost, budování technologické a digitální suverenity a na infrastrukturu potřebnou k posílení a rozšíření internetové dostupnosti. Vláda v letech 20212023 investuje do digitalizace 16,25 mld. EUR z evropských fondů.

Tento sektor se ve Španělsku podobně jako v celé Evropě rychle rozvíjí a existují zde možnosti nejrůznějších podpor. V zemi je vyspělá poptávka po produktech a službách v oblasti informačních a komunikačních technologií. Příležitosti, které by měly mít české společnosti na paměti, se nacházejí v následujících oblastech: inteligentní sítě pro efektivnější využívání energie; technologie související s konceptem smart cities (inteligentních měst) , které jsou určeny k řízení stále složitějších městských prostředí; internet věcí , kdy mnoho sítí bude propojeno a budou zahrnovat schopnosti bezpečnosti, analýzy nebo správy; kybernetická bezpečnost; FinTech, Big Data nebo umělá inteligence, což otevírá nové oblasti činnosti pro podniky zabývající se zkoumáním, inovacemi a vývojem.

Pandemie postavila digitální služby do centra udržitelné společnosti a technologie se etablovala jako základní prvek sociální soudržnosti.

ICT sektor měl v roce 2021 obrat 115 mld. EUR, což je 3,8 % španělského HDP. Ve Španělsku existují ICT klastry a technologické parky prakticky ve všech autonomních oblastech, je registrováno 36 500 společností, jak národních, tak zahraničních. Samotný sektor zaměstnává více než půl milionu pracovníků.

Závazek španělské vlády vůči sektoru ICT je pevný a je implementován v řadě národních strategií, z nichž vyniká především Plán digitálního Španělska 2025. Plán, který pokládá základy pro digitální rozvoj v příštích několika letech, zdůrazňuje řadu technologií, které budou mít zásadní význam na španělském trhu, jako je 5G, kybernetická bezpečnost, Big Data nebo umělá inteligence.

Plán otevírá investiční a podnikatelské možnosti firmám, a to hned v několika oblastech.

Do roku 2025 je cílem zajistit, aby 100 % populace mělo internetové pokrytí 100 Mb/s, což je ve srovnání s rokem 2020 nárůst o 11 %. Dále má přibýt až o 70 % více rádiového spektra připraveného pro 5G a dojít k rozšíření sítě optických vláken. V oblasti vzdělávání se má podíl populace se základními digitálními dovednostmi zvýšit z 57 % až na 80 %.

Naplnění dalších cílů plánu bude vyžadovat zaměstnání 20 tis. nových odborníků na kybernetickou bezpečnost, umělou inteligenci a velká data; 50 % veřejných služeb by mělo být dostupných v mobilní aplikaci; 25 % podíl elektronického obchodu na obratu malých a středních podniků; 10 % snížení emisí CO2 v důsledku digitalizace; 30 % nárůst audiovizuální produkce a 25 % nárůst společností využívajících umělou inteligenci a velké objemy dat.

Španělská vláda také přichází s rozličnými podpůrnými programy, které mají usnadnit digitální transformaci. Příkladem může být tzv. Kit Digital, který se výhradně soustředí na podporu malých a středních firem, které tvoří 99 % obchodní struktury země.

Dalšími plány pro podporu digitalizace ve Španělsku jsou Plán na podporu digitalizace malých a středních podniků na období 20212025, Národní plán pro digitální kompetence a Digitální plán pro veřejné správy na období 20212025. Tyto tři dokumenty vytváří rámec pro všechny subjekty, které mají zájem o získání prostředků na financování projektů souvisejících s digitalizací. Zvláštní pozornost bude věnována taktéž oblasti digitalizace průmyslu, cestovního ruchu a elektronickému obchodu. Iniciativy a rozvoj daného sektoru umožňuje uplatnění českých firem, technologií či komplexního řešení inovativních aplikací.

Dalším cílem je přilákat odborníky ze zbytku světa, kteří budou pracovat z domova prostřednictvím vzdáleného přístupu. Připravovaný zákon o start-upech má vytvořit regulační rámec, který usnadní vytváření nových podniků, podpoří jejich růst a učiní ze Španělska místo vyhledávané evropskými investory a podniky.

Španělsko se chce zaměřit na podporu digitálního podnikání s vysokým podílem inovací, která by měla v budoucnu přispět mimo jiné i k stabilní a kvalitní zaměstnanosti.

Předložené průzkumy, statistiky a vládní plány spolu s tlakem vyvinutým pandemií jasně poukazují na skutečnost, že se Španělsko bude i nadále digitálně rozvíjet, a to poměrně rychle. Společnosti musely adaptovat své procesy v rekordním čase, aby mohly čelit zavedeným restrikcím a udržet své aktivity. Pro české firmy, uvažující o vstupu na španělský trh v této oblasti je nyní ten správný čas. Velkou příležitostí tak bude vývoj platforem usnadňující dálkovou komunikaci (home office), e-commerce, digitální marketing, sítě 5G či umělá inteligence.

V kontextu pandemie se ukázalo, že digitalizace je jedním z nejdůležitějších aspektů každé firmy, která se chce v moderním světě prosadit. Poptávka bude v tomto ohledu směřovat především na vývoj webových stránek, které jsou nyní nejdůležitějším klíčem k udržení fungování jakéhokoli podniku. Zajímavou sférou je také digitální marketing a sociální sítě.

Ochrana informací na internetu je prioritou a povinností společností vůči zákazníkům, dodavatelům a vůbec celé společnosti. Téma kybernetické bezpečnosti bude taktéž v nadcházejících letech zásadním.

Španělsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688