mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:15

Hongkong - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Hongkong disponuje špičkovou zdravotnickou infrastrukturou. Vzhledem ke stárnoucí populaci je zajištění kvalitní zdravotnické péče a navyšování kapacit dlouhodobou prioritou vlády. Hongkong zahájil v roce 2016 dva na sebe navazující desetileté plány rozvoje nemocnic s dedikovaným rozpočtem ve výši 64 mld. USD. Odhaduje se, že první desetiletý plán bude stát 25,6 mld. USD a bude dokončen do roku 2027. Druhý desetiletý plán je rozpočtován na 38,4 miliardy USD. Projekty zahrnují vytvoření 15 000 dalších nemocničních lůžek, více než 90 operačních sálů, přestavbu a rozšíření 11 nemocnic a výstavbu nové akutní všeobecné nemocnice. Cílem je uspokojit předpokládanou poptávku po zdravotnických službách v časovém horizontu do 2036. Mezi další prioritní oblasti patří biotechnologie, smart/digitální technologie, telemedicína, diagnostika, rehabilitace a paliativní péče.

Velikost trhu se zdravotnickým vybavením v Hongkongu lze vyčíslit na hodnotu 841 milionů USD (2020). Dovoz zdravotnického vybavení činil v roce 2020 3,02 miliardy USD.

Zdravotní služby v Hongkongu poskytují jak soukromá nemocniční zařízení, tak i vládou financované nemocnice. Veřejné zdravotnické služby poskytuje Ministerstvo zdravotnictví a Hospital Authority prostřednictvím 43 veřejných nemocnic, 48 odborných ambulancí a 73 všeobecných ambulancí. Poměr lůžek k počtu obyvatel je 5,5 lůžek na tisíc obyvatel, což je třetí nejvyšší počet v Asii. Jednou z příležitostí pro české firmy je plán vlády navýšit lůžkové kapacity o dodatečných 15 000 lůžek do roku 2036, na což je vyhrazen rozpočet ve výši 65 mil. USD.

Aby se vyrovnala s rychle stárnoucím obyvatelstvem, hongkongská vláda kontinuálně navyšuje financování veřejné zdravotní péče. Plánované výdaje na zdravotní péči by v období 2023-24 měly dosáhnout 13,3 mld. USD, což představuje 19 % výdajů rozpočtu.

Je důležité si uvědomit, že právě Hospital Authority je největším koncovým uživatelem zboží a služeb v hongkongském zdravotnickém sektoru. Ve vládním rozpočtu na rok 2021–22 bylo Hospital Authority přiděleno dalších 480 mil. USD, aby uspokojila rostoucí poptávku po zdravotnických službách a nejnovějším vybavení. Nové vybavení pořizuje Hospital Authority skrze veřejné tendry.

Úřad pro kontrolu zdravotnického vybavení (MDD) reguluje používání zdravotnických prostředků v Hongkongu. Ačkoli je registrace v současné době dobrovolná, soukromé i státní nemocnice obecně dávají přednost použití schválených zařízení, která mají evidenční číslo MDD. Registrace trvá přibližně dva měsíce a stojí mezi 2 000 až 5 000 USD. Systém dobrovolné registrace je zamýšlen jako dočasné řešení před zaváděním povinné registrace.

Léky a farmaceutické produkty musí být před prodejem v Hongkongu registrovány u příslušného úřadu (Department of Health’s Pharmacy and Poisons Board). Registrační proces trvá přibližně 9 až 15 měsíců a stojí mezi 5 000 až 10 000 USD.

Již nyní je okolo 18 % populace starší než 65 let a dle predikcí se v roce 2036 bude jednat až o 31 % z celkového počtu populace. Logicky se zvýší výskyt chronických onemocnění v populaci. V reakci na to nemocniční úřad posílí ambulantní služby, včetně postupného plánu na výstavbu center ambulantní péče a komunitních zdravotních center. Vláda také plánuje vytvořit a implementovat strategický plán pro prevenci nemocí, screeningu a identifikaci nemocí s využitím analýzy velkých dat. Právě oblast diagnostiky je jednou z nejperspektivnějších v rámci zdravotnického sektoru.

Vláda ČLR již v červnu 2019 odsouhlasila iniciativu umožňující využití v Hongkongu registrovaných zdravotnických prostředků a léků ve vybraných zdravotnických zařízeních Greater Bay Area – oblasti zahrnující zvláštní správní regiony Hongkongu a Macaa a devět hlavních metropolí provincie Guandong. Pilotní fáze za zapojení nemocnice University of Hong Kong-Shenzhen Hospital byla úspěšně dokončena v létě 2021. Hlavní potenciál tohoto nového mechanismu by měl z pohledu českých zdravotnických výrobců a dodavatelů do budoucna spočívat v možnosti dodávat vybavení do nemocnic GBA, aniž by byla nutná předchozí zdlouhavá registrace u příslušného orgánu v ČLR, tedy u National Medical Products Administration. Je však důležité poznamenat, že tento program cílí primárně na léky a vybavení, které nejsou v ČLR aktuálně využívány, jsou urgentně požadovány a přitom mají nesporné benefity v rámci péče.

Kromě výše uvedeného institucionálního sektoru jsou důležitými odběrateli zdravotnického vybavení i sami spotřebitelé. Poptávka je různorodá od doplňků stravy přes chytrá řešení pro optimalizaci vlastního zdraví a telemedicínu až po rehabilitační pomůcky pro nemohoucí a seniorní občany.

Hlavním zdravotnickým veletrhem je Hong Kong International Medical and Healthcare Fair, novým formátem je i Asia Summit on Global Health, což je spíše diskuzní fórum o směřování zdravotnictví. Hlavní oborovou asociací je The Hong Kong Medical Association, pro výrobce a distributory je klíčová Hong Kong Medical and Healthcare Device Industries Association.

Kromě klasického zdravotnického vybavení jsou důležitým segmentem zdravotnického sektoru i biotechnologie. Podstatným faktorem je přitom i skutečnost, že Hongkong nabízí skvělé podmínky pro biotechnologické společnosti při vstupu na burzu. Dle místní burzy je Hongkong největším IPO centrem pro biotechnologické společnosti v Asii a Tichomoří a druhým v globálním měřítku (v závěsu za USA). Hong Kong Science and Technology Parks Corporation je hlavním hráčem na podporu biotechnologických inovací v Hongkongu.

Hongkong, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688