mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:15

Hongkong - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Důraz na ochranu životního prostředí s sebou již řadu let nese zvýšený zájem o zelené technologie, cirkulární ekonomiku, šetření zdrojů a problematiku energetické efektivity. Relativně benevolentní legislativní rámec však nijak netlačil na vyšší standardy v recyklaci odpadu, či užití zelených technologií pro zvýšení efektivity. Země chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální, což s sebou nepochybně přinese zvýšený tlak na zlepšení odpadní a vodohospodářské infrastruktury. Poptávka bude zejména po komplexních řešeních.

I v případě zelených technologických řešení je Hongkong zcela závislý na dovozu. V posledních několika letech se otázka udržitelné budoucnosti dostává stále více do popředí vládní agendy, což se projevuje i v alokaci zdrojů pro řešení environmentálních problémů spojených zejména s odpadním hospodářstvím, znečištěním vzduchu a vody. Vláda současně podporuje i hledání řešení nových, například skrze finanční podporu projektům výzkumu a vývoje zelených technologií v rámci Fondu pro inovace a technologie (Innovation and Technology Fund). K listopadu 2021 bylo schváleno přes 170 projektů s celkovým financováním přesahujícím 516 mil. HKD. Celková přidaná hodnota hongkongského environmentálního průmyslu dosáhla v roce 2019 9,9 mld. HKD (nebo 0,4 % HDP). Zaměstnanost v tomto odvětví dosáhla 1,2 % z celkového počtu ekonomicky aktivního obyvatelstva.

Hongkongský Akční klimatický plán 2050 (Climate Action Plan 2050) se zaměřuje na čtyři hlavní oblasti dekarbonizace společnosti – 1) čistá výroba energie, 2) energetická účinnost a zelené budovy, 3) zelená doprava a 4) odpadové hospodářství. Součástí je však i otázka adaptability na klimatické změny a výkyvy počasí, což v praxi znamená zejména prevenci záplav v souvislosti s tropickými bouřemi a vzedmutou hladinou moře. Hlavní příležitosti lze spatřovat zejména v oblastech čištění vodních zdrojů, odpadového hospodářství, recyklace a kontroly znečištění ovzduší.

Strategie nakládání s vodními zdroji (Total Water Management Strategy) je hlavním dokumentem popisujícím stav vodohospodářství v Hongkongu. Strategie zahrnuje tři klíčové iniciativy – podporu uvědomělého nakládání s vodními zdroji, řízení ztrát vody a lepší využití užitkové vody. Podobně jako ve většině rozvinutých zemí je ztráta vody ve vodovodní distribuční síti přetrvávajícím problémem. Faktory, jako je vysoký tlak způsobený kopcovitou topografií města, stísněné městské prostředí a velký počet podzemních inženýrských sítí, představují výzvy pro udržení vysoce spolehlivé a udržitelné vodovodní sítě. Právě v této oblasti lze spatřovat největší potenciál pro příležitosti. Hongkong se přitom zcela pochopitelně odvrací od prostého udržování fyzických vodovodních infrastruktur a snaží se o zavedení technologických řešení pro sběr dat a monitorování stavu vodovodních sítí – Water Intelligent Network.

V únoru 2021 město zveřejnilo strategii nakládání s odpadem (Waste Blueprint 2035), ve které představuje konkrétní opatření do roku 2035, která mají přispět k uhlíkové neutralitě Hongkongu nejpozději v roce 2050. Asi 60 % komunálního odpadu (tedy přibližně 6700 kg denně) je potravinový odpad. Vzhledem k nedostatku a ceně nemovitostí v Hongkongu není zavážení cenné půdy a její případná kontaminace odpadem dlouhodobě udržitelným a akceptovatelným řešením. Hongkong proto plánuje zpracovat městský odpad z potravin k výrobě obnovitelné energie pomocí technologií využívajících anaerobní digesci. Předběžný návrh zahrnuje stavbu 5–6 regionálních velkokapacitních center s celkovou kapacitou recyklace asi 1300 až 1500 kg za den. Od září 2020 je v běhu program na recyklaci odpadního papíru. Například sklo a plast však nyní v Hongkongu nejsou de facto vůbec recyklovány, což bude do budoucna vyžadovat radikální změnu návyků místních obyvatel. V rámci pilotního projektu se nyní místní vláda snaží o zavedení automatů na vracení lahví. Další výzvou bude, jak dále zpracovat takto nasbíraný odpad. Propuknutí pandemie covid-19 také vedlo k poptávce po řešení pro nakládání s klinickým odpadem.

Příležitostí, kde předvést své technologie či potkat důležité zúčastněné strany, je zejména každoročně pořádaný veletrh Eco Expo Asia podporovaný HK vládou. O něco novější akcí je privátně organizovaný Re-Think Hong Kong, který je spíše než prodejním veletrhem diskuzní platformou prezentující nejinovativnější a nejperspektivnější zelená řešení. Z hlediska klíčových aktérů sektoru zelených technologií nelze nejmenovat následující: Environment Bureau; Environmental Protection Department; Business Environment Council a Environmental Contractors Management Association.?

Hongkong, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688