mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:04

Korejská republika - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Růst farmacie v Koreji velmi ovlivnila pandemie. Korejský farmaceutický trh má hodnotu kolem 25,3 mld. USD v roce 2023. V Koreji je současně okolo 17 % populace starší 65 let, a problematika lékařské péče, péče o vzhled, také v souvislosti s pandemií covid-19, získala na váze. Lékařská diagnóza zažívá rychlý růst díky technologiím AI, strojovému učení či vývoji specializovaných diagnostických zařízení. Podle posledních údajů mělo od ledna 2022 s telemedicínou zkušenost přibližně 3,52 milionu pacientů. To je nárůst o 1 500 % za pouhé dva roky od 25 000 v únoru 2020. Tuberkulóza v Koreji nadále zůstává velmi závažných problémem. Na základě výzkumů z roku 2022 bylo zjištěno, že počet lidí s tímto onemocněním klesl o 0,8 %, a pro rok 2023 se nadále očekává pokles. Od února 2020, kdy ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí v Koreji dočasně povolilo telemedicínu včetně dodání receptů až do domu, zažívá toto odvětví rozmach. Podle posledních údajů mělo od ledna 2022 s telemedicínou zkušenost přibližně 3,52 milionu pacientů. To je nárůst o 1 500 % za pouhé dva roky od 25 000 v únoru 2020.

Telemedicína
Od února 2020, kdy ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí v Koreji dočasně povolilo telemedicínu včetně dodání receptů až do domu, zažívá toto odvětví rozmach.

Podle posledních údajů mělo od ledna 2022 s telemedicínou zkušenost přibližně 3,52 milionu pacientů. To je nárůst o 1 500 % za pouhé dva roky od 25 000 v únoru 2020.

V Koreji existuje přibližně 20 začínajících firem, které nabízejí telemedicínské služby. Např. platforma pro online telemedicínské služby Doctor Now přilákala za pouhý rok od svého spuštění celkem 900 000 uživatelů. Společnost získala finanční prostředky ve výši 10 8,3 mil. USD od významných investorů, včetně SoftBank Ventures Asia, dceřiné společnosti rizikového kapitálu tokijské skupiny SoftBank.

Spolupracuje s více než 400 nemocnicemi a lékárnami po celé zemi a nabízí uživatelům služby v celkem 13 oborech včetně interny, neurologie, otolaryngologie, dermatologie, stomatologických služeb, porodnictví, gynekologie a pediatrie.

Farmaceutický průmysl
V Koreji je současně okolo 17 % populace starší 65 let, a problematika lékařské péče a péče o vzhled, také v souvislosti s pandemií covid-19, získala na váze. Lékařská diagnóza zažívá rychlý růst díky technologiím AI, strojovému učení či vývoji specializovaných diagnostických zařízení. Pro české firmy se tak nabízí příležitost v dovozu jak lékařských přístrojů, tak i nástrojů pro rehabilitaci a estetickou medicínu. Možná spolupráce při vývoji a testování vakcín a využití nanomateriálů v lékařství.

Natalita dětí stále klesá, v roce 2022 se narodilo jen 249 000 dětí, což značí úpadek 4,4 % oproti předešlému roku. Na jednu matku v Koreji teď tedy momentálně připadá 0,78 dětí, což je zatím nejnižší rekord.

Očkování proti onemocnění covid-19 v Koreji stále pokračuje a celkově se nechalo očkovat 126 181 535 lidí, což za předpokladu, že každý člověk dostal dvě dávky je 122 % populace. Kvůli pandemii covid-19 vzrostl celokorejský zájem jak o vakcíny, tak i o důležitost zdravotní péče a prevence nemocí, tím se zvýšila i poptávka po souvisejícím zboží.

Tuberkulóza v Koreji nadále zůstává velmi závažných problémem. Na základě výzkumů z roku 2022 bylo zjištěno, že počet lidí s tímto onemocněním klesl o 0,8 %, a pro rok 2023 se nadále očekává pokles.

V roce 2022 se korejské průměrná délka života zvýšila na 83,5 let, což je jeden z nejvyšších průměrů mezi zeměmi OECD. Také se snížil počet úmrtí na rakovinu, infarkt nebo jiných kardiovaskulárních onemocnění.

Korejský bio farmaceutický průmysl, který byl dříve pouhým generickým výrobcem a distributorem, se zdokonalil prostřednictvím otevřených inovačních aktivit a výzkumu a vývoje. Tento průmysl dnes přináší vyspělé technologie a další nehmotná aktiva prostřednictvím licencování, fúzí a akvizic. Korejská vláda vidí další potenciál v pokroku technologické úrovně a marketingové síle korejského bio farmaceutického průmyslu. Proto se Korea momentálně velmi soustředí na vývoj v oblasti medicíny. Mezi nejznámější firmy patří Yuhan Corporation, která se zaměřuje na výzkum a vývoj terapií pro léčbu autoimunitních, onkologických a metabolických onemocnění. V druhé polovině roku 2022 její tržby byly 670 mil. USD. Další velmi významnou firmou je Kolmar Korea, která je považována za největší, její tržby za druhou polovinu minulého roku byly 670 mil. USD.

Korejský farmaceutický trh má v roce 2023 hodnotu kolem 25,3 mld. USD. Korejské farmaceutické produkty se stále více prosazují na globálním trhu; výrazný nárůst exportu bio-farmaceutik vede k růstu celkového farmaceutického exportu. Vývoz do Evropy a USA výrazně vzrostl.

Mezi hlavní faktory, které podporují růst globálního trhu, patří technologický pokrok, vysoké investice do odlehlých lékáren a rostoucí prevalence nemocí. Znát jsou také pokroky v technologii telemedicíny, technologií elektronického sběru informací o zdravotní péči, jako je faxování, videokonference a elektronické zdravotní záznamy (EHR).

Hlavními cíli jsou export zdravotnických zařízení a implementace telemedicíny. Zejména se očekává, že korejský farmaceutický a bio farmaceutický průmysl bude mít vůdčí postavení na globálním trhu. Schopnosti vývoje léků a rychlá globalizace K-Pharma činí tento průmysl velmi slibným do budoucna.

Národní export produktů zdravotnického průmyslu, jako jsou léky, lékařské přístroje a kosmetika, dosáhl v roce 2022 kolem 24,2 mld. USD.

Možná spolupráce s ČR
Dodávky chybějících léků v ČR (např. Penicillin, Ibuprofen, Nurofen, Endiaron, Kanamycin, dětské sirupy apod.)

Korejská republika, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688